Szép fogás

2023.06.30. 15:10

Európai rekord: 34 kilós lapátorrú tokot fogott az egri lány Maconkán

Az egri Lubai Nikolett a Maconkai víztározón 34,45 kilós lapátorrú tokot fogott.

F. V. E.

Nikolett és a lapátorrú tok

Forrás: pecaverzum.

Az állat 130 centiméter hosszú, 86 centiméter kerületű. Ezzel nem csak a helyi vízrendszer új csúcstartója, hanem egyben új országos -  új Európa-rekordot is felállított Lubai Nikolett, számolt be róla a pecaverzum.hu.

Lubai Nikolett portálunknak elmesélte, milyen élmény volt kifogni az óriást. Az első négy napos horgászatukat töltötték Maconkán a párjával. Korábban csak egy-egy napokra látogattunk el oda. 

– A második napunkon egy erőteljes húzást éreztem az egyik horgászbotomon, bevágást követően a hal elemi erővel elkezdett húzni, majd rövidesen már a tó túlpartjánál járt. Erőteljes, jó súlyú halnak tűnt, és 25 perces fárasztást követően pillantottuk meg először. Nagy örömmel láttuk, hogy lapátorrú tokot sikerült akasztani – részletezte, s hozzátette, ezekről a halakról azt kell tudni, hogy viszonylag ritkán kerülnek horogra, nehéz célzottan horgászni rájuk, mivel planktonevők. 

Szákolást követően, a halőröket értesítették a kifogott halról, de azt egyből látták, hogy a nagyobb, 30 kiló fölötti tokokból sikerült fogni egyet. 

– Így is lett, a hal súlya 34,45 kiló, nagy volt az öröm, de nem is a hal súlya miatt, hanem mert hatalmas élmény volt egy ilyen különleges halat közelről megcsodálni. Sokáig fel sem tudtam fogni, hogy lapátorrút tokot látunk magunk előtt – mondta Lubai Nikolett, akivel a horgászatot a Ppárja szerette meg. 

– Körülbelül két éve űzöm ezt a csodálatos és változatos szabadidős tevékenységet. Nagyon sokat köszönhetek a páromnak, hiszen türelmes, nagyon jó tanárom volt és az is mind a mai napig. Nem csak azt tanította meg nekem, hogy hogyan csalizzam fel a botomat, hogyan kössek horgot, hogyan fárasszam a halakat, hanem azt is hogyan, hol keressük a halat, hogyan viselkednek. Az ő gyakorlata számomra felbecsülhetetlen. Az pedig egy külön szuper érzés, hogy a fogásainkat, az általuk érzett örömöt, tapasztalatot egymással, együtt éljük át, együtt ülünk a tóparton, hallgatva a természet hangjait. Számunkra a horgászat felüdülés, kiszakadás a hétköznapokból – részletezte.

Két év alatt sok szép halat sikerült már kifognia, az egri lány szerencsésnek tartja magát. 

– Több, 20 kiló feletti tokot sikerült már szákba terelnünk, a tokok pedig a nagy kedvenceink, hiszen ezek a halak gyönyörűek, irdatlan erősek és különlegesek. De ugyan ilyen nagy öröm balinra, csukára vadászni, vagy éppen pontyokat becsapni a házi erjesztésű kukoricával. Nemrég belevágtam ugyanis a házi csali készítésbe, s szerencsére már több hal is vonzónak találta ezeket. Hatalmas öröm és nagy kihívás újabb és újabb ízvilágokat kitalálni, megvalósítani majd tesztelni "élesben" – zárta gondolatait Lubai Nikolett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában