Szinkron

2024.01.16. 09:58

Több parlagi- és rétisast is megfigyeltek a poroszlói tanyán

Apostol Nikolették is csatlakoztak a Sasszinkronhoz, s megfigyelték, milyen madarak fordulnak elő a poroszlói tanyájuk környékén.

Fekete-Vadászi Erika

Parlagi sas

Forrás: mme.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 21. alkalommal szervezte meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását január 12. és 15. között, adták hírül az MME honlapján

– Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Második leggyakoribb sasfajunk a parlagi sas, ahol az állandó hazai költőállományához a kárpát-medence más országaiból származó egyedek csatlakoznak télire. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A felmérések során a sasok mellett mind a 17 hazánkban rendszeresen telelő nappali ragadozómadár-faj egyedeit számba veszik a szakemberek – részletezték.

Apostol Nikolett, aki gumicsizmára cserélte a rendőr egyenruháját, s most egy poroszlói tanyán él családjával is részt vett a felmérésen. 

– Mi is csatlakoztunk a Sasszinkronhoz, ahol szakemberek és természetvédelmi önkéntesek együtt dolgoznak a saspopuláció monitorozásán és védelmén. A páromnak hétvégén volt szerencséje több parlagi- és rétisast is megfigyelnie a környékünkön – osztotta meg portálunkkal. 

Hozzátette, Magyarországon a réti- és a parlagi sas veszélyeztetett fajok. Mindkét sasfajnak szűkülő élőhelye és más veszélyeztető tényezőkkel való szembesülése miatt van nehézsége a populációjuk fenntartásában. A természetvédelmi erőfeszítések és a szakemberek munkájának célja a saspopulációk monitorozása, védelme és a környezeti fenyegetések csökkentése. A megfelelő intézkedések segíthetnek ezen kritikusan veszélyeztetett fajok megőrzésében.

– Nagyon büszke vagyok a páromra, hogy aktívan hozzájárul a természetvédelemhez és az állatok megőrzéséhez – hangsúlyozta Apostol Nikolett, akitől azt is megtudtuk, babyboomra számítanak idén a poroszlói tanyán. 

Három kisbárány már megszületett a napokban, s továbbiak is a világra jönnek hamarosan. Továbbá bocik, kecskék és nyuszi születése is hamarosan időszerű lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában