Tanulj Cirkuszt!

2024.02.16. 20:20

Cirkuszi poronddá változott az abasári iskola tornaterme + fotók, videó

A Fővárosi Nagycirkusz térítésmentes készségfejlesztő programjában vesz részt az abasári iskola is.

Szabó István

Februárban immár második alkalommal változott cirkuszi poronddá péntek délelőtt az abasári iskola tornaterme. A Fővárosi Nagycirkusz térítésmentes készségfejlesztő programja, a Tanulj Cirkuszt! foglalkozássorozata zajlott a község tanintézetében. Markó Anita, a helyi Saári Közösségi Ház és Könyvtár intézményvezetője elmondta portálunknak, hogy a közösségi ház áll kapcsolatban a projekt támogatójával, a Kulturális és Innovációs Minisztériummal.

Az abasári iskola tornaterme ifjú zsonglőrjelöltektől volt hangos
Az abasári iskola tornaterme ifjú zsonglőrjelöltektől volt hangos
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Ez a cirkuszpedagógiai program kifejezetten felső tagozatos iskolásoknak szól. A feladatunk a program célcsoportjának bevonása projektbe a településen. A foglalkozássorozat három egymásra épülő alkalomból áll, ezért mindegyiken ugyanazok a gyerekek vesznek részt. Egyszerre mintegy 30 diákot tudunk bevonni a készségfejlesztő folyamatba – részletezte Markó Anita.

Ottjártunkkor a gyerekek közül már többen egész ügyesen bántak a zsonglőr eszközeivel, a buzogánnyal, a pálcán pörgetett tányérral, és a kislabdával, melyből egyszerre három fel-feldobásával és elkapásával is gyakran sikerrel próbálkoztak. Határozottan, de rendkívül türelmesen és szeretettel mutatta meg nekik újra és újra a mesterfogásokat az Európa számos pontján szakoktatói képzéseken részt vett Hornyák István zsonglőr, aki 2019 óta dolgozik a Fővárosi Nagycirkusznál készségfejlesztőként. 

– A tanulók a foglalkozás során megismerkedhetnek a különböző cirkuszi alaptechnikákkal és mozgásformákkal. A tanulók a kellékeken keresztül – zsonglőrködés, tányérforgatás, gólyalábazás, kötéljárás, egykerekű biciklizés – az artistaművészet fejlesztő hatásait sajátíthatják el. A gyakorlatok nagymértékben erősítik a kognitív képességeiket, és segítik a diákokat koncentrációjuk és mozgáskoordinációjuk fejlesztésében – mondta Hornyák István.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában