Itt a tavasz?

2024.01.31. 09:28

Kikelet, a gólya már megjelent Hortobágyon

Kikelet már a hortobágyi fészkénél tüsténkedik. Ő Magyarország legrégebben áttelelő gólyája, akinek a párja évről-évre elvonul, majd visszatér hozzá, derül ki a Telelő gólyák - Gólyateleltetés posztjából.

Fekete-Vadászi Erika

Szokásához híven január végén ismét megjelent a fészke közelében Kikelet, Magyarország legrégebben áttelelő gólyája, számoltak be róla a Telelő gólyák - Gólyateleltetés Fecabook-oldalon

Molnár Mária vette észre Kikeletet. Mint írják, tavaly már aggódtak a madárért, mert márciusig nem jelentkezett, de idén szerencsére hamarabb előkerült. 

– Kikelet életerős, már nem fiatal hím, aki 2007-ben súlyosan megsérült, valószínűleg vezetéknek repült, kevés remény volt a felépülésére. Eredetileg nem alföldi madár, a Budapest közelében lévő Szigetmonostorról került először Csomádra, ahol meggyógyították, majd a Górés-tanyai repatriáló állomáson vadították vissza. Arról nincsenek információk, hogy 2007-ben fiókaként sérült-e meg, vagy már felnőtt madárként, de minimum 17 éves lesz idén tavasszal. Kikelet a szabadon engedése után nem tudott elvonulni, azóta Balmazújváros, Kónya és Hortobágy környékén telel – részletezték a Telelő gólyák oldalon. 

Mint írják, az utóbbi pár évben Hortobágyon költ a párjával, aki vonuló madár. Novembertől január végéig valószínűleg egy állattartó telepen tölti telet, ott mindig talál élelmet. Papírforma szerint január közepén, végén megjelenik a fészkén, és elkezdi rendezgetni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában