Díjátadás

2024.01.21. 09:30

Gyöngyösi muzsikusok zenélnek az idei Balassi-kard díjátadón

Kakuk Balázs gordonka- és Sándor József brácsaművész is játszik a februári ceremónián.

Szabó István

Sándor József (balról) brácsán, Kakuk Balázs barytongambán, Kaszanyitzky András gordonkán játszik majd a díjátadón

Forrás: gondola.hu

Idén is hagyományosan február 14-én, Bálint napján adják át Budapesten a Balassi Bálint-emlékkardot a díjazottaknak, tájékoztatta portálunkat Molnár Pál újságíró, szerkesztő, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány gyöngyösi származású elnöke, a Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi művészeti elismerés életre hívója. Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy a Balassi Bálint-emlékkard az első magyar irodalmi díj, amely mind az öt kontinensre eljutott, eddig 51 költő és műfordító kapta meg. Az idei díjátadón Fekete Vince székely költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed Al-Naggar egyiptomi arab műfordító részesülnek az elismerésben, és vehetik át a vele járó míves szablyát.

Molnár Pál arról beszélt portálunknak, hogy a 28. átadási ünnepségen a Haydn Barytontrió Budapest adja a zenei szolgálatot, így rajta kívül két gyöngyösi muzsikus is ott lesz a ceremónián. Kakuk Balázs, a Barytontrió a trió művészeti vezetője, gordonkaművész, zeneakadémiai tanár 14 éves koráig a mátraalji városban élt, a szintén gyöngyösi Sándor József brácsaművész pedig Molnár Pál osztálytársa volt a város 1-es iskolájában több mint fél évszázaddal ezelőtt. Molnár Pál tolmácsolta portálunknak Kakuk Balázs gondolatait is a díjátadóval kapcsolatban.

 – Balassi korában a versek előadása, szavalása-éneklése még nem vált külön egymástól. Az általa megadott „nótajegyzék" jó támpont a dallammal való társításra és bizonyos előadói szabadságot is lehetővé tesz. Az adott irodalmi mű karakteréhez, mondanivalójához illő hangszeres zene nagyban hozzájárul egy est ünnepélyességéhez. Esterházy Miklós herceg a legnagyobb magyar mecénás-műpártoló, a "Magyar Verszália", a fertődi Esterházy-kastély építtetője. Franz Joseph Haydn , a bécsi klasszika atyja 30 évig állt szolgálatában. Rendkívül termékeny zeneszerzőként száznál több operát, szimfóniát, vonósnégyest, csembaló szonátát, oratóriumot, misét, versenyművet és dalt komponált. Szenvedélyes viola da gamba játékos "hercegi kenyéradó gazdája" számára közel 200 különleges hangszerösszeállítású és hangzású művet írt, melyekben a 17 húrú barytongambáé a főszerep. Ezen műveket korabeli menzúrában és hangszereken előadni, meghallhatni egyedi élmény. Balassi művészete különösen közel áll hozzánk, nagy örömmel emeljük korhű klasszikus zenénkkel a Balassi Bálint-emlékkard ceremóniájának fényét – fogalmazott Kakuk Balázs a Molnár Pállal folytatott beszélgetése során. 



 

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában