Felülvizsgálat

2023.12.15. 17:58

Bírósághoz fordul az egri Momentum a választókerületek felosztása miatt

Nem elégedett a Momentum Mozgalom Egri szervezete a város új válaszókerületi felosztásával, a Miskolci Törvényszékhez fordultak.

Szabadi Martina Laura

Jánosi Zoltán és Keresztes Zoltán a sajtótájékoztatón

Forrás: Szabadi Martina/Heves Megyei Hírlap

– Rossz és manipulált, politikai érdekeket szolgáló az új választókerületi rendszer – mondta sajtórájékoztatón Jánosi Zoltán, a Momentum Mozgalom egri elnöke és polgármesterjelöltje pénteken sajtótájékoztatón. Hozzátette, az Eger.hu oldalon lévő térkép nem fedi a valóságot szerintük. Az általuk észrevett szabálytalanságok miatt beadványt nyújtottak be a Miskolci Törvényszékhez. 

Keresztes Zoltán momentumos önkormányzati képviselő elmondta, nem volt kommunikáció a választókerületekről, szerinte logikátlan az egész felosztás. Mint mondta, van olyan terület ahol egy lépcsőház más körzetbe tartozik mint az épület többi része.

A sajtótájékoztatón a térképen is megmutatták, mi nem stimmel szerintük
Forrás: Szabadi Martina

– Úgy alakítják a választókörzeteket, hogy a regnáló hatalomnak megfeleljen. Az új rendszer kezel néhány anomáliát de közben újakat hoz létre. Problémás az 1. választókerület példéul, ahol a Mikszáth Kálmán utca teljesen távol esik, mégis oda tartozik. A 8. választókerület ketté van vágva, illetve lakosságszámban ezres nagyságrendű különbség van egyes körzetek között. A külterükleti ingatlanokat  is teljesen random osztották be, a Braun-völgy például a 3. Kertész utcai kerülethez van csatolva. A felsővárosi körzeteket teljesen szétbombázták, egyébként az egriek egyharmada él ott. Nem az ellenzéknek kedvez ez a beosztás, gyakorlatilag ellenzéki választókerületeket szüntetett meg a Mirkóczki Ádám által vezetett egri hivatal  – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában