Nagy fogás!

2024.01.13. 19:40

Európa-rekordot döntött a lapátorrú tok, a maconkai-víztározó hala

Akkora lapátorrú tokot tereltek partra a Maconkai-víztározón, amivel megdöntötték a faj szerinti abszolút tórekordot, ami egyben új Európa-rekordnak is számít - írja a Pecaverzum.hu.

Sike Sándor

Kiss Róbert és a rekordot döntő hal

Forrás: pecaverzum.hu

A portál híradása szerint a Maconkai-víztározó méltán híres sokszínű halállományáról. Tavaly az év egyik legnagyobb eseménye volt június 24-én egy 34,45 kilogrammos, 130 centiméter hosszú és 86 centiméter kerületű lapátorrú tok kifogása, amely eredmény Lubai Nikolett nevéhez fűződött

A hal akkor faj szerinti abszolút tórekord mellett új Európa-rekord is lett, amelyet egészen január 3-ig tartott is. E napon azonban 9 dekagrammal megdőlt a rekord, mert Kis Róbert 132 centiméter hosszú és 88 centiméter kerületű óriása esetében 34,54 kilogrammon állt meg a mérleg – közölte honlapján a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) - írják.

A halritkaság bő 40 perces fárasztás után került a partra, melyhez bizony szükséges volt a horgásztárs segítsége is - fogalmaztak.

A képek összevetése alapján vélhetően a két fogás esetében a hal azonos – állapította meg a BSHE. A rekordlista adatlapja szerint az Európa-rekord lapátorrú tok 8 óra 22 perckor vette fel a felkínált halszeletet - adta hírül a Pecaverzum.

Kis Róbert 12 fajból 89 rekordhallal büszkélkedhet, de mind közül a mostani emelkedik ki igazán a sorból, hiszen a kontinens legnagyobb faj szerinti példányáról van szó - ismertették.

Hozzátették,  a Maconkai-víztározón vezetik Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját, amelyen több mint 6300 horgász közel 52 ezer rekordfogás található meg. Nagytestű lapátorrú tokokat nagyon ritkán sikerül a horgászoknak „elcsípniük”, az adatbank összesen 68 ilyen űrlapot tartalmaz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában