Hagyományőrzés

2024.02.10. 16:05

Borotvával üldözték a férfiakat az asszonyok Parádsasváron + fotók, videó

Parádsasváron szombaton igazi jó buli kerekedett a helyi önkormányzatnak és a civileknek köszönhetően. Hetekig készültek a borotválós asszonyfarsangra.

Barta Katalin

Kicsik és nagyok is beöltöztek a farsangi mulatságra Parádsasváron

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Idén is jól döntöttek azok, akik igazi télűző, tavaszváró programon szerettek volna részt venni. Parádsasváron már délelőtt megtelt a művelődési ház és udvara a férfi maskarába öltözött vidám nőkkel, asszonyokkal, akik hetek óta készültek az egésznapos, nagy mulatságra, a hagyományos borotválós asszonyfarsangra.  Az önkormányzat és a Parádsasvári Maskarások Hagyományőrző Egyesület által szervezett rendezvény délelőtt 10 órakor kezdődött a művelődési ház udvarán. A vendégeket már maskarában várták a szervezők. A talpalávalót a Hollóének Hungarica Régizene Együttes húzzta. Fél 12-kor kezdődik indult meg a jelmezes menet, akik a falu utcáin, zenével, hangos kolompolással jelezték, vége a télnek. Természetesen miden útjukba akadó férfit megborotváltak, s üldözőbe vették őket.

Dél körül az önkormányzat épülete előtt folytatódott a mulatozás. 

A vendégek nem maradtak éhen, mivel idén előszöür több helyen is pampuska pontokat helyeztek ki,  ahol kóstolójegy ellenében igazi házi sütésű fánkot kóstolhattak. 
Kora délután Káposzta-terasz várta a művelődési ház udvarára visszaérkezőket, akiknek a helyszínen üstben főtt, legényfogó töltött káposztát kínáltak. 
A rendezvény ideje alatt boszorkányok fekete főzetével, vagy Sárkányfűvel fűszerezett forró szőlőlével öblíthették le kiszáradt torkukat a mulatozók, délután háromtól pedig a Foton Zenekar 50 éves, jubileumi nosztalgia koncertjén vehetnek részt a művelődési ház nagytermében. 
Akik bírják szusszal, öt órától tombolasorsoláson vehetnek részt, este  hattól pedig táncházba várnak mindenkit.

Napközben a helyi műhelyeket is felkereshették a távolabbról érkezők. Meglátogathatták az Üvegmanufaktúrát, ahol az üvegfúvásban gyönyörködhettek, de nyitva állt mindenki előtt a Kristály-galéria is, ahol az egykori nagymúltú üveggyár legpompásabb darabjait tekinthették meg. 

Kovács Éva, egyesületi vezetőtől megtudtuk, a település letében minden évben kiemelt napnak számít az asszonyfarsang, amikor nem csak az elődeik szokásait elevenítik fel, hanem a kis falu ezernyi értékére is felhívhatják a figyelmet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában