Oltás

2024.01.23. 08:10

Már felvehető az új Covid-vakcina a kijelölt oltópontokon Hevesben

A Heves Vármegyei Kormányhivatal hívta fel a figyelmet, hogy az egri, hatvani és gyöngyösi kórházi oltópontokon kérhető az omikron variáns XBB.1.5 típusára kifejlesztett Moderna vakcina.

Heol.hu

Az egri, hatvani és gyöngyösi kórházi oltópontokon kérhető térítésmentesen a Moderna mRNS alapú új, Spikevax elnevezésű COVID-19 elleni vakcinája, amely az omikron variáns XBB.1.5 típusára fejlesztettek ki – hívja fel a figyelmet a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya.

Mint írják, a korábbi évek tapasztalatai alapján Magyarországon az őszi-téli szezonban a légúti fertőzések előfordulása, halmozódása február végéig, márciusig is tarthat. Emellett a Covid-19 fertőzések esetén – bár az emelkedett esetszám az őszi-téli szezonban tapasztalható és az év többi részében a detektált fertőzések száma jóval alacsonyabb - a SARS-CoV-2 vírus folyamatosan jelen van a lakosság körében. 2022. év végétől kezdődően a vírus omikron variánsa, és annak további alvariánsai cirkulálnak. Az omikron variánsnak magas a fertőzőképessége, azonban a betegség lefolyása az egészséges felnőttek körében általában enyhe. A 60 év alatti krónikus betegek, csökkent immunitású személyek és egészségi állapottól függetlenül a 60 éven felüliek esetében azonban fokozott a kockázata a súlyos, szövődményes fertőzésnek, melynek megelőzése kiemelten fontos, ezért ezen csoportok oltása továbbra is egyértelműen javasolt. Az oltás elsődleges célja a Covid-19 betegség súlyos akut szövődményeinek és a hosszú távú következmények megelőzése.

„Hasonlóan az influenza elleni vakcinához, a korábbi években kapott SARS-CoV-2 elleni oltásoktól, azok számától függetlenül az aktuális légúti szezonban is javasolt a védőoltás. Az előző Covid-19 elleni oltás után legalább 3 hónapnak kell eltelnie a következő oltás beadásáig. A védőoltás beadhatóságáról az oltóorvos dönt, figyelembe véve az oltóanyag alkalmazási előírásában foglaltakat, továbbá az érintett aktuális egészségi állapotát, alapbetegségeit, illetve egyéb orvosi szempontokat. Az oltás tényét az oltóorvos rögzíti az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Tér (EESZT) felületén. Az általános egyéni higiénés óvintézkedések betartása természetesen folyamatosan javasolt. Aki súlyosabb tüneteket észlel, forduljon háziorvosához!” – írta a kormányhivatal.

További tájékoztatók a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján érhetőek el.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában