Moratórium

2024.01.08. 21:19

Vége a moratóriumnak Hevesben is, ne várd meg, míg kikapcsolják a gázt, a villanyt!

Január 8-án végetért az MVM által biztosított kikapcsolási moratórium a lakossági ügyfelek számára. Ha nem tudod kifizetni a számlát, sürgősen keresd fel a szolgáltatót!

Barta Katalin

Az elmúlt három hétben, az ünnepi időszak alatt kikapcsolási moratóriumot hirdetett az MVM a lakosság számára, azaz egyetlen háztartásban sem kapcsolták le a szolgáltatást, ha az ügyfél nem tudta időben kiegyenlíteni a számlát. A türelmi időszak ma végetér. Ha tartozásod van, haladéktalanul egyeztess a szolgáltatóval!

Az intézkedés az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel egyetemes szolgáltatási szerződésben álló, lakossági ügyfelekre terjedt ki. Azokra viszont nem vonatkozott, akiket már korábban kikapcsoltak a szolgáltatásból.

Kérdés, mit tehetnek most azok, akik tartoznak a gáz- vagy áramdíjjal? A szabályok szerint a fizetési határidő lejárta után 63 nappal a szolgáltató kikapcsolhatja a szolgáltatást. Mivel a ki- és visszakapcsolásnak jelentős díja van, érdemes tehát minél hamarabb lépni. A visszakapcsolási díjak szolgáltatónként változnak, de az áram esetén legalább 30 ezer forinttal biztosan számolni kell. Erre jöhetnek még a késedelmi díjak, illetve ha felszólító leveleket küldenek, azt is adósra terhelik.

Tartozás esetén mindenképpen fel kell vennünk a kapcsolatot a szolgáltatóval. Itt is érvényes, hogy a jóhiszemű adós nagyobb eséllyel kaphat segítséget, mint a rosszhiszemű, akit nem lehet elérni, nem reagál a felszólításokra. Magatartása alapján arra lehet következtetni, hogy a tartozást nem tervezi megadni – ilyen esetben a szolgáltató sem tehet semmit, a szabályoknak megfelelően jár el, vagyis előbb-utóbb megtörténik a szolgáltatás kikapcsolása.

Rezsitartozás esetén az adóst akár ki is lakoltatják, bár ezt minden esetben hosszas folyamat előzi meg: adósság halmozódik, a lakó felszólító leveleket kap, ha bérleti szerződés alapján lakik a lakásban, akkor felmondják a szerződést és így tovább.

Tartozás esetén az ügyfél részletfizetési kedvezményt vagy fizetési haladékot igényelhet, ha vállalja, hogy a részletfizetés, fizetési haladék időtartama alatti fogyasztását, a tartozás részösszegeit, illetve a tartozás halasztott összegét határidőben kiegyenlíti.

Részletfizetési kedvezményt és fizetési haladékot 12 naptári hónapon belül egy alkalommal lehet igényelni. A fizetési haladék időtartama a számla esedékességétől számított legfeljebb 30 nap. Fizetési haladékra további haladékot, illetve részletfizetést nem biztosít a szolgáltató. Fontos tudni, hogy ha a megállapodásban szereplő részösszegeket vagy valamelyik számlát nem rendezi a megjelölt határidőkre, a részletfizetési megállapodás hatályát veszti és a lejárt esedékességű követelést egy összegben kell kifizetnie.

Vagyis az MVM csak addig marad „partner” a részletfizetésben, ameddig az ügyfél teljesíti a feltételeket. Ha egyáltalán nem fizet, kikapcsolják a szolgáltatásból, a tartozások behajtását pedig átadhatják a végrehajtóknak.

Megoldás lehet a védendő fogyasztói státusz igénylése. Az MVM hivatalos oldalán részeletesen kifejtik, kik kerülhetnek a védendő fogyasztók körébe. Az új villamos energia törvény a legnehezebb helyzetben lévő fogyasztókat védelem alá helyezi. Ez azt jelenti, hogy a védendő fogyasztók jogosultak bizonyos kedvezményekre, szolgáltatásokra, melyek azonban a villamos energia árát nem érintik. A védendő fogyasztók a kedvezményeket és szolgáltatásokat csak egy felhasználási helyen vehetik igénybe. Védendő fogyasztók lehetnek a fogyatékkal élők és a szociálisan rászorulók.
A védendő fogyasztónak a kedvezmények igénybevételéhez nyilvántartásba kell vetetnie magát az elosztó-hálózati engedélyesnél. Ehhez be kell mutatnia a rászorultságát, illetve a fogyatékosságát igazoló eredeti iratokat, és ki kell töltenie a rá vonatkozó adatlapokat. Ebben az önkormányzatok is tudnak segítséget nyújtani. Ha ez megvan, évente egy alkalommal részletfizetési kedvezményt és fizetési haladékot lehet kérni, illetve igényelhető előrefizetős mérő felszerelése. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában