Valóra váló álom

2024.01.10. 11:29

Két kerékpárút is épülhet az idén Lőrinciben

Lőrinciben jelenleg két kerékpárút – a temetőhöz vezető, valamint a Petőfibányát a vörösmajori ipari létesítményekkel összekötő szakasz – előkészítése zajlik. Mindkettő esetében fontos lépés történt a megvalósításhoz.

Tari Ottó

Végre biztonságosabbá válhat a forgalmas selypi útkereszteződés is

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

A városközponttól a mintegy egy kilométernyire lévő köztemetőhöz vezető kerékpárút megépítése több évtizedes álma a mindenkori városvezetésnek és a lakosságnak. A forgalmas, ám keskeny nagygombosi út ugyanis meglehetősen veszélyes, főként a sírkertbe kerékpárral vagy gyalogosan tartó idősek számára. Ráadásul viszonylag rövid szakaszon a közlekedést három, útszűkülettel terhelt híd is nehezíti.

A közelmúltban fontos előrelépés történt a beruházás előkészítését illetően. Pálinkás Péter alpolgármester portálunknak elmondta: a nyomvonal megépítése érint egy mezőgazdasági magánterületet is. Egy csaknem háromezer négyzetméteres parcelláról van szó, amit a tulajdonosa bérbe adott művelésre. A projekthez szükséges terület megvásárlását egyéb körülmények is nehezítik, de a képviselő-testület megtette az ezek megoldásához szükséges lépéseket. Ha minden az elképzelések szerint halad, akár idén őszre elkészülhet a kerékpárút, amit az önkormányzat teljes egészében önerőből valósítana meg, a becslések szerint mintegy 100 millió forintból.

A másik fejlesztés a Petőfibányát Selyppel összekötő kerékpárút folytatása Vörösmajorig, azaz az ottani középiskoláig és az ipari létesítményekig. Ennek keretében megoldás születhet a selypi útkereszteződés biztonságosabbá tételére is. A tervező nemrég ismertette a képviselő-testülettel az elképzeléseket, amelyek szerint az új szakasz nyomvonala a kultúrház és a posta és előtt vezetne. A vasúti átjáró előtt megszűnne, majd folytatódna a 21-es főútig, ahol a bringások és a gyalogosok a már megépített aluljárót használhatnák, majd ismét a felszínen haladhatnának tovább.

A selypi négyes elágazásnál a tervek szerint három zebrát festenének az úttestre, a kultúrház előtti buszmegállót pedig néhány méterrel a posta felé „költöztetnék”. A helyiek szerint jó lenne, ha a későbbieken villogó sárga közlekedési lámpák is figyelmeztetnék a minden irányból érkező autósokat a balesetveszélyes csomópontra.

A kerékpárút megépítéséhez a költségek nagy része, 200 millió forint Szabó Zsolt országgyűlési képviselő eredményes lobbitevékenységének köszönhetően már rendelkezésre áll. Az önkormányzat jelenleg az engedélyekre vár, ha ezek január végén vagy február elején megérkeznek, kiírhatják a közbeszerzési eljárást, s kedvező esetben májusban elkezdődhet a kivitelezés – tájékoztatott Pálinkás Péter alpolgármester.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában