Turizmus

2024.01.28. 06:53

Többen érkeztek a Mátra-Bükk térségbe 2023 decemberében, mint előtte

A vendégéjszakák száma alapján a leglátogatottabb település Eger volt.

Molnár Helga

A Mátra télen is vonzó úti cél

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Tavaly decemberben 79 ezer vendég több mint 162 ezer vendégéjszakát töltött el a Mátra-Bükk turisztikai térség szálláshelyein. A belföldi forgalom volt a meghatározó, a vendégéjszakák 89 százalékát hazai vendégektől regisztrálták – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból, melyet az Így utazunk blog szemlézett.

A vendégszámban 10 százalékos, a vendégéjszaka-számban 7 százalékos emelkedés mutatkozott 2022 decemberéhez képest. A vendégéjszakák 89 százaléka belföldiekhez volt köthető. Az átlagos tartózkodási idő 2,1 éjszaka volt, amely elmarad az előző év decemberi 2,2 éjszakás értéktől. A külföldi vendégek száma 8, a vendégéjszakák száma 4 százalékkal növekedett 2023 decemberében. A hazai vendégek száma 10, a vendégéjszakák száma 7 százalékkal emelkedett.

A vendégéjszakák száma alapján a leglátogatottabb település Eger volt közel 36 ezerrel, majd ezt követte Miskolc 31 ezer, Egerszalók 20 ezer, Gyöngyös 14 ezer és Demjén 8 ezer vendégéjszakával. Ez az öt település adta a térség teljes havi vendégéjszaka-forgalmának 68 százalékát.

A vendégéjszakák 64 százalékát töltötték a szállodákban, 26-ot pedig a magán- és egyéb szálláshelyeken. További 7 százalékot a panziókban, kettőt üdülőházakban, 1-1 százalékot pedig a közösségi szálláshelyeken és a kempingekben regisztráltak. A szállodákat vizsgálva megfigyelhető, hogy 2023 tizenkettedik hónapjában 5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek ilyen típusú szálláshelyeken, mint 2022 decemberében.

A térség szálláshelyein összesen több mint 5 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 16 százalékkal múlta felül a 2022 azonos hónapjában mért értéket. Ebből 108 millió forintot SZÉP Kártyával fizettek a vendégek, amely a belföldiek összes költésének 3 százalékát tette ki. A szobakapacitás-kihasználtság az összes szálláshelytípus tekintetében 26 százalékos volt, a szállodákban elérte az 51-et.

Az év tizenkettedik hónapjában a Mátra-Bükk turisztikai térségben a legfőbb küldőpiacok sorrendjében 4 ezer vendégéjszakával Románia végzett az élen. A térség további jelentős küldőországai Szlovákia, Lengyelország, Németország és Csehország voltak. Ez az öt küldőpiac tette ki az összes külföldi vendégéjszaka 69 százalékát.

Decemberben a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból (26 százalék) és Pest vármegyéből (19) érkezett a térségbe, a küldőterületek közül Hajdú-Bihar (8), Borsod-Abaúj-Zemplén (7) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (6 százalék) vármegye emelkedett még ki. A vendégek korcsoportos megoszlása szerint a 45-54 év közöttiek aránya volt a legnagyobb, ezután a 35-44 év közöttiek, illetve a 25-34 évesek és az 55-64 év közötti korosztályok következtek. Náluk kisebb arányban a 18 év alattiak, a 65 évet betöltöttek, illetve a 19-24 évesek korosztálya látogatott a Mátra-Bükk térségbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában