Nosztalgia

2024.02.27. 19:55

Több mint 17 éve történt: az utolsó koncert a hatvani Dolly kocsmájában + videó

Hatvanban több mint 17 éve, 2006 decemberében zárt be a helyi rockerek népszerű találkozóhelye. A minap igazi kuriózum került birtokunkba: a bezárás előtt álló Dolly kocsmájában megtartott utolsó teljes koncertről készült 18 perces felvétel.

Tari Ottó

A közösségi élet központja volt, legalábbis ami a rockereket illeti

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

A korábban Aranyfácán néven ismert szórakozóhelyet a szabadtéri színpad részeként alakították ki, s évtizedeken át működött élőzenés étteremként, borozóként és sörözőként, az ezredforduló tájától pedig rockkocsmaként. Az utolsó üzemeltető, Sósné Mészáros Andrea (Dolly) számos fiatal környékbeli és távolabbról – például Egerből, Gyöngyösről vagy a Jászságból – érkezett zenésznek biztosított fellépési lehetőséget, de megfordultak itt az az idő tájt országosan még kevésbé ismert zenekarok, mint a Kárpátia vagy az Ismerős Arcok is.

Az ideális helyszínen, vagyis Ó- és Újhatvan között, de a lakóövezetektől viszonylag távol lévő Népkertben megszólaltatott kemény muzsika nem zavarta a lakók nyugalmát, így a kocsma hamar népszerűvé vált a műfaj kedvelői körében. Hétvégenként olykor akár három-négy zenekar is bemutatkozhatott, s ennek köszönhetően Hatvan a rockzene egyik régiós fellegvárává vált. Ehhez hozzájárult az évenkénti, ugyancsak a parkban megrendezett rock expó is, ami „dacból” jött létre, mivel a rockerek szerint az önkormányzat korabeli vezetése nem biztosított számukra elegendő fellépési lehetőséget a hivatalos eseményeken, ezért saját civil kezdeményezéssel próbálták magukra – pontosabban produkciójukra – irányítani a figyelmet.

Érdekes körülmény, hogy a hivatalos városi média zászlóshajójának, a Hatvan TV-nek legendás főszerkesztője, Bán János az első pillanattól felkarolta a fiatalok ügyét, így rendszeresen beszámoltak a „könnyűzene” ezen ágának történéseiről. Munkatársai, mindenekelőtt a mindmáig aktív Kalmár János operatőr gyakorta feltűntek a rendezvényeken, riportokat, tudósításokat készítettek, stúdióbeszélgetésekre invitálták az együttesek tagjait. Egy idő után pedig a város akkori vezetése – Farkas Kálmánné és az őt követő Érsek Zsolt polgármesterrel az élen a képviselő-testület – is az „ügy” mellé állt, így új színnel gazdagodott a helyi szórakoztató programok palettája.

A minap igazi kuriózum került birtokunkba a Hatvan TV archívumából: a bezárás előtt álló Dolly kocsmájában megtartott, 2006 december 5-i, utolsó teljes koncertről készült 18 perces felvétel, amit Kalmár János operatőr és Dányi „James” Tamás riporter készített. Érdekes volt látni az ismerős fiatal arcokat, Pripkó Judit műsorvezetőt – aki Bán János rövid kommentárját olvasta fel –, a megszólalókét, a közönséget (köztük e sorok szerzőjét), valamint a létesítményben utolsóként fellépő zenekarok, az Underdone és a Monarchia koncertjének részleteit. S bár a korabeli technika lehetőségei mind a hangot, mind pedig a képeket tekintve elmaradnak a napjainkban megszokott színvonaltól, a nosztalgiázók alighanem örömmel idézik fel csaknem két évtizeddel ezelőtti emlékeiket…

A decemberi utolsó fellépést követően, 2007 tavaszán a népkerti épületet elbontották azzal, hogy a tervek szerint pláza létesül a helyén. A terület azóta is üres.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában