Youth 4 Change

2024.01.03. 07:23

Tehetséges gyöngyösi fiatalok kibontakozását segítik

Youth 4 Change. ezzel a címmel indult az Autonómia Alapítvány programja Budapest és Miskolc mellett Gyöngyösön is 2023. márciusában. Karácsony előtt a résztvevő, Gyöngyösön tanuló fiatalokat kísértük el egy fogyatékosokat fogadó intézménybe, ahová a gondozottak életével ismerkedni tértek be. Megígérték, később mennek még hozzájuk.

Guti Rita

A gyöngyösi Hétszínvirág Napközi Otthonba látogattak a programban részt vevő fiatalok

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Nyár végén verbuválódott a csapat olyan középiskolás diákokból, akik Gyöngyösön tanulnak és valamilyen művészeti tevékenységben próbálkoztak már. Őket segítjük önmaguk megmutatásában, nyitogatjuk őket, s ennek részeként látogatjuk most meg a Hétszínvirág Napközi Otthont. Értelmi fogyatékosokat foglalkoztatnak ott – osztotta meg úton a gyöngyösi napközibe Márkus Róbert Zsolt, aki mentorpedagósként segíti az Autonómia Alapítvány Programját.

De mi is az a Youth 4 Change program? Erről az alapítvány honlapján remek leírást találni. Ebből kiderül: céljuk a helyi ifjúsági közösségek megerősítése, a roma és nem roma fiatalok közötti együttműködés ösztönzése. A projekt keretében hat magyarországi és romániai városban zajlanak inkluzív fejlesztési programok 14-20 éves, szegregált telepeken és a települések egyéb részein élő roma és nem roma fiatalok részvételével. A fiatalok kreatív művészi tartalmakat hoznak létre, amelyekről tájékoztató és figyelemfelkeltő kampány keretében filmeket készítenekk, és influenszerek közreműködésével népszerűsítik majd a médiában.

A Gyöngyösön zajló program végén egy könyv készül majd, de különböző bemutatkozási lehetőségeket is kapnak a fiatalok. S, hogy miért mentek karácsony előtt az értelmi fogyatékosokat fogadó napközibe? Nem másért, mint jobban megismerni ezeknek az embereknek az életét, azt, hogyan teremthetnek velük kapcsolatot, megfigyeljék saját magukat, hogyan reagálnak egy olyan helyzetben, amivel korábban nem találkoznak. Semmit sem muszáj, a napköziben tett látogatás után két fiatal kérte a mentortól, legközelebb ő kimaradna ebből, a többiek csillogó szeme viszont azt mutatta, megérte nyitottnak lenniük.

Márkus Róberten kívül mások is segítik a csapatot. Így az egri képzőművész Szilágyi Rudolf illusztrációk készítésére sarkallta őket, Rózsa Balázs, az Autonómia munkatársa zeneterápiával, zenei projektek készítésének segítésével, dr. Kusper Judit, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem  Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója meseterápiás órákkal, illetve a fiatalok szövegeinek gondozásával szállt be a programba.

Mert a fiúk-lányok közül többen írnak novellákat, sci-fiket, verseket is. Ezek bekerülnek majd a projekt végére elkészülő könyvbe. S, hogy mi a célja ezzel az Autonómia Alapítványnak? Reményeik szerint a gyöngyösi fiatalokkal végzett munka végére olyan módszertani leírásokat is készíthetnek majd, amelyeket az oktatási intézményekben használhatnak, hogy a kreatív művészeti eszközök a gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció elleni küzdelemben is hasznos eszköz lehessen. Ezeket az anyagokat és módszereket az online terjesztés mellett a tanárokat és ifjúságsegítőket célzó képzések során is terjesztik majd.

Mindez még a jövő, illetve nagyon is a jelen, hiszen a program a kellős közepén tart. A karácsony előtti látogatáson a gyöngyösi Hétszínvirágba nem csak ajándékokat vittek a fiatalok, hanem az otthont vezető Méhész Ágnes vezetésével megnézhették, hogyan agyagoznak, szőnek, kézműveskednek az értelmi sérült fiatalok, és megtapasztalhatták azt is, milyen őszinte örömmel fogadják a feléjük fordulókat.

autonómia alapítvány, hétszínvirág napközi otthon, gyöngyös
Ürmössy Kevin zenében is megtalálta a hangot a Hétszínvirág napközibe járókkal.
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megye

–  Én ma élveztem a legjobban eddig a zenélést – mondta fülig érő szájjal a gitáros fiú, Ürmösi Kevin miközben épp a hangszerét rakta be a tokjába. Feltöltődött a napköziben élőkkel való közös éneklés után, ahogy a többiek is lelkesen vették a kabátjukat. Megbeszéltük, januárban újra találkozunk, s akkor mesélnek a projektjeikről, amiket egyénileg raknak hozzá a készülő könyvhöz.

Márkus Róberttől megtudtuk, a városban, Gyöngyösön is nyitottan fogadták őket. A Mátra Művelődési Központban kiállítási lehetőséget kaptak, de a gyerekek iskolái is örültek a kezdeményezésnek. A most együtt dolgozó csapatban 15 fiatal találkozik hetente. Ők a Berze Nagy János Gimnázium, a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola, a Heves Megyei SZC József Attila Technikum, illetve a Gyöngyösi Kolping Katolikus Szakképző Iskola diákjai. Sokszínű csapat, érdekes ötletekkel, lelkes támogatókkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában