Önkormányzati választás

2024.01.21. 13:54

Mirkóczki még nem döntött, indul-e újra az egri polgármesterségért + videó

A jelenlegi egri polgármester felkészült a folytatásra, de arra is, hogy mást fog csinálni, sok múlik azon, kiket jelölnek képviselőknek az induló szervezetek.

Tóth Balázs

Az ATV Voks 2024 című műsorának vendége volt Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere. Szöllősi Györgyi műsorvezető elsősorban azt kérdezte a városvezetőtől, újraindul-e idén júniusban a város polgármesteri tisztiségéért. Mirkóczki Ádám azt mondta, még nem döntött, ötven-ötven százalék esélyt lát az újbóli indulására, illetve arra is, hogy nem jelölteti magát.

- Nem feltétlenül időszerű az indulásról beszélni, sok problémával kell küzdeni, ami a 2024-es költségvetést illeti. Nem érdekes, hogy mit gondolok az újraindulásról, 50-50 százalék az esélye. Kezdettől úgy volt, hogy arra a mandátumra koncentrálok, amire felhatalmazást kaptam. Mindenki végigjátssza, megéri-e. Felkészültem a folytatásra és arra is, hogy mást csinálok. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki megint az az áldatlan állapot, ami a közgyűlésben van, sok feltételnek teljesülni kell. Ezek közül egy szempont a polgármester személye, fontosabb inkább a közgyűlés összetétele, nem a pártokat, hanem a személyeket illetően – fogalmazott a városvezető.

Mirkóczki Ádám arról beszélt, amikor a pártok, szervezetek megnevezik a jelölteket, az sokat megmutat majd. Úgy fogalmazott, nem magában kételkedik, vagy aggódik, szeretné, hogy olyan szereplői legyenek Egernek, akik nem a rombolást, a botrányokat nézik. Arra kaptak mandátumot, hogy a város ügyeit képviseljék a legjobban. Néhány kivételtől eltekintve nem érzi ezt a jelenlegi szereplőkben.

Mirkóczki arról is szót ejtett, egy polgármesternek a megválasztásától kezdve minden nap kampány, látja a választó, lakos, hogy a polgármester, képviselő mit tett, mire alkalmas. Az ő újraválasztása nem azon múlik, hogy a kampány utolsó heteiben milyen lózungokkal jön. Föl tudja mutatni az eredményeit és látja a kudarcait, tudja is, ezeknek mi az oka, számot tud adni róluk. A saját szempontrendszere alapján azt mondja, egy pártnak sem fog udvarolni. A helyi pártokról megjegyezte, amit helyben művelnek, inkább azt mutatja, boldog, akiknek nincs köze hozzájuk. 

Kifejtette véleményét arról is, hogy a Momentum helyi szervezete megtámadta a választási körzetek átrajzolását. Szerinte ezt nem az önkormányzat, hanem a választási szervek, a jegyző rajzolták át, nem az ő akarata érvényesült, nem adott utasítást semmire. Alkalmazkodtak a jogi előírásokhoz, de a kollégái szerinte két utcát összecseréltek, ezt a technikai hibát javították.

Szóba került Jánosi Zoltán kritikája, aki szerint a helyi hatalmasok 15 éve az egriek feje felett döntenek, említette az elkerülő utat és a két botrányos parkolóházat.

Mirkóczki Ádám szerint az egri keleti elkerülő, tehermentesítő út állami beruházás a tervezéstől kezdve a lebonyolításon át a finanszírozásig, Eger kedvezményezett, akinek kell, vagy nem. Kezdettől azt képviselte, el tudja fogadni a tervezők javaslatát, de képviseli az egriek véleményét. Az egriek a távolabbit nyomvonalat kérték újratervezik a beruházást. A parkolóházakról elmondta, azok az előző polgármester tevékenysége alatt alakultak úgy, az egyik akkor is épültek meg, a másikat érvényes tervekkel, közbeszerzéssel vették át, majd valósították meg határidőre.

Arra a kérdésre, hogy a helyi önkormányzatokból ki kellene-e vonulnia a pártpolitikának azt válaszolta, csak úgy tudna működni az önkormányzat. A pártoknak nem megtartaniuk kellene városokat, hanem fejleszteni. Egy polgármesternek szerinte kötelessége tárgyalni mindenkivel, bármilyen ideológiájú, arra van felhatalmazása, hogy a város ügyeit képviselje. Amikor egy ellenzéki városvezető azt mondja, nem ül le azzal tárgyalni, megbukott a történet, nem csak a saját szavazóit kell képviselnie, hanem mindenkit. Ez lehet szerinte utópia, s nem valósul meg, de törekedni kell rá. Ő pár hónap után kilépett a pártjából, mint mondta, nem konfliktus miatt, remélte, hogy mások is követik példáját, Szerinte helyesen döntött, a pártpolitika béklyója leesett róla, nem kell engedélyt kérnie nyilatkozatra vagy találkozáshoz, teszi amit jónak lát a város érdekében.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában