Turizmus

2024.01.18. 15:58

Fél év alatt közel kétezer fizető vendég az Orbán-házban

Idén több programot is szeretnének szervezni a kibővült szilvásváradi turisztikai attrakcióban.

Tóth Balázs

Népszerű volt tavaly az Orbán Ház Múzeum

Forrás: Szilvásvárad Község Önkormányzata/Facebook

Lezárta az Orbán Ház Múzeum felújításáról és átalakításáról szóló nemzetközi pályázatát a szilvásváradi önkormányzat. A helyi kiállító- és közösségi tér, valamint védett ingatlan az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyert 472,5 ezer eurót.

Mint közleményében az önkormányzat írta, a pályázat célterülete Gombaszög és Szilvásvárad volt, két jelentős turisztikai és kulturális örökséggel rendelkező település. A partnerséggel egy régi közös múltbeli kapcsolatot élesztettek újra a kulturális örökség védelmével és fejlesztésével. Mindkét faluban műemléképületeket tettek rendbe, Gombaszögön az Andrássy kúriát, Szilvásváradon az Orbán-házat, ezek múzeumként funkcionálnak, egyebek között a vasmegmunkálásra és a bükki kultúrára helyezve a hangsúlyt. A pályázatba vállalkozókat is bevontak, Gombaszögön az egykori intézőlakban apartmanházat és kávézót alakítottak ki, míg Szilvásváradon jurtatábort építettek az Orbán Ház Múzeum tőszomszédságában. A két önkormányzat közös turisztikai utalványok létrehozását is tervezi, amelyek erősítik a határon átnyúló együttműködés szintjét és komplex szolgáltatásokat kínálnak a látogatók számára.

Szaniszló László szilvásváradi polgármestertől megtudtuk, a júliusi nyitás óta körülbelül 1800 fizető látogató volt a múzeumban, azonban tartottak ingyenes napokat, rendezvényeket is, így ennél többen fordultak meg a kiállításokon. Erre az évre tervezik az igazi működtetést, több eseményt, akciót szerveznek oda, illetve a hely marketingjét is erősítik.

A Hegyvidék Outdoor Programszervező Iroda kft. közleménye szerint ők szilvásváradi partnerként 85 ezer euró támogatással alakították ki jurtatáborukat a múzeum mellett. Ez érdekes vonzerőt jelent a különböző turisták számára, mert mind a felnőtteket, mind a gyerekeket érdekli. A történelmi kiállítás mellett található jurták elhelyezkedése élményt nyújt a történelem megismerésében, hiszen nemcsak a jurtában folyó életről szóló kiállítás tekinthető meg, de ki is lehet próbálni a valóságban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában