Albérletpiac

2024.02.18. 06:50

Kiadó lakások áremelkedése: 140 ezer felett mozog Egerben

A albérletek árai januárban növekedésnek indultak Egerben is. A kiadó lakások díjszabását az ingatlan.com folyamatosan figyelemmel követi.

Molnár Helga

Növekedésnek indultak az egri albérletek árai

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fordulattal kezdte az évet az magyarországi a kiadó albérletek piaca a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb, januári adatai szerint. Decemberben még enyhén csökkentek a bérleti díjak, de januárban ismét növekedésnek indultak.

Havi összevetésben ugyanis országosan 1,5 százalékkal nőttek az albérletárak az előző hónaphoz képest, ezt Budapesten 1,9 százalékos emelkedés kísérte, szemben a decemberi bérletidíj-csökkenéssel. Tavaly januárhoz képest 13 százalékos volt az országos áremelkedés, Budapesten 12 százalékkal kerültek feljebb az átlagos lakbérek.

– Számítottunk arra, hogy a múlt év utolsó hónapjában látott havi szintű csökkenés után januárban ismét felfelé mozdulnak az albérletárak. Ez elsősorban a fizetések emelkedésének és az infláció visszahúzódásának, vagyis a reálbérek növekedésének köszönhető. A magasabb fizetésekből a bérbeadók is többet tudnak elkérni bérleti díjra – értékelte a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Beszélt arról is, hogy a reállakbérek is növekedtek tavaly december óta. Az inflációval korrigált KSH-ingatlan.com lakbérindex országosan 23 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet, Budapesten pedig 17 százalékkal volt magasabb. A szakértő hozzátette, hogy a reállakbérek növekedése előbb-utóbb a befektetőket is visszacsábíthatja a lakáspiacra, ami középtávon a lakásárak emelkedésével is együtt járhat.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy február közepén Budapesten átlagosan 250 ezer forint volt a bérleti díj. A legdrágább városrész a II. kerület a maga 352 ezer forintos összeggel. Második helyen áll az V., a harmadikon pedig az I. kerület 335 ezer és 300 ezer forintos bérleti díjjal. Továbbra is a legnagyobb albérletkínálattal rendelkező városrészek közé tartozik a XI. és XIII. kerület, előbbit 250 ezer, utóbbit 255 ezer forintos átlagos lakbér jellemezte február közepén.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy februárban két vármegyeszékhelyen is átlépték a 200 ezer forintos átlagértéket a bérleti díjak. Székesfehérváron ugyanis átlagosan 210 ezer forintot, Debrecenben pedig 205 ezer forintot tett kell fizetni annak, aki most albérletet keres. Balogh László közölte, a két nagyvárosban látott drágulás, leginkább annak köszönhető, hogy ipari és gazdasági központokról van szó, amelyek munkaerőpiaci szempontból jelentős fejlődést mondhatnak magukénak.

– Emellett egyetemvárosokról beszélünk, ez pedig szintén élénkíti a helyi albérletpiacot. Februárban elindultak a keresztféléves képzések, az érintett diákok egy része pedig most keresett magának kiadó lakást, ami hozzájárult az egyetemvárosok és Budapest albérletpiacának drágulásához – tette hozzá.

Az ingatlan.com által közzétett táblázatból az is kiderül, hogy egy év alatt az átlagár Egerben 120-ról 148 ezerre nőtt. Mi is szétnéztünk a piacon, hogy állnak az árak. A keresőben kutakodva 63 találatra bukkantunk. A legalacsonyabb árú, a csak szobákat kiadni készülőket kivéve a listáról, egy 85 ezres garzonlakás, melyről csak annyi tudható, hogy egy szobás és azonnal költözhető. A bútorozottak között már 110 ezret kell fizetni a legolcsóbb kiadó lakásért, mely közel van a belvároshoz. A drágábbak közé is bepillantottunk, 380 ezerért hirdetnek egy bútorozott belvárosi lakást. A leírásból kiolvasható, hogy az amerikai konyhás nappali a földszinten található, a 2. szinten kettő hálószoba saját fürdőszobával, a 3. szinten egy szoba melyhez közvetlenül tartozik egy szauna és egy zuhanyzó. A lakáshoz 3 terasz tartozik melyről csodás kilátás nyílik a díszkertre és egy csendes utcára.
A lakáshoz egy autó számára garázs tartozik.

A vármegyeszékhelytől eltávolodva Gyöngyösön is szétnéztünk. Itt 53 kiadó lakás található, a legalacsonyabb árú egy egyszobás, bútorozott lakás 80 ezerért. Itt a csúcsot egy kiemelt társasházi környezetben, magas színvonalú lakás jelenti. Az ingatlan lifttel szerelt, kifejezetten jó lakóközösséggel rendelkező társasház 3. emeletén található. A lakóingatlan kialakítását tekintve, nappali, étkezős, nyitott konyhával, a Posta park irányába panorámás, erkélykapcsolatos nappali helyiséggel, külön bejáratú hálószobával, valamint újszerű állapotú, magas minőségű szaniterekkel ellátott, tusolós fürdőszobával rendelkezik. A minden igényt kielégítően felszerelt lakás bérleti díja a teljes bútorzattal, és a konyha teljes felszerelése az AEG beépített gépekkel együtt értendő. Az ablakok redőnnyel szereltek, a nyári melegben klíma biztosítja a kellemes hőérzetet. Mindezért 350 ezer forintot kérnek havonta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában