Böjt

2024.02.25. 17:40

Kiderült, mi olvasóink kedvenc húsmentes étele - mutatjuk a receptet

Nem csak a böjt miatt érdemes húsmentes napot tartani, hanem egészség szempontjából is. Megkérdeztük olvasóinkat, hogy mely húsmentes étel a kedvencük. Mutatjuk!

Heol.hu

Szigorú böjtöt évente két alkalommal, a nagyböjt kezdőnapján, hamvazószerdán, valamint Jézus halálának napján, nagypénteken ír elő a katolikus egyház. Ez azt jelenti, hogy 14 éves kortól kötelező a hústilalom, azaz tiltott a melegvérű állatok húsának fogyasztása. Ezeken a napokon a 18 és 60 év közöttiek a hústilalom mellett naponta legfeljebb háromszor étkezhetnek és csak egyszer lehet jóllakni. A szigorú böjt nem vonatkozik a betegekre és a kismamákra – írja honlapján az Egri Egyházmegye. De nem csak ezeken a napokon kerülhet húsmentes étel az asztalokra.

Egyre többen választják a vegetáriánus életmódot, és kerülik a húst. Mások pedig húst-hússal esznek, de azért a nekik is van kedvencük, ami nem húsból készül. Megkérdeztük hát olvasóinkat, mely húsmentes ételt kedvelik a legjobban. Sok válasz érkezett, a legtöbben valamilyen húsos ételt írtak, de úgy tűnik, hogy a húsmentesek közül a padlizsánkrém kapta a legtöbb lájkot.

Olvasónk meg is írta a kedvenc húsmentes étele receptjét

– Olajjal, hagymával, citrommal, borssal, sóval kikavart, parázson sütött, pépesített padlizsánkrém – fogalmazott a kommentben.

A mindemgette.hu oldalon pedig egy másik verziót is találhatunk, ha esetleg valaki kipróbálná.

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán 
  • 2 evőkanál tejföl 
  • 1 szál újhagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • só 
  • bors 
  • 1 teáskanál mustár 
  • pár csepp citromlé 
  • 1 deci olívaolaj

Elkészítés:

  1. A friss padlizsánt megmossuk, majd körbeszurkáljuk egy villával. Ha ezzel megvagyunk, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 40-50 perc alatt puhára sütjük. Sütés közben nem árt, ha egyszer-kétszer megforgatjuk a padlizsánokat. Ha a bőre már barna és összehúzódik, az azt jelenti, hogy elkészült. 
  2. Miután kihűlt, hosszában kettévágjuk a padlizsánokat, aztán kikaparjuk egy tálba a belsejét. Botmixerrel pépesítjük, közben hozzákeverjük a tejfölt, az apróra vágott újhagymát, majd a fokhagymát is belenyomjuk.
  3. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, aztán a mustárt és a citromlevet is hozzáadjuk. Ha ezekkel elkészültünk, simára keverjük az olívaolajjal, majd néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
     

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában