Attrakció sok mesével

2024.01.14. 17:26

Megnyílt Egerben a 15 helyszínes Puttonyka Sétálója + fotók

Rázsi Botond, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium igazgatója – Eger korábbi alpolgármestere – a Cifra-Sánc negyed fertálymestereként kezdeményezte egy családi-turisztikai attrakció, a Puttonyka Sétálója megvalósítását. A kezdeményezésből január 14-ére lett valóság, amikor is a Gárdonyi Kertben megnyitották a 15 helyszínes sétálót.

Sike Sándor

Luzsi Margó meseterapeuta és Rázsi Botond a megnyitón

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az attrakció felől érdeklődő portálunknak Rázsi Botond elmondta: a Puttonyka Sétálója egy Diósdon létrehozott meseséta (Dió Döme Sétálója) helyi változata. Az eredetit egy ottani egyesület (Diósdiak Diósdért) alkotta meg, és onnan terjedt el baráti, civil közvetítéssel szerte az országban. Puttonyka Sétálója a tizenharmadik helyszín. Eger 15 pontján lehet egy-egy mesét meghallgatni és/vagy elolvasni internetről, okostelefon segítségével.

Országszerte minden sétálónak fantázianeve van, ami általában valamilyen módon kötődik a településhez. Az egri névválasztás a szüreti puttony gyerekek által hordható változatáról kapta a nevét, amelybe jelképesen le lehet szüretelni a séta során meghallgatott meséket.

A kezdeményezőtől megtudtuk azt is, hogy az attrakcióhoz szükséges informatikai hátteret (weboldal, tárhely) a diósdi egyesület biztosítja. Az eredeti sétáló webcíme: https://diodome.setaloja.hu/, ennek mutációja az egri. A rendszer technikailag úgy működik, hogy a séta bármelyik állomásán („szusszanó”) egy kis táblán található QR-kódot kell leolvasni, ezáltal el lehet jutni a séta weboldalára, ahol az aktuális helyszínhez kapcsolódó mesét lehet meghallgatni.

– Tájékozódni lehet magáról a sétáról, az útvonalról, a többi állomásról is, illetve a többi településen található mesesétákról. A séta állomásai természetesen tetszőleges sorrendben is bejárhatók, az állomások szabadon kihagyhatók. Nincs pontgyűjtés, verseny, jutalom, csak a családi-közösségi élmény – közölte Rázsi Botond.

Egerben a jelzett 15 helyszín, illetve a tábla helye:
A Gárdonyi Géza Emlékház játszótere (Mesemondó hajléka pad); a Várfal sétány kanyarja a Tömlöc-bástyánál (Hősök kvártélya pad); a Pasa Sátra (Pasa sátra villanyoszlopon); a Minaret (Müezzin tornya zöldfelületen négyzetes fahasábon); a Végvári vitézek tere (Vitézek mezeje kőfalon); Gárdonyi tér (Mesemondó széke okospad oldalán); Dobó tér (Kapitány emlékezete pad támláján); Kepes Központ Művészetek palotája (zöldfelületen négyzetes fahasábon); Érseki palota (Érsek rezidenciája zöldfelületen, négyzetes fahasábon); Eszterházy tér (Varázstorony pad támláján); Nagypréposti palota (Könyvek tára pad támláján); Múzsák ligete (Múzsák ligete pad támláján); érsekkerti játszótér (Lurkók birodalma játékvár oldalán); Szent József park (Életadó víz forrása pad támláján) és a Tinódi tér (Lantos pihenője pad felületén)

Megtudtuk azt is, hogy a kihelyezett táblák 10-szer 10 centiméter méretű műanyaglapok, rányomtatva a helyszín fantázianeve, a QR-kód, és egy grafika – Macsinka Zsolt grafikus alkotása – Puttonykáról. A táblát az egyes állomások adottságait kihasználva, a környezetbe illesztve, de mégis könnyen megtalálhatóan helyezték el. A technikai háttér lehetővé teszi, hogy ha a séta résztvevője bármelyik táblánál a QR-kód leolvasása után engedélyezi a betöltődő weboldalnak a tartózkodási hely lekérését, a többi helyszínhez közeledve már nem kell leolvasni a QR-kódot, hanem rendszer jelzi, hogy mesét kérhet.

A táblákkal, legalább is annak egyikével még a megnyitó eseményt megelőzően akadt baj. Erről Rázsi Botond Facebook-posztjából értesülhettünk. Valaki eltávolította ugyanis az egyik QR-kódos táblácskát, konkrétan a Gárdonyi Géza téren kihelyezettet. Erről a kezdeményező azt írta: "Még át sem adtuk Puttonykát, de valakinek már útban volt az egyik tábla…"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában