Újabb esetek

2024.01.24. 11:25

Kutyáknak kötelező, de most ajánlják a macskáknak is a veszettség elleni oltást Hevesben is

A kormányhivatal állategészségügyi szakemberei a kutyák számára kötelező, a macskák számára pedig ajánlott veszettség elleni védőoltás fontosságára hívták fel a figyelmet. A Nébih az ukrán határnál idén már kutyánál és aranysakálnál is igazolt veszettséget.

Heol.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai az ukrán határ közelében az év eleje óta kutyánál és aranysakálnál is igazoltak veszettség fertőzöttséget. Az emberre is veszélyes betegség elleni védekezés kulcsa a megelőzés! A kormányhivatal állategészségügyi szakemberei a kutyák számára kötelező, a macskák számára pedig ajánlott veszettség elleni védőoltásra hívták fel a figyelmet.

- A veszettség nagyon ritka kivételektől eltekintve halálos lefolyású, vírus okozta agy- és gerincvelő-gyulladásban megnyilvánuló betegség, amely állatokban és emberben egyaránt előfordul. Bár Magyarországnak számos intézkedés bevezetésével sikerült elérnie a mentességet, a szomszédos országok kedvezőtlen állategészségügyi helyzete mindig veszélyt hordoz magában: például Ukrajnában még nagy esetszámmal fordul elő a veszettség – emelte ki a Heves Vármegyei Kormányhivatal honlapján.

A kormányhivatal beszámolója szerint az Európai Unió támogatásával néhány éve Kárpátalján is megkezdődött a rókavakcinázási program, de az ukrán állategészségügyi hatóság a háború miatt 2022-ben és 2023-ban nem tudta végrehajtani az immunizálási programot. Ennek következménye, hogy Magyarország Ukrajnával közös határa mentén is újra találtak fertőzött állatokat. Közlésük szerint kutya, macska, sakál, és egy szarvasmarha is elkapta a fertőzést.

-Az újabb esetek olyan területeken jelentkeztek, ahol a hatóság – a már tavaly ősszel előfordult esetek miatt – többféle járványügyi intézkedést elrendelt: fokozott felügyelet, ebzárlat, a rókák gyérítése, lehetőség szerint valamennyi fogékony állat vakcinázása – ismertette a vármegyei kormányhivatal.

A tájékoztatásuk szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindaddig fenntartja ezeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei intézkedéseket, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

- Mivel a fertőzés a vadon élő és a házi emlősállatok mellett az emberi egészségre is veszélyt jelent, a Magyar Állatorvosi Kamara és a Nébih mellett a Heves Vármegyei Kormányhivatal, valamint a járási hivatalok állategészségügyi osztályai is kiemelten kezelik a betegség elleni védekezést – és a megelőzésre helyezve a hangsúlyt – a kutyák számára kötelező, a macskák számára pedig ajánlott veszettség elleni védőoltás jelentőségét” – hangsúlyozta a kormányhivatal honlapján.

Fontos tudnivalók:
1. Kutyáját évente oltassa be a kötelező veszettség elleni védőoltással!
2. A kijáró, nem csak lakásban tartott macskákat szintén ajánlott beoltatni veszettség ellen!
3. A veszettség leggyakrabban harapás útján terjed, ezért soha ne fogjon meg szelídnek tűnő rókát vagy egyéb vadállatot, denevért sem!
4. Ne ijedjen meg a lakott területen felbukkanó rókáktól, de kerülje az állattal való közvetlen kontaktust; a lakhelye környékén való találkozás lehetőségét csökkentheti, ha gondoskodik a hulladék megfelelően zárt tárolásáról!
5. Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot lát, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, illetve vadállat tetemet talál, értesítse a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívja a NÉBIH Zöld számát, a +36 80 263 244 telefonszámot!
6. Ha a rókák számára kihelyezett, vakcina tartalmú csalétket talál, ne nyúljon hozzá, és kutyáját is tartsa távol tőle!
7. Kerülje az ismeretlen kutyákkal és macskákkal való közvetlen kontaktust!
8. Ha Önnek kutya, macska vagy vadállat sérülést okoz, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: GettyImages)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában