Rakjunk fészket

2024.02.24. 11:20

Hazánkban a fecskéket lehet és kell is segíteni

A legjobb szúnyogirtók, a fecskék száma hazánkban drasztikusan lecsökkent. Helyzetüket azonban segíthetjük fecskefészkek kihelyezésével.

Hornyák Réka

Szerencsére egyre és egyre több ember igyekszik a természet közelségét visszahozni. Akiknek kertjük van, azok kezdik elhagyni az örökzöld és gyep kombinációt és egyre többen különböző magasságú növényekkel, valamint virágzó füvekkel dobják fel udvaraikat. Ezzel pedig számtalan nagyon hasznos élőlényt vonzanak magukhoz közel az emberek, többek között a fecskét is, írja a Köpönyeg

Meglátásuk szerint a panelekben is van lehetőség a természet közelségét legalább részben visszaszerezni és ehhez nem csak a növényekkel járulhatunk hozzá. Egyre nagyobb szükség van arra, hogy fecskefészkeket helyezzünk ki, hiszen a hazai állomány az ezredforduló óta mintegy ötven százalékkal csökkent, ami hatalmas mennyiség. 

Ma már igen sok helyen lehet vásárolni műfészkeket, valamint a koszolást megoldó, úgynevezett fecskepelenkákat is. Azonban a kihelyezés előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán arról, hogy miként lehet leginkább segíteni a szárnyas szúnyogpusztítóknak. 

Olyan lényeges információkat tudhatunk meg az oldalról, minthogy a fészkek kihelyezése például szinte teljesen értelmetlen, ha csak egyetlen fészket raknánk ki. Egy fészek kihelyezésének akkor lehet értelme, amennyiben a közelben található állattartó istálló. A fecskék bár nem azonos mértékben, de társaságban szeretnek költeni. Tehát ahhoz, hogy biztosan legyen fecske a fészekben néhány éven belül, nagyobb mennyiségben, akár több tucat számban érdemes kihelyezni a segítséget. 

Ilyen szintű segítségért cserébe nem csak kismadarak buksija aranyozza majd be a napunkat, hanem a madarak megtisztítják környezetünket a kisebb szárnyasoktól. Egyetlen fecske egy költési időszak alatt - mely április - május, illetve június - júliusig tart - akár egy kilogrammnyi rovart fogyaszt el. 

A fészkeket a költési időszakot megelőzően érdemes kihelyezni, valamint előny, ha sárgyűjtő hely is biztosítva van a közelben a madarak számára. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában