Behódoltak

2024.01.16. 08:11

Hódító hódok bukkantak fel Füzesabonynál

A Laskó-patak füzesabonyi szakaszánál bukkantak a hódok nyomára.

Fekete-Vadászi Erika

2061899207

Fotó: WildMedia

Azt nem tudni, behódoltak-e valakinek a hódok, de az biztos, hogy meghódították Füzesabonyt. 

A Laskó-patak füzesabonyi szakaszán bukkantak fel.

Ha a víztározótól elindulunk a Laskó-patak gátján Mezőtárkány felé, előbb-utóbb a hódok jelenlétének nyomaira bukkanunk. Kidöntött és megrágott fák, járatok nyomai, s jól felépített gátak jelzik, hogy itt egy hód család rendezkedett be, számolt be róla a Füzes Hírek

– A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) területén az utóbbi öt évben jelentek meg nagyobb számban a hódok. A Tisza felől kezdtek el terjeszkedni felfelé a patakokon. Az eurázsiai hódot a XIX. században intenzíven vadászták a szőrméje miatt, és csaknem a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban az 1990-es évek környékén jelentek meg újra, részben természetes úton, és a WWF is telepített pár példányt a Tiszába –mondta el a Füzes Hírek kérdésére Csipkés Roland, a BNPI hidrobiológiai referense.

Mint írják, a hód lekerült a hazai védettségi listáról, viszont az EU-ban védett állatnak számít. 2022 óta hazánkban gyéríthető, de ez a természetvédelmi hatóság által kiadott engedélyhez kötött. 

A hódokról további részletek a Füzes Hírek oldalán olvashatók. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában