Tanulhatunk

2024.01.30. 17:50

Több új képzés és Senior Akadémia is indul az egri egyetemen

Sajtótájékoztatót tartottak kedden az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) kápolnájában. Szó esett a felvételiről, valamint arról, hogy Senior Akadémia indul az egyetemen, továbbá a Wine Meetupról és a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatról is.

Fekete-Vadászi Erika

A 2024-es felvételiről tartottak sajtótájékoztatót a Líceum kápolnájában

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A 2024-es felvételiről dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egri egyetem rektora beszélt a Líceum kápolnájában tartott keddi sajtótájékoztatón. 

Mint mondta, ha ő most felvételizne, három dolog miatt választaná az EKKE-t. Egyrészt az egyetem negyed évezredes múltja miatt, másrészt a hallgatói központú, minőségi oktatás miatt, valamint azért is, mert a képzéseik biztos jövőt jelentenek a hallgatók számára. 

Kitért rá, hogy lezárult a 2023-24-es őszi félév az egyetemen, s mintegy hétezer hallgató adott számot tudásáról. Sikeres záróvizsgát tettek 315-en. Keresztféléves képzésre 60 hallgató nyert felvételt. A tavaszi félév pedig február 26-án kezdődik majd.

– Szeptemberben három új szakot indítunk. Idén először lehet jelentkezni a biológus mesterszakra, a pénzügy- és számvitel alapszakra és a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszakra. Akik pedig már rendelkeznek diplomával, ők előképzettségtől függően kettő, három vagy négy félév alatt tanári mesterdiplomát szerezhetnek egyetemünkön államilag finanszírozott módon, még azok is, akik már elhasználták a 12 félévüket. Akik pedig még nem használták el, nekik nem számít bele nekik a 12 félévbe, tehát teljesen ingyenesen végezhetnek a rövidciklusú képzéseken azok, akik újabb tanári szakképzettséget kívánnak szerezni – részletezte a rektor.

Szavaiból kiderült, az intézmények saját jogon 100 plusz pontot adhatnak a felvételi eljárás során. Az EKKE-n plusz pontot lehet kapni egyebek mellett a tanulmányi versenyeken elért jó helyezés miatt, egyházi szolgálatért vagy akár önkéntes munkáért, sporteredményekért is. 

Dr. Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes az EKKE-n induló Senior Akadémiáról beszélt a keddi sajtótájékoztatón. 

Dr. Ternyák Csaba nagykancellár, egri érsek kezdeményezésére a tavaszi félévben kezdődik a Senior Akadémia az egri egyetemen. Úgy tervezik, három-négy kurzust indítanak majd minden félévben. Elsőként alapfokú informatikai képzés indul, valamint lesz a borkultúra alapjaihoz kapcsolódó előadássorozat és Fejezetek az egyház történelméből címmel is indul kurzus. Ezek az aktív időskort biztosító, tanúsítványt adó, ingyenes felnőttképzések regisztrációhoz lesznek kötve. Február 16. és 23. között lehet regisztrálni. 

A tavaly megújult konferenciának, a Wine Meetup-nak a részleteit dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes ismertette. Kiemelte, fókuszban a birtoképítés és a nemzetközi borpiac lesz idén. 

– Február 15-én és 16-án rendezzük meg a konferenciát, mely 1999-ben vette kezdetét Egerben, így a legnagyobb múltra visszatekintő szőlészeti-borászati konferencia hazánkban. Ebben az évben nagy hangsúlyt fektetünk a találkozásokra is. Szeretnénk, hogy az egri egyetem legyen az a hely, ahol az ágazat képviselői – a szőlészek, a borászok, a tanárok és a kutatók és a szolgáltatók – találkozni tudnak, ismereteket tudnak cserélni és számukra hasznos tudást kaphatnak a konferencián. Jógyakorlatokat, külföldi példákat is bemutatunk majd – ismertette az általános rektorhelyettes.

Kispál Dániel Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet egyetemi adjunktusa a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázat részleteit mutatta be a keddi sajtótájékoztatón. 

– A pályázat kreatív teret biztosít a hallgatók számára, illetve tehetséggondozó műhelyként funkciónál és egyfajta anyanyelv ápoló fórum a Kárpát-medencében magyarul tanulók számára. Február 11-ig lehet jelentkezni, két irodalmi alkotással, mely lehet vers vagy novella is. A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, s minden alkotásról néhány mondatos visszajelzést, véleményt kapnak a szerzők – mondta el Kispál Dániel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában