Emlékezés

2024.02.17. 14:16

Kiss Péter néhai hegymászóra emlékeznek a túrázók a Mátrában + videó, fotók

Több mint ezer előzetes nevezés érkezett a Mátra legszebb tájain haladó Kiss Péter Emléktúrára.

Szabó István

Ezernél is több nevezés érkezett az idei emléktúrára

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szombaton kora reggel elrajtolt az idei Kiss Péter Emléktúra mezőnye a Mátrában.  Mint ismert, tavaly volt 10 éve, hogy Kiss Péter gyöngyösi hegymászó és Erőss Zsolt a Nepál és India határán található 8586 méter magas Kancsendzönga meghódítása után, ereszkedés közben életét vesztette. Az immár hagyományos emléktúra elindításával a tragikusan fiatalon elhunyt Kiss Péter szülei a fiuk emlékét kívánták méltó módon életben tartani. Idősebb Kiss Péter korábban elmondta portálunknak, hogy a feleségével sokat gondolkodtak azon, hogyan tudnák ezt megtenni. Kiss Péter nemcsak jeles hegymászó volt, hanem barlangászként, terepfutóként és gyakorlott teljesítménytúrázóként is szép eredményeket ért el, így született meg a Kiss Péter Emléktúra ötlete. 

Idősebb Kiss Péter arról számolt be portálunknak, hogy jóval több mint 1000 nevezés érkezett az idei emléktúrára. Az indulók három táv – 57, 37 vagy 20 kilométer – közül választhattak, valamennyi táv rajt- és célhelye a sástói Oxygen Adrenalin Park. Az útvonal a Mátra legszebb részein haladt keresztül. Az 57 kilométeren teljesítménytúrázóknak például a Sástó Adrenalin Park - Mátrafüred - Kékes - Markazi-kapu - Ilona-völgyi-vízesés - Szent István csevice - Rózsaszállás - Kőris-mocsár - Sombokor alja - Hidasi-erdészház - Lajosháza - Mátraháza - Honvéd üdülő - Sombokor alja - Kékes - Kis-kő - Vár-völgy - Markazi-vár - Vár-völgy - Kis-kő - Mátrafüred - Sástó Adrenalin Park távot kell teljesíteniük. Az emléktúrát a Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület Kiss Péter családjával, Szőke Györggyel (Kékes Turista Egyesület), Keresztesi Koppánnyal, Medveczky Györggyel, Prétor Zsolttal (Mátra 115) és Tarnai Mátéval (Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete) karöltve rendezte meg.

A korábbi évekhez hasonlóan, az indulóknak idén is lehetőségük van arra, hogy a túra során élőben osszák meg pontos helyzetüket a túratársaikkal, családtagjaikkal. Az érdeklődők a Kiss Péter Emléktúra weboldalán percről percre követhetik, hol tartanak éppen az úton lévők. Ennek alapján elmondható, hogy az első túrázók reggel 9 óra után már elérték a rajttól 16,5 kilométerre lévő Szent István csevicét. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában