Farsangi felvonulás

2024.02.08. 17:42

Kereplők, kolompok, dobok hangja és énekszó űzte a telet Abasáron + fotók, videó

Az abasári nyugdíjasklub tagjai újra maskarás felvonulást tartottak a község utcáin a farsangi báljuk előtt.

Szabó István

Az abasári nyugdíjasok idén is farsangi maskarába bújva járták körbe a falut a bál előtt

Forrás: Szabó István/Heves Megyei Hírlap

Hagyományteremtő céllal, második alkalommal vágtak neki csütörtökön az abasári nyugdíjasklub tagjai farsangi maskarába öltözve a község utcáinak, hogy kereplők, kolompok, dobok hangjával és énekszóval hirdessék: a közösségi házban farsangi bált tartanak. Kerek Valéria klubvezető elmondta portálunknak, hogy a jelmezeket maguk gyártják ezekre az alkalmakra.

– Próbálunk olyan jelmezeket alkotni a felvonulásra, amelyek egyrészt hagyományos abasári viseletek voltak egykor, de a farsang jellegéhez híven kissé bolondosak is. Hiszen a farsang arról szól, hogy vidámak legyünk. Úgy látszik, az első felvonulásunk tetszett az abasáriaknak, ezért idén is megrendeztük. Ez is egy jó program az időseknek. A menet a közösségi házba érkezik a végén, ahol a báli díszletek újrahasznosított anyagokból készültek. Hurka és kolbász lesz a menü krumplival, és természetesen frissen sül mellé a farsangi fánk. Tóth Lászlóné a mai fánkfelelősünk. Úgy látom, rajtunk nem múlik, hogy jövőre is legyen felvonulás – összegezte Kerek Valéria.

Amíg a felvonulók az idősek klubja udvarán a zeneszó hallgatása és bólé fogyasztása mellett gyülekeztek, bekukkantottunk a konyhába, ahonnan isteni fánkillat áradt. Tóth Lászlóné részletezte, hogy a fánk tésztáját, a melegtől függően, fél-háromnegyed órán át hagyni kell kelni. 

– Amikor megkelt, kiöntjük a gyúródeszkára, egy olajozott nejlonra, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta. Kiszaggatjuk a tésztáját, és amikor pihent, lehet sütni. Az egyik oldalát fedő alatt kell sütni, hogy szalagos legyen, a másik oldalát viszont fedő nélkül. Abasári házi baracklekvár, csokoládéöntet és vaníliás porcukor kerül a tetejére – foglalta össze Tóth Lászlóné.

Mielőtt a menet elindult volna, szertartásos kiszebáb égetéssel űzték el a telet a résztvevők. A bábu pillanatok alatt hatalmas lánggal lobogott, ami a helyiek szerint azt jelenti, hamarosan vége a télnek. Ezután a saját gyártmányú busószerelésében Leszkóczi György állt a menet élére, és az idősek klubjától a községháza érintésével tettek a maskarások egy harsány kört a faluban a közösségi házig. A bál helyszínén már terített asztal várta a vendégeket, s az estebéd elfogyasztása előtt többen táncra is perdültek. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában