Hulladékgazdálkodás

2024.02.14. 10:24

A Heves Vármegyei Kormányhivatal Európai hulladékcsökkentési hét díjat kapott

A közigazgatási szerv, hatóság kategóriában a Heves Vármegyei Kormányhivatal vehette át az első helyezettnek járó elismerést.

Molnár Helga

A kormányhivatal szemétszedő akciókat is rendszeresen szervez Hevesben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A kormány célja a hulladékgazdálkodási ágazat gazdaságpolitikai szerepének növelése és a körforgásos gazdaságra való átállás – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a 2023-as Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseinek átadásán. Raisz Anikó hozzátette, hogy a körforgásos gazdaság fontosságára hívták fel a figyelmet az Európai hulladékcsökkentési hét résztvevői is. Kiemelte, hogy a tavalyi akcióhétre, amely Európában a 15., Magyarországon pedig a 10. születésnapját ünnepelte, országszerte 284 akciót regisztráltak. Ezzel Magyarország ismét Európa élmezőnyébe került, megelőzte például Svédországot, Ausztriát és Lengyelországot.

Rámutatott, hogy a 2023-as Európai hulladékcsökkentési hét fókuszában a csomagolás állt, amely hasznos funkciói mellett egyre nagyobb mennyiségben terheli a környezetet – mondta Raisz Anikó, hozzátéve: a szelektív hulladékgyűjtéssel és a túlcsomagolás elkerülésével nagyban lehet segíteni ezen a kihíváson. Emlékeztetett, már 2016-ban is a csomagolás volt az akcióhét fókuszában, de mostanra még inkább szükség lett a csomagolóanyagok visszaszorítására egyebek mellett a világjárvány miatt tovább terjedt online vásárlások miatt is.

A rendezvényen Raisz Anikó átadta a 2023-as Európai Hulladékcsökkentési hét elismeréseit, amelyeket öt kategóriában osztottak ki. Oktatási intézmény kategóriában a Tatabányai Szakképzési Centrum Mikes Kelemen Technikum és Szakgimnázium, Egyesület, civil szervezet kategóriában az Írottkő Natúrparkért Egyesület, míg a gazdálkodó és ipari szervezetek közül a Czifra Cekker Kft. és a Fair-Trade Dental Kft. megosztva nyerte az első helyezést. A közigazgatási szerv, hatóság kategóriában a Heves Vármegyei Kormányhivatal vehette át az első helyezettnek járó elismerést. Kelemen Zoltán, főosztályvezető nyilatkozott lapunknak ennek kapcsán. Mint mondta, már negyedik alkalommal csatlakoztak szervezőként és programkoordinátorként a 2009-ben indult Hulladékcsökkentési Héthez.

– Fő célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára, s arra, hogy tudatosan figyeljünk környezetünkre, mely élhető maradjon számunkra, s a jövő generáció számára egyaránt. Kiemelt témánk legutóbb a csomagolás volt – részletezte.

Az akció keretében a kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztályának munkatársai több iskolába és óvodába is ellátogattak, hogy a csomagolási hulladék csökkentésének lehetőségeiről és az egyéni felelősségvállalásról beszéljenek a gyerekeknek.

Nagy sikere colt a szabadulószobás eseményüknek is, több előadást tartottak az ifjabbaknak, játékos formában hívták fel a figyelmet a környezetvédelemre.
– Ennek elismeréseként kaptuk meg az első helyezést, mely büszkeséggel tölt el bennünket, hogy államigazgatási szervként pozitív és követendő példát mutathatunk a fiataloknak és felnőttebeknek egyaránt – húzta alá.

A Heves Vármegyei Kormányhivatal rendszeres akciószervezője az európai hulladékcsökkentési kampánynak. A hulladékgazdálkodási osztály munkatársai a hatósági feladataik mellett elkötelezettek a szemléletformálás területén is: oktatási intézményekben rendhagyó tanórákat tartanak, közös szemétszedéseket szerveznek, jó példaként rovarhotelt építenek, rajzpályázatot hirdetnek, a 2023-as akcióhéten pedig egy kicsit játékmesterekké is váltak.

A csomagolási hulladék csökkentésének lehetőségeire, az újrafelhasználásra és az egyéni felelősségvállalásra kreatív kollégáink egy rendhagyó szabadulószobával is felhívták a figyelmet. A vármegyeháza Eszterházy terméből az iskolai osztályok játékos, de a hulladékgazdálkodás témakörébe illeszkedő feladatok megoldásával juthattak ki. A csapat üzemlátogatást szervezett a Szelektív Nonprofit Kft. egri telephelyére, az egri Gárdonyi Géza térre pedig ki is települtek. Utóbbi helyszínen az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. zöldhulladékgyűjtő járműve nagy sikert aratott a gyerekek körében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában