Ünnepek

2024.02.19. 08:16

Közelednek a hosszú hétvégék, mutatjuk, hogy alakulnak

Március 15.-e, húsvét, pünkösd. Közelednek a tavaszi hosszú hétvégék. Már most tervezhetsz egy jó családi kirándulást.

Barta Katalin

Idén minden korábbinál több hosszú hétvégére számíthatunk. A többnapos ünnepek sora március 15-én kezdődik, utána legközelebb húsvétkor, majd pünkösdkor pihenhetünk. 

A húsvét vándorló ünnep lévén minden évben más napra esik, akárcsak a hozzá közel álló pünkösd.  Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk. Ezért is fontos sokak számára ez a négynapos szünet. Idén korán ünneplünk. Március 29-e nagypéntek, március 30-a nagyszombat, március 31-e húsvét vasárnap, április 1-je pedig húsvéthétfő.

Pünkösdkor is lesz alkalmunk többet pihenni, mivel a háromnapos pihenővel járó ünnepbe pünkösdhétfő is beletartozik, mint munkaszüneti nap. Az ünnep a húsvét utáni hetedik vasárnapon van, tehát 2024-ben május 19-e lesz pünkösd vasárnap. A keresztények ilyenkor ünneplik a Szentlélek eljövetelét, a zsidók pedig az új kenyérről, a befejezett aratásról emlékeznek meg, s arról, hogy Isten átadta a Tórát Mózesnek. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában