Pecaverzum

2024.01.07. 14:07

Így ássa el magát az iszapba az Év Hala, a réticsík + videó

Amikor át akarja vészelni a kiszáradást a növényekben gazdag, iszapos medrű vizeket kedvelő réticsík, akkor elássa magát az iszapba.

Immáron 15. alkalommal került sor az Év Hala megválasztására. A Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnöksége idén is három jelöltet állított: a gardát (Pelecus cultratus), a réticsíkot (Misgurnus fossilis) és a laposkeszeget (Ballerus ballerus) - írta meg a Pecaverzum.

A beérkezett 3875 szavazat közel felét, 48,9 százalékot a réticsík kapta, így 2024-ben ez a faj viselheti a megtisztelő Év Hala címet.  

Az erősen megnyúlt, vaskos testű réticsíknak okkersárga az alapszíne, a háta sötétbarna, a fejét barnásfekete foltok, az oldalát ugyanilyen színű hosszanti sávok és pettyek díszítik. Alsó állású szája körül öt pár bajuszszál található. Kicsi, lekerekített úszóival gyors, kígyózó mozgásra képes.

Ez a hal a növényekben gazdag, iszapos medrű vizekben ma is sokfelé megtalálható, de állományai kicsik, veszélyeztetettek, ezért védettek. A faj természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint.

A Budapest halai Facebook-oldalon most megjelent egy videó arról, hogyan ássa el magát a réticsík az iszapba, amikor át akarja vészelni a kiszáradást. A szerző hozzátette, hogy 2018-as felvételről van szó:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában