Veszett rókák

2022.11.30. 11:25

A róka komák a selypi cementgyár romjai közül indulnak portyázni, kérdés, lehet-e köztük veszett

A korábbi hírekkel ellentétben mégis találtak veszett rókát Magyarországon. A napokban az ukrán határ közelében lőttek ki egy példányt, amely feltehetően a háború sújtotta országból érkezett hazánkba.

Tari Ottó

Selypen már a teraszokra is felmerészkednek a lompos farkú négylábúak

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt hetekben portálunkon többször cikkeztünk arról, a hogy vadon élő állatok egy része mind gyakrabban keresi fel az emberek által lakott területeket. Lőrinciben – főként a selypi városrészben – újabban rókák tűnnek fel a volt cukorgyári lakótelepeken, s immár fényes nappal is élelem után kutatnak a portákon. A helyi vadászoktól úgy hallottuk, hogy jelentősebb rókapopuláció él az egykori cementgyár romja között, s innen indulnak portyázni. De nem csak a közeli lakótelepeken élők láttak már ravaszdit lakóhelyükön, a rőt szőrű négylábú feltűnt például a malomudvarban és távolabbi utcákban is.

Természetesen nagyon sokan vannak, akik szerint nem szabad bántani ezeket az állatokat, inkább vissza kell őket paterolni korábbi élőhelyeikre. Érveik között szerepel az is, hogy Magyarországon szinte kizárt a veszettség, így ez a súlyos kór nem jelent fenyegetést sem az emberekre, sem házi kedvenceikre. Utóbbit a hivatásos vadászok is megerősítették, hozzátéve: a vakcinázásnak köszönhetően nem is kell számolni az említett problémával.

Csakhogy november 30-án aggasztó hír jelent meg az agrarszektor.hu szakportálon. Az információ nem mond ellent az iméntieknek: veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten; a járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be – írták. Ami azt jelenti, hogy a hazai vakcinázás sem feltétlenül hatásos, legalábbis hazánk határ menti régióiban.

Az említett állatot november 20-án diagnosztikai célból lőttek ki a helyi vadásztársaság szakemberei. A Nébih laboratóriumában elvégzett vizsgálat során a róka veszettséggel való fertőzöttségét állapították meg. A veszett vadállatot a vírustól eddig mentes vadgazdálkodási egységben lőtték ki, de közel ahhoz a területhez, ahol idén szeptemberben számos járványügyi intézkedés, többek között fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte a Nébih egy veszett róka miatt. A Nébih az újonnan érintett vadgazdálkodási egységekben is elrendelte a szükséges járványügyi intézkedéseket, fenntartva ezek mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében korábban elrendelt intézkedéseket, amelyek érvényben is maradnak mindaddig, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi. Az esetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta a hivatal.

Az agrarszektor.hu szerint Magyarországon 2017 óta nem azonosítottak veszett állatot, azonban 2022-ben ez már a negyedik igazolt eset. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Ezt támasztja alá, hogy valamennyi eset az ukrán határtól számított 10 kilométeren belül történt. Emellett a térségben a korábbinál magasabb a járványügyi kockázat, mivel Ukrajna állategészségügyi hatósága a háború miatt idén nem tudta végrehajtani a rókaállományban végzett immunizálási programját. Mindez a hazai járványügyi helyzet szempontjából azért aggályos, mert a veszettséggel megfertőződött, idegrendszeri tünetekben szenvedő, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, és a fertőzést továbbadhatják. Mivel a vírus az emberre is veszélyes, a veszettség elleni védekezés a házi- és vadállatokban az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában