2024.02.24. 16:00
Boros-toros Egerszalókon - hogyan készül a jó étel?
Csülökkoptató túrával, hagyományőrző zenés műsorral és frissen készített ételekkel várták a vendégeket Egerszalókon. A Boros-toroson mindenki megismerkedhetett az igazi házias ételkészítéssel.
Egerszalókon minden évben megrendezik a Boros-torost, ahol a disznóvágás hagyományát és fortélyait mutatják be a vendégeknek.
Forrás: albert
A hagyományőrző Boros-toros rendezvényt minden évben megrendezik Egerszalókon azért, hogy összehozzák a lakosokat és tanítsák a fiatalokat. Február 24-én szombaton egész napos programsorozattal várták a vendégeket, ami a reggel 7 órakor hagyományos disznóvágással és reggelivel kezdődött.
– Ez a boros-toros rendezvény azért hívtuk életre, hogy a disznóvágás fortélyait megmutassuk és átadjuk a mai fiataloknak. Ez egy remek alkalom arra, hogy azok is újra átélhessék a disznóvágást, akik régen otthon is tartottak sertést és családdal együtt láttak neki a feladatnak. A jó kolbász, jó hurka, és az ízletes ételek elkészítésének titka nem más elsősorban, mint a friss, minőségi alapanyagok és persze a szívvel, lélekkel való munkavégzés. Idén két disznót dolgoztunk fel az eseményen, hogy mindenki jól lakhasson és megnézhesse, hogyan készítjük mi a disznótoros ételeket, egészen a hús feldolgozásától az étel fűszerezéséig – kezdte az esemény bemutatását Farkasné Uzelman Szilvia, a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület menedzsere.
Reggelire hagymás sült vér volt, a délelőtt folyamán frissen készült hurkát és kolbászt fogyaszthattak a vendégek, az ebéd orjaleves és töltött káposzta volt, vacsoránál pedig frissen sült pecsenye húst szolgáltak fel.
A Boros-toros minden korosztálynak szól
Körülbelül 300-400 ember szokott kilátogatni a rendezvényre, ami a nagy létszám ellenére családias hangulatban, jó kedvűen telik. A szervezők azonban nem csak sok fajta étellel, hanem sok programmal is készültek a rendezvényre.
– Idén a rossz idő egy kicsit ránk ijesztett, hiszen egész reggel esett az eső, de délelőttre szerencsére már elállt és a vendégeknek sem ment el e kedvük attól, hogy eljöjjenek. Délelőtt hagyományőrző kórusok léptek fel, így a helyi Borvirág Férfikórust és Rozmaring Asszonykórust hallhatták a vendégek, mellettük pedig a Tekergő zenekar húzta a talpalávalót. A későbbi órákban egy téltemető előadást láthattak, amivel együtt űztük el a telet – részletezte a programokat Farkasné Uzelman Szilvia.
Hozzátette, hogy reggel indítottak két szakvezetett túrát is, amiken nagyjából ötvenen indultak el. A mozogni vágyók választhattak egy rövidebb és egy hosszabb útvonal között. A Kurta túra nagyjából egy kilométeres távban végződött és a Barlanglakásokhoz jutottak ki a résztvevők, ahol teával és forralt borral várták őket. Aki azonban még bírta a menetet, azok tovább mehettek a Csülökkoptató túra keretein belül a Sódombig. Ez nagyjából öt kilométeres távot jelentett. Mindkét állomáson szakvezető vezette körbe a túrázókat a helyszíneken, hiszen ezek híres látnivalók. Megismerhették a Sódomb történetét, tanulhattak a gyógyvizekről és a sok mozgás után pedig pontosan ebéd időre értek vissza a főhelyszínre.
Boros-toros Egerszalókon
Fotók: Huszár Márk / Heves Megyei HírlapA hagyományokat azonban nem csak a dalokkal és az öltözékkel tartják az egerszalókiak, hanem megjelenik az ételkészítésben is.
– Ha már a hagyományos disznóvágást és feldolgozást bemutatjuk a fiatalabb korosztálynak, akkor nem maradhat el a házi tésztakészítés bemutatása sem. A benti részen mindenki kipróbálhatta, hogy hogyan készül az igazi, nagymamaféle húsleves legjobb hozzávalója, a házi csigatészta. A tökéletes elkészítés egyszerűnek tűnik, hiszen egy recés fadarab és egy fapálcika kell csak hozzá, a titok azonban a technikában van, amit most mindenki elleshetett és megtanulhatott a tapasztalt tésztakészítőktől – mesélte a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület menedzsere, aki maga is fontosnak tartja a hagyományok fenntartását és továbbadását.