Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

2024.02.26. 18:00

Apad már a Tisza, a kisebb folyók hamarosan tetőznek

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén már csak a Bodrogon van érvényben I. fokú – azaz a legalacsonyabb – árvízvédelmi készültség. A Tisza már ütemesen apad.

Molnár Helga

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) azt közölte, nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink a védvonalakon közel 75 kilométeren. Az ÉMVIZIG működési területének továbbra is mind a hét belvízvédelmi szakaszán van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség.

Vasárnap folyamán több csapadékzóna is átvonult a vízgyűjtőink fölött és okozott 4-15 milliméter közötti csapadékot. A Mátra térségében, illetve a Sajó és a Bódva vízgyűjtőjén 10-15 milliméter közötti mennyiségeket mértek. Hétfőn még a Sajó vízgyűjtőjén várható további 5-11 milliméter közötti csapadék hullása, de már fokozatosan csökken csapadékhajlam, a déli óráktól már nem várható jelentősebb csapadékhullás a területen.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság hivatalos Facebook-oldalán számolt be arról, hogy működési területükön szinte már minden árhullámmal érintett vízfolyáson I. fokú – azaz a legalacsonyabb – árvízvédelmi készültség van érvényben.
A Tisza már ütemesen apad
Forrás:  Kállai Márton/Szabad Föld

Ütemesen apad a Tisza

A vízmozgás a folyókon, nagyobb vízfolyásokon többnyire apadó, a Tarnán és mellékvizein áradó volt. A Tisza vízállás-változásai változatos képet mutatnak. A Tiszalöki Vízlépcsőnél vasárnap 14 órakor megkezdődött a duzzasztás. A Vízlépcső alatti szakaszon ütemes apadás kezdődött. A vízállások ma reggelre készültségi szint alá süllyedtek Tiszakeszi térségében is. A Bodrog hazai felső szakaszának apadása átmenetileg megállt, míg alsó szakaszán a Tisza apadásával együtt folytatódott a vízszintek csökkenése. A vízszintek Sárospatak térségében továbbra is lassan csökkennek.

A Sajó alsó, Tiszához közeli torkolati szakaszán is megkezdődött az ütemes apadás, azonban a folyó külföldi vízgyűjtőjén hétfőn reggelig lehullott, illetve hétfő délelőtti további csapadék hatására Sajópüspöki szelvényében is megkezdődött a vízszintek emelkedése. A tetőzés Sajópüspöki térségében hétfőn napközben volt.

A Tarna vízgyűjtőjén vasárnap délután, illetve az éjszakai órákban lehullott csapadék hatására ismételten árhullámok alakultak ki a vízfolyás felső szakaszán. Verpelétnél a reggeli órákban bekövetkezett a tetőzés, Tarnaméránál hétfőn délután-este, Tarnaörsnél éjszaka várható a vízfolyás tetőzése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában