Vadvilág

2022.11.22. 13:56

Városlakó állat lett a róka, a denevéreket viszont zavarja a díszkivilágítás Heves megyében is

Egyre több állatot látunk a településeken, borzok, nyestek, sünök, denevérek, rókák költöztek mellénk. Vajon ez a szomszédi viszony milyen hatással van ránk, az állatokra és a természetre? Ezt a kérdéskört jártuk végig Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense segítségével.

M. Elek Andrea

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Több oka van annak, hogy ezek az állatok beköltöznek a városba - mondta a szakember. A városban csak kutya, macska fenyegeti őket, de ez a veszély semmi ahhoz képest, amennyi ragadozó leselkedik rájuk a természetben. Azaz biztonságban érzik magukat. Az időjárásnak sincsenek úgy kitéve, hiszen ritkább a kemény fagy a városokban, és a szélsőséges hőség, vagy szárazság, téli hideg elől is könnyebben találnak menedéket. Az élelem is több a városokban, kisebb területet kell bejárniuk ugyanannyi élelemért. Ez együtt jár azzal, hogy nagyobb az egységnyi területen élő állatok száma a településeken, mint ugyanakkora erdőben. A közelség miatt pedig könnyebben terjednek a kórokozók is közöttük.

Etetni nem szükséges semmilyen vadat, a madarakat sem, a szakember szerint. Sok jószándékú ember azt gondolja, hogy éheznek szegények, segítsünk nekik. Ezzel ártunk nekik és a természetnek. Az egy dolog, hogy biztosabb a konkrét egyedek túlélése, de kikerülnek a természetből, és így lehet, hogy nekik pillanatnyilag jót teszünk, de a biodiverzitásnak, azaz a biológiai sokszínűségek annál rosszabbat. Ha kikerülnek a természetből, hiányoznak onnan, és ott eddig is túléltek, hiszen az evolúció során így fejlődtek ki.

A szakember elmondta, volt egy angliai vizsgálat, amelyben a településekre beszokott és ott etetett sünöket figyeltek meg. Nem csak azt vették észre, hogy szeretik a macska- illetve kutyaeledelt, hanem az is szépen kimutatható lett, hogy konkrétan melyiket szeretik legjobban, melyiket kevésbé. Ez, ha belegondolunk, teljesen abszurd. Az erdőben a sün nem evett kutyatápot, nincs hozzászokva az ilyesmihez.

A nyestek azok, akikre nincs ennyire negatív hatással a városi életmód. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy ők vadásznak, azaz a városokban ugyan, de pusztítják az egereket, pockokat, és a patkányokat. Azaz az ő táplálékuk ugyanaz maradt, hiszen nekik nem teszünk ki eleséget, kénytelenek ugyanazt az életmódot folytatni, mint a vadonban. A közhiedelemmel ellentétben a nyest nem védett, így gyakran befogják, de azokon a területeken, ahonnan eltávolítják őket, meg is növekszik a rágcsálók száma. Hasonlóan nem etetik a borzot, nyusztot, hermelint sem.

Az etetett állatokra, akár emlősök, akár madarak, egy nagy veszély is leselkedik azonban. Ez pedig nem más, mint nagy kedvencünk, a házicica. Aranyos, cuki, mindenki szereti. Ők azonban nem kötődnek az emberhez, hanem a házhoz, őket nem sikerült ténylegesen megszelídíteni. Amikor kikerülnek a kertbe, akkor levadásznak mindent, amit csak tudnak. Ez egy kulcsinger, ha meglátnak egy madarat, gyíkot, akkor vadászniuk kell. Sok vörösbegy, cinke, rozsdafarkú esik nekik áldozatul, komolyan megtizedelik őket. Meg se eszik a zsákmányt, ők a vadászatért vadásznak. Nem az erre a megoldás persze, hogy bezárjuk őket, hanem inkább ivartalanítsuk. Hiszen aki a cicát szereti, szereti a madarat is, csak nem gondol bele, hogy kedvence mit okozhat. Az etetős madarakat is megtizedeli egy macska, ha nem a saját, akkor a szomszédé jár rá a madáretetőre.

Arra a kérdésünkre, hogy meg kell-e ijedni, ha rókát látunk, a szakember azt válaszolta, hogy a róka is városlakó állat lett. Sokan megijednek, ha látják az utcán, mert feltételezik, hogy ha szelíd, akkor veszett. Magyarországon 30 éve indult egy veszettség elleni program, amelyet a vadászok segítségével hajtottak végre. A lényege az, hogy veszettség elleni gyógyszert raktak olyan élelemforrásokba, amelyeket a rókák szeretnek, ezt szétszórták, és ezzel gyakorlatilag kiirtották a betegséget. Ha az állat nem vedlik, nem koszos, hanem szép, fényes a bundája, akkor nem beteg. A ragadozók intelligensek, kíváncsiak, azért jönnek közel az emberhez is. Nem kell megijedni tőlük, de természetesen ne fogdossuk őket, a kicsiket sem.

Eddig nem említettük őket, de a denevérek is városokban élő emlősök. A hazánkban élő  67 denevérfaj egyharmada költözik be a városba. Nyáron főleg templomok padlásterében szeretnek lakni, telelni húzódnak csak barlangokba. Érzékeny állatok és nagyon hasznosak.

Egy éjszaka alatt a saját testtömegük felét is megeszik szúnyogban, ami több ezer szúnyogot jelent egy éjszaka alatt egy denevérnek.

A templomok díszkivilágítása azonban számos problémát okoz. Mivel felkapcsolják ezeket a több ezer wattos izzókat, a fény miatt nem mernek kijönni, csak sokkal később, amikor már éhesek. Kicsit keringenek, de hamarabb mennek vissza a szállásukra. Ráadásul fizikai jele is van annak, hogy káros nekik a díszvilágítás: a denevérkölykök alkarja rövidebb, nem fejlődik rendesen, gyengébbek.

A szakreferens elmondta, hogy ezzel kapcsolatban megkeresték már a történelmi egyházakat, de nem reagáltak, csak az evangélikus és a református egyház akart tárgyalni a problémáról. Pedig a teremtésvédők úgy tartják, hogy minden Isten teremtménye, ezért kötelességünk a védelmük, az égben röpködő emlősök pedig Isten igéjét az égben is tudják terjeszteni. Mindezek ellenére nem reagáltak, nem akartak együttműködni.

Az utóbbi 15 évben csökken a denevérek száma, az összes denevérfajon brutális kipusztulás megy végbe. Ez a dinoszauruszok kipusztulásának százszorosát jelenti - tette hozzá a szakember.

Van egy program, a Vadonleső, amelyet ezen a webcímen érhetnek el. Ennek az a lényege, hogy a közismert állat- és növényfajokat bárki bejelentheti, mikor látta, hol látta. Ez benne marad az adatbázisban, bármikor vissza lehet keresni. Ez Európában az egyik legnagyobb Citizen Science Program. Több, mint tíz éve kezdte Botond az ismerőseivel. Most azt tervezik, hogy az egyik útvonaltervező alkalmazással együttműködve az autósoknak is tudják jelezni, ha olyan útszakaszhoz érnek, ahol adott időben például sok sün mászkál, és az applikáció figyelmeztetné őket, hogy óvatosabban vezessenek.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában