Keresik

2024.01.20. 07:30

Eltűnt a hatvani vasútállomás bombázásakor megolvadt pohár

Néhány éve helyezték ki a vasútállomás 1944-es bombázására emlékeztető tárgyat, ami mostanra eltűnt.

Tari Ottó

A pohármaradványt – amit a város vezetése is becsben tartott – üveg alatt helyezték el, de mostanra nyoma veszett

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Papírcetlire írt sorok olvashatók a hatvani vasútállomáson annak a pohárcsonknak a helyén, amit néhány évvel ezelőtt helyeztek ki az 1944-es bombázásra emlékező márványtáblánál.

„Itt volt kiállítva egy megolvadt üvegpohár, amit az 1944 szeptember 20-án lebombázott vasútállomás alatt leltek a mentőcsapatok. A pohár utolsó tanúként őrizte a támadásban elhunytak emlékét. Egy lelketlen gazember ellopta ezt a poharat, így most már az ellopott pohár helye emlékeztet bennünket arra, hogy milyen erkölcsi hulladékok élnek közöttünk.”

hatvani állomás, üvegpohár, ellopták
Egy cetli őrzi a helyét a hatvani vasútállomáson kiállított üvegpohárnak
Forrás: Beküldött fotó

A papírlapon az idézett mondatok olvashatók, aminek a szerzője – a megfogalmazásból ítélve – nem hivatalos személy, hanem egy joggal indulatos állampolgár lehet. Elképzelhető, hogy az elhunytak egyikének a hozzátartozója, de az is, hogy csak egy elkeseredett helybéli polgár, akit felháborítottak a történtek.

A város történelmében emlékezetes és szomorú dátum 1944 szeptember 20-a: e napon a több hullámban támadó amerikai bombázók szőnyegbombázása szinte teljesen elpusztította az állomás épületét és annak környékét. Az áldozatok pontos száma nem ismert, három- és ötszáz közöttire becsülhető, de – tekintve, hogy a síneken katonákkal zsúfolt vonatok vesztegeltek – egyes források nyolcszáz halottat említenek. A légicsapás erejének a közeli óvóhelyek sem tudtak ellenállni, az azokban oltalmat keresők is odalettek.

A mentőcsapatok által fellelt, megolvadt pohármaradvány erre az eseményre emlékeztette az arra járókat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában