Megemlékezések

2024.01.07. 11:00

Ma is gyászollják a frontra vezényelt apákat és fiaikat Mátraderecskén is

Nem felejtenek a hadiözvegyek, a leszármazottak, ma is gyászolják a frontra vezényelt apákat, testvéreket, értelmetlenül meghalt fiaikat. Vármegyénkben is készülnek a megemlékezésekre.

Barta Katalin

Idén január 14-én vasárnap Mátraderecskén a Hősök emlékparkjában déli 12 órakor emlékeznek meg a 81 évvel ezelőtti Doni áttörés áldozatairól. Szomorú hagyomány, hogy januárban a Pétervásárai járás több településén is fejet hajtanak a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájában, a doni csatában elesettek emléke előtt. 

Idén lesz 81 éve annak, hogy 1943. január 12-én megkezdődött az urivi áttörés. Ez volt az első napja a 2. magyar hadsereg tragédiájának. Ekkor indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban, a 207 ezer katonát számláló Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg ellen. A magyarok embertelen körülmények között, –40 fok körüli fagyban is a küzdöttek, ám megfelelő fegyverzet, felszerelés és élelem hiányában alulmaradtak a jelentős fölénnyel bíró szovjetekkel szemben. Százhúszezer hős honvéd sosem térhetett haza, az életben maradtak közül sokakat foglyul ejtettek és elhurcoltak.
Mátraderecskén évek óta e napon hajtanak fejet a Don-kanyarbeli harcok hősei előtt a katonautódok s az áldozatok hozzátartozói. Az ünnepségen Kiss József, a szolnoki helikopterbázis ezredese mond ünnepi beszédet, s a Szolnok helyőrségtől kirendelt díszalegység is megtiszteli jelenlétével a megemlékezést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában