Életmentés

2024.01.24. 13:32

Ember a jég alatt! - a mentést gyakorolták a gyöngyösi tűzoltók Sástón + fotók

Heves vármegyében évente egy-két esetben kell olyan embert menteni, aki alatt beszakadt a jég.

Szabó István

A jégről mentést gyakorolják a gyöngyösi tűzoltók a befagyott Sástón

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Jégről mentési gyakorlatot hajtottak végre szerdán a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hivatásos tűzoltói a Sástónál. Nagy Csaba tű. százados, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a gyakorlat céljával kapcsolatban arról beszélt portálunknak, hogy a beavatkozó állomány a jégen tartózkodás biztonsági szabályait és a jégről mentés szakszerű végrehajtását gyakorolta a rendszeresített védőeszközöket használva, kiemelt figyelmet fordítva az életmentés szabályaira. Mint mondta, a feltételezés szerint a téli hidegben a tó felszíne befagyott, de a jég nem érte el a biztonságos vastagságot. Egy ember korcsolyázott a jégen, de az, sajnos, beszakadt alatta. Az esetet jelezték a 112-es segélyhívó számon, a vármegyei műveletirányítási központból a bajbajutott mentésére riasztották a tűzoltókat.

– A szerdai gyakorlaton 10 hivatásos tűzoltó vett részt. Kettős céllal rendeztük meg számukra a gyakorlatot. Az egyik, és legfontosabb célunk, hogy a tűzoltók átismételjék és gyakorolják a jégről mentés szakszerű mozzanatait. A másik célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jégen tartózkodás nagyon veszélyes tevékenység, annak szabályai vannak. Minden vízfelületnek van üzemeltetője, annak a feladata, hogy megjelölje és megállapítsa a biztonságos jégvastagságot, vagyis azt, alkalmas-e az téli sport űzésére, például korcsolyázásra. A megfelelő jégvastagság akkor alakul ki, ha hosszan, több napon át mínusz 10 Celsius fok vagy annál hidegebb a hőmérséklet. Legalább 10-12 centiméter vastag jég szükséges ahhoz, hogy egy ember súlyát megtartsa – emelte ki Nagy Csaba. 

A vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő részletezte, hogy számos módszer van arra, hogy egy lékbe szakadt embert kimentsenek a tűzoltók.

– A mai napon három módszert alkalmaztak a beavatkozó állomány tagjai. Elsőként hordágyon, kötélbiztosítással közelítették meg a bajbajutott személyt. Bontóbalta hegyét csáklyaként a jég felszínébe vájták, és annak segítségével érték el a kimentendő embert. A másik módszer nagyon hasonló volt ehhez: ott a hordágy helyett a gépjárműveken rendszeresített létrákat használták. Végül egy tömlőt távolabbról gurítottak a bajban lévő felé, aki abba bele tudott kapaszkodni, így ki tudták őt húzni a tűzoltók. A mentés akár műanyag csónakkal is végrehajtható. Nagyon fontos tudni, ha beszakadt alattunk a jég, a jeges vízben ne pánikoljunk. Persze, ez nagyon nehéz, de ha kapálózunk, további töréseket, szakadásokat okozhatunk a jégben. Próbáljuk megőrizni a lélekjelenlétünket, és egy mellúszásszerű mozdulattal törekedjünk arra, hogy a jég felszínére felússzunk. A legrosszabb forgatókönyv, ha a jég alá került valaki. Ott mindössze percei lehetnek az életben maradásra. A fény felé nézve meg kell keresni a beszakadás helyén a léket. Ha valakinek sikerült kimenteni a tűzoltók kiérkezése előtt egy ilyen embert, nagyon fontos, hogy a testét ne hevítse fel azonnal, mert a szervezete sokkot kaphat. Ezért fokozatosan kell felmelegíteni a megmentettet. Meg kell szabadítani a vizes ruháktól is. Nagyon fontos, hogy a mentő személyből ne váljon mentendő ember. A tűzoltók is mindig kötélbiztosítással közelítik meg a vízben lévőt, sőt a felszereléseiket is kötelekkel rögzítik – hangsúlyozta Nagy Csaba.

A vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha bajbajutott embert látunk, a 112-es segélyhívó számon azonnal értesítsük a tűzoltókat, és kérjük a segítségüket. Nagyon közelre ne merészkedjünk hozzá, mert mi is beszakadhatunk. A távolságot próbáljuk meg áthidalni léccel, erős faággal, összecsomózott ruhákkal. Heves vármegyében – bár ez nyilván időjárásfüggő – évente egy, legfeljebb két esetben kérnek segítséget ilyen mentéshez, tette hozzá Nagy Csaba. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában