Doni katasztrófa

2024.01.14. 14:49

Mátraderecskén nem felejtik felmenőik áldozatát

A magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájának áldozatai előtt hajtottak fejet Mátraderecskén vasárnap délelőtt.

Barta Katalin

Mátraderecskén ma sem felejtik apáik áldozatát

Forrás: Beküldött fotó

Mátraderecskén vasárnap délben a Hősök emlékparkjában emlékeztek meg a 81 évvel ezelőtti Doni áttörés áldozatairól. Szomorú hagyomány, hogy januárban a Pétervásárai járás több településén - Erdőkövesden, Váraszón is - fejet hajtanak a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájában, a doni csatában elesettek emléke előtt. A mai napig élnek és emlékeznek azok a leszármazottak, akiknek nagyszülei, rokonai, barátai  soha nem tértek vissza családjaikhoz, s embertelen körülmények között próbáltak helytállni.

Idén 81 éve annak, hogy 1943. január 12-én megkezdődött az urivi áttörés. Ez volt az első napja a 2. magyar hadsereg tragédiájának. Ekkor indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban, a 207 ezer katonát számláló Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg ellen. A magyarok embertelen körülmények között, –40 fok körüli fagyban is a küzdöttek, ám megfelelő fegyverzet, felszerelés és élelem hiányában alulmaradtak a jelentős fölénnyel bíró szovjetekkel szemben. Százhúszezer hős honvéd sosem térhetett haza, az életben maradtak közül sokakat foglyul ejtettek és elhurcoltak.

Mátraderecskén évek óta e napon hajtanak fejet a Don-kanyarbeli harcok hősei előtt a katonautódok s az áldozatok hozzátartozói. Az ünnepségen Kiss József, a szolnoki helikopterbázis ezredese mondott ünnepi beszédet, s a Szolnok helyőrségtől kirendelt díszalegység is megtisztelte jelenlétével a megemlékezést.

Forgó Gábor polgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy ma is mindenkinek köszönet jár, aki bármilyen módon szolgálja hazáját, és esküt tett közös értékeink védelmében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában