Visszapillantás

2022.09.20. 15:56

A hetvennyolc évvel ezelőtti pusztításra emlékeztek a hatvani vasútállomáson

Az 1944-es bombázások áldozatainak száma ma sem ismert, háromszáz és ötszáz közöttire becsülik.

Sz. Sz. I.

A jelenlévők fejet hajtanak a bombázás áldozatainak emléke előtt

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Államvasutak (MÁV) hatvani állomásán kedden emlékeztek meg az 1944. szeptember 20-án történt pusztító erejű bombázásról. A második világháború utolsó előtti évében a több hullámban támadó amerikai vadászbombázók szőnyegbombázása szinte teljesen elpusztította az állomás épületét és annak környékét. Az áldozatok pontos száma ma sem ismert, háromszáz és ötszáz közöttire becsülhető. A légicsapás erejének a közelben lévő óvóhelyek sem tudtak ellenállni, az ott oltalmat keresők is meghaltak.

A hagyományos rendezvényen Horváth Richárd polgármester emlékezett meg a tragikus napról. Az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola tanulói idézték fel a műsorukban a bombázás megrázó pillanatait. A légitámadás során elhunyt dr. Kossalka János egyetemi tanár, több vasúti hidat is tervező hídépítő mérnök tiszteletére új emléktáblát is avattak, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki kara, Hatvan önkormányzata, a MÁV Zrt. és a Vasúti Hidak Alapítvány állított. Az esemény koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában