Vadvilág

2022.12.07. 14:00

Veszett rókák bukkantak fel, érdemes oltatni a kutyákat megyénkben is

Újra találtak veszett rókákat, igaz, nem Heves, hanem Szabolcs megyében. Ezzel kapcsolatban kerestük meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

M. Elek Andrea

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be – olvasható a Nébih oldalán.

A kérdéssel portálunk is foglalkozott nemrég, ugyanis a selypi cementgyár romjai között meghúzódó rókák aggodalommal töltötték el a környék lakóit. Bár a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakembere, Bakó Botond nem sokkal korábbi beszélgetésünkben említette, hogy Magyarországon a veszettséget kiirtották a vakcinázással, mégis úgy döntöttünk, a biztonság kedvéért utánajárunk a veszett rókák ügyének és megkérdezzük ismét, hogy vajon az új információkkal kapcsolatban mit tudnak mondani, lehet-e köze a háború okozta nyugtalanságnak a veszett rókák felbukkanásához, illetve elterjedhet-e újra a betegség.

Kérdéseinkre Gombkötő Péter, a BNPI gerinces zoológiai szakreferense válaszolt.

– A kutyaféléket érintő veszettség ellen Európa jelentős részén kötelezően oltanak, vakcináznak, így gyakorlatilag ez a veszettség-vírus onnan eltűnt – erősítette meg a szakember. – Ukrajnában a veszettség elleni védekezésnek hiányosságai vannak, évente hivatalosan is több mint 1500 veszettséggel kapcsolatos esetet regisztrálnak. A veszettség lappangási ideje viszonylag hosszú, így a betegség határmenti, alkalmi felbukkanása előfordulhat. A háborúnak nagy valószínűséggel nincs közvetlen hatása a hazai veszett róka felbukkanásához, hiszen korábban is előfordultak hasonló, alkalmi esetek. 

Arra a kérdésünkre, hogy milyen óvintézkedéseket lehet megtenni az eddigieken kívül, illetve kell-e félnünk, ha rókát látunk ezek után, a szakreferens a következőket mondta:

– A betegség magyarországi elterjedése nem valószínű, hiszen – a háziállatok közüli legvalószínűbb hordozóra – a kutyára kötelező az eboltás, a vadonélő fajokat pedig légi úton történő vakcinázással kezelik hazánkban. Óvintézkedésként azt az alapszabályt kell betartani, hogy vadonélő emlősállatokhoz esetleges, látszólagos „szelídségük” esetén sem közelítünk, nem csalogatjuk magunkhoz.

Megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is, ahonnan a következő tájékoztatást kaptuk:

– A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Ezt támasztják alá a laboratóriumi eredmények, valamint az, hogy valamennyi eset az ukrán határtól számított 10 kilométeren belül történt. Emellett a térségben a korábbinál magasabb a járványügyi kockázat, mivel Ukrajna állategészségügyi hatósága a háború miatt idén nem tudta végrehajtani a rókaállományban végzett immunizálási programját.

– A közeljövőben várhatóan nem lesz veszettségi eset a hazai háziállatok körében. Ugyan nem zárható ki a szomszédos fertőzött területekről további behurcolt, szórványos esetek előfordulása, de a házi- és vadon élő állatállomány megfelelő szintű immunitása mellett a behurcolt esetek előreláthatólag nem okozzák a betegség számottevő elterjedését.

Kérdésünkre, hogy milyen óvintézkedést kell esetleg nekünk betartanunk, a szakember azt válaszolta, hogy az állategészségügyi hatóság az összes szükséges járványügyi intézkedést megtette. A humán esetek megelőzésének és a hazai háziállat-állomány védelmének érdekében az intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

 

Néhány elem a fokozott felügyeleti intézkedések közül:

 

  • fokozott járványügyi felügyelet;
  • ebzárlat elrendelése;
  • legeltetési tilalom elrendelése;
  • az őszi rókavakcinázási kampányt gócvakcinázással egészítették ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érintett területein;
  • felvilágosító kampány, különös tekintettel a szabadtartású, legeltetett állatok védelmére (szarvasmarha, juh és kecske);
  • az érintett területeken az ebek mellett a házimacskák és egyéb húsevő kedvtelésből tartott állatok, valamint vadászgörények kötelező veszettség elleni védőoltásának elrendelése.

– A háziállatokat tekintve Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott – fejtette ki a szakember. – Hivatalunk ezúton is szeretné felhívni a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára! Szintén lényeges, hogy a kutyák és macskák Európai Unión belüli utaztatására, valamint harmadik országból történő behozatalára szigorú előírások vonatkoznak, a jogkövető magatartás e tekintetben is kiemelten fontos.

Megkérdeztük, kell-e félnünk, ha ezek után rókával találkozunk. A sajtóreferens elmondta, hogy manapság gyakran találkozunk rókákkal városias lakókörnyezetünkben is. Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák „mennek be” lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz. A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan rendelkezésre álló rágcsálófajok (melyek a róka fő zsákmányállatai) ezen kívül a nem megfelelően tárolt hulladék, és a macskáknak kitett eledel sokkal biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának. Képes megszokni az ember közelségét, láthatóan félelem nélkül mozog az utcákon és a kertekben. Önmagában tehát az, hogy rókát látunk lakott területen, nem azonosítható azzal, hogy az állat veszett volna. Ha találkozunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt (néhány másodpercet és elegendő teret, azaz ne álljuk el a menekülés útját), hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, de biztos, hogy kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

 

Az alábbi esetekben viszont veszettségre gyanakodhatunk:

 

  • ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni;
  • ha embert vagy háziállatot támad meg;
  • ha görcsrohamokat vagy bénulást (pl. állkapocs lógása) látunk rajta
  • a fenti tüneteket követően elpusztul.

Ezekben az esetekben tehát a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a Nébih ZöldSzámán kell bejelentést tenni!

Fontos tudnivaló, hogy a rókával (akár egészségesnek tűnik, akár betegnek) minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni! Emellett elengedhetetlen a hulladék zártan tárolása annak érdekében, hogy ne vonzza oda a rágcsálókat és a rókákat. Valamint a húsevő háziállatainkat (kutya, macska) rendszeresen oltatni kell veszettség ellen. Ezekkel az alapvető intézkedésekkel már nagyon sokat teszünk a veszettség megelőzéséért.

Megkérdeztük, lesz-e fokozottabb mértékben vakcinázás a betegség újbóli kiszorítása érdekében?

– A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása – tájékoztatott a szakember. – Ennek során a rókák számára vonzó csalianyagba burkolt veszettség elleni vakcinát juttatnak ki a rókák élőhelyeire. Hazánkban évente kétszer, tavasszal és ősszel zajlik a rókaállomány veszettség elleni vakcinázása a Nébih szervezésében. A hivatal minden egyes vakcinázási kampány előtt a honlapján részletes tájékoztatást ad a vakcinázással érintett területekről, illetve a vakcinázás időpontjáról.

A kezelt területet a hatóság a mindenkori járványügyi helyzet alapján jelöli ki, szükség esetén gócvakcinázással kiegészítve azt. Az őszi vakcinázási kampány idén október 1. és 8. között zajlott, az esetekkel érintett területen gócvakcinázással kiegészítve. Amellett, hogy a Nébih felkészült a mindenkori járványhelyzet miatt szükséges gócvakcinázások kivitelezésére, 2023-ban a vakcinázott terület nagysága nem fog változni: továbbra is 27 ezer 423 négyzetkilométer lesz. A kampányonként kiosztandó csalétek száma pedig csaknem 550 ezer adag.

Érdeklődtünk afelől, hogy pontosan mi is a veszettség? A sajtóreferens elmagyarázta, hogy a betegséget a Rhabdoviridae családon belül a Lyssavirus nemzetségbe tartozó RNS-vírusok okozzák. A Lyssavirus nemzetségen belül 12 faj különböztethető meg, amelyek közül a világszerte elterjedt klasszikus veszettségvírus (RABV) okozza az úgynevezett klasszikus veszettséget, egyben ez a vírus felel a legtöbb emberi megbetegedésért is. Európában a klasszikus veszettség víruson kívül az 1-es és 2-es európai denevérvírus (EBLV-1 és EBLV-2) fordul elő denevérekben, de rendkívül ritkán megesik, hogy ezek a vírusok más emlősben, vagy emberben is okoznak megbetegedést. A szakirodalomban mindössze néhány eset ismert. A többi vírusfaj Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában, főként denevérekben fordul elő, de elméletileg bármelyik faj okozhat agyvelőgyulladást emberben vagy emlősállatokban is.

Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!

A betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről további információk olvashatók a Nébih tematikus honlapját, a www.veszettsegmentesites.hu oldalon.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában