Ígéret

2024.01.25. 18:30

Megvalósulhatnak Eger elkaszált beruházásai, mondta Latorcai Csaba

Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes szerint a kormányon nem múlik, hogy felújítsák a Bitskeyt. Az intermodális csomópontot áttervezik.

Tóth Balázs

Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár tartott sajtótájékoztatót az Eszterházy Téren

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Hetvenhárom milliárd forint elérhető a TOP Plusz programban Heves vármegye települései számára, közölte Latorcai Csaba, a Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a csütörtök délutáni egri sajtótájékoztatóján. Kifejtette, a kormány és az Európai Bizottság egyezségre jutott a visszatartott források egy részének folyósításáról. A pénz felét még visszatartják, de mindent megtesznek azért, hogy a Magyarországnak járó forrásokat megkapjuk. Addig is a kormány megelőlegezi a területfejlesztési pénzek jó részét. Ebből jár Heves megyének 73 milliárd forint, amelyre az önkormányzatok pályázhatnak. A legnagyobb városok közül Eger szerinte lemaradásban a fejlesztési tervekben.

Kifejtette, Egerre térségi szemléletű fejlesztések várnak, ezek kiaknázása nem csak a kormányon múlik, hanem a mindenkori vezetésen. Nem csak a turisztikai elképzelésekre, hanem más területekre vonatkozóan is. Megemlítette a közműhálózat felújítását, az intermodális csomópont és elkerülő út építését, és három jelentős ipari park (Eger Dél, Kerecsend és Nagytálya) további fejlesztését. Úgy gondolják, Egernek és térségnek nem csak múltja, hanem jövője is kell, hogy legyen, ezek gazdasági fejlesztések tudják megalapozni. Helyiek elképzelésén alapuló beruházások kellenek, ezért vállalták az uszoda felújítását a Modern Városok Programban, de szerinte nem a kormányon múlt, hogy ez nem valósult meg. Szerinte a választáson olyan városvezetésnek kell bizalmat adni, aki ki tudja aknázni a fejlesztési lehetőségeket.

A Modern Városok Programról elmondta, azt leállították, a meg nem valósult beruházásokat átütemezték. Az intermodális csomópont kapcsán korábban a NIF Zrt.-től azt a választ kaptuk, a tervek elkészültek, forrásra vár a megvalósítás. Kérdésünkre Latorcai Csaba azt mondta, az elkerülő úttal áttervezik az intermodális csomópontot is, a tervezésre megvan a forrás. Az uszodáról szóló kérdésre azt mondta, nyitottak akár új uszoda, akár a Bitskey felújítására is. Az egri keleti elkerülő út tervezése zajlik.

Az Európai Bizottság által utófinanszírozott projektekről szóló kérdésünkre a miniszterhelyettes azt válaszolta, az előző hét éves ciklus pályázatait elszámolják, nem lesz forrásvesztés. Az új költségvetési ciklus fejlesztéseinek egy részét a magyar kormány megelőlegezi, ott is haladhatnak a fejlesztések, bár nem olyan ütemben, mintha korlátozás nélkül lehetne hozzáférni a forrásokhoz. Még az országnak járó pénzek 55 százaléka van felfüggesztve a TOP Plusz, IKOP Plusz és KEHOP Plusz programokban, ezekből fizetik a régiós beruházásokat. Ezek előfinanszírozását hazai költségvetésből megkezdték, hogy a legkisebb települések is megkezdjék fejlesztéseket, ne szenvedjenek hátrányt a szerinte méltatlan vita miatt.

Az Erasmus Plus és Horizon oktatási, kutatási alapokhoz sem férnek hozzá a közérdekű alapítványi formában működő hazai egyetemek, de a miniszterhelyettes reméli, az idei tanév végéig megszületik a megegyezés ezekről. A kormány hazai forrásból tesz lehetővé külföldi tanulást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában