Percről-percre

2024.02.22. 08:55

Kiderül, kell-e Egernek 7,5 milliárd forintos ledes közvilágítás korszerűsítés

Költségvetés, településterv, fejlesztési hitelek és közvilágítás korszerűsítés is téma lesz az egri közgyűlésen. Marathoni közgyűlési ülés elé nézhetnek a képviselők, hiszen a költségvetés elfogadása az előző években is problémás volt. Percről-percre követjük az eseményeket.

Szabadi Martina Laura

17.35

Megszavazták Mirkóczki Ádám polgármester szabadság ütemtervét, az évek alatt 138 nap szabadsága gyűlt össze. Minden hónapban 14, júniusban 12 nap szabadságot vesz ki. Tavaly is megszavazták az ütemezést, de vélhetően nem vette ki a szabadságát a polgármester hiszen idén is rengeteg napja van. 

Napirend után Császár Zoltán arról beszélt, hogy az 1. választókerületben a Móricz Zsigmond úti járdának a felújítását szeretné folytatni. Kéri a szakirodákat, hogy kezdjék meg a már kidolgozott terv alapján a beruházás elindítását. 

A nyílt ülés és tudósításunk véget ért. 

17.15

A köznevelési intézményekben, az Eatrend Kft. által üzemeltetett konyhákon változik az étkeztetés ára. Földvári Győző elmondta, kijönnek minden évben az állami hozzájárulásból. Az árak egy óvoda esetében például a következőképp alakulnak háromszori étkezés esetén: A nyersanyag összesen 591 forint, a rezsiköltségre 1209 forintot jelöltek, ÁFÁ-val együtt 2285 forint, az intézményi térítési díj pedig 751 forint lenne. A képviselők a rendkívül magas rezsiár meghatározással nem értettek egyet, hiányolták a levezetését annak, hogy miből számolja ki a rezsit a cég. A változást megszavazták. 

16.40

A közvilágítás korszerűsítése következett. Mirkóczki Ádám azt mondta, a sajtóban valótlanságok jelentek meg erről a közbeszerzésről. Kiemelte, ez a közbeszerzés még a következő 3 ciklust is érinti, kettőt legalább. Ha most erről nem döntenek, akkor valósínűleg majd többe kerül később a városnak. 

A képviselők nem támogatták a fejlesztési tervet. 

16.25

A Marshall ablakgyár új, Faiskola üzemét lehetővé tévő szabályozást elfogadták a képviselők. Megszavazták a kormányrendeletben kiemelt beruházásként jelölt Füzesabony-Eger-Felnémet vasútvonal fejlesztését biztosító apró korrekciókat is a szabályozási tervben és a településszerkezeti tervben.

Tavalyi önkormányzati cégeknek szóló működési támogatások elszámolása következett. A Média Eger tavalyi támogatásáról szóló elszámolásánál Orosz Ibolya kérte, hogy ne kelljen visszafizetnie 1,3 millió forintot a cégnek. A képviselők ezt megszavazták.  

A fejlesztési hitelfelvételből Császár Zoltán kérte, hogy különítsenek el számára egy részt az 1. körzetre. Kiemelte, hogy 7 millió forintot kérne, felidézte, hogy korábban idegenforgami rendezvényre, koncertre és társasjátékra adta körzeti keretének egy részét, éppen 7 millió forintot a polgármester és az alpolgármesterek, Farkas Attila kérésére. Arról is beszélt, hogy meg se köszönték neki a segítséget és meg se hívták a rendezvényekre.

– Én úgy gondolom, hogy semmi kényszer nem érvényesült, minden képviselőnek meg van a magához való esze – mondta Minczér Gábor.

Keresztes Kérdezte, hogy ne most beszéljék ezt meg, eddig normális volt a hangulat.

– Keresztes úr már megkapta a 100 millió forintot, már nem akar sztorizni, én meg azt karom, hogy most segítsék a körzetemet – mondta. Az 500 millió forintos hitelfelvételt megszavazták.

Tavalyi sportámogatások elszámolásával kapcsolatban Mirkóczki Zita megemlítette, hogy vannak számára kifogásolt tételek. Mirkóczki Ádám elmondta, hogy igen, vannak olyan tételek, melyek furcsák de összefügg minden a működéssel. Ha nem akarnak például autó szerviztételt elfogadni, akkor ki kell kötni, hogy ilyenekre nem lehet felhasználni a támogatásokat.

A 401 millió forintos idei sporttámogatás felosztása következett, Oroján Sándor javasolta, hogy emeljék meg 407 millió forintra és néhány egyesület kapjon több pénzt, például Borics Ádám vagy a sakk egyesület. A képviselők nem szavazták meg minősített többséggel ezt, vita alakult ki, hogy újra kell szavazni, mert nem mindenki szavazott. Orosz Ibolya jelezte, hogy elfelejtette kikapcsolni a gépét és nem ért vissza a szavazásra. Csetneki Attila kérte, hogy ügyrendben szavazzanak arról, hogy újra szavaznak-e. Nem szavaztak, a sporttámogatásokat az eredeti formájukban fogadták el. 

15.23

Dr. Csetneki Attila érdeklődött, hogy pontosan mi az oka annak, hogy lakásokat se építsen a tulajdonos. Minczér Gábor erre azt mondta, hogy a helyiek azt akarják, hogy gazdasági terület maradjon és kisüzemek létesüljenek. 

– A munkásszálló ténye szerintem ettől a döntéstől most független – mondta Kacsó János főépítész. – Most az a kérdés, hogy akarunk-e oda lakóövezetet. A tulajdonossal munkakapcsolatban vagyunk, teljesen nyíltan beszélt a céljairól, én is nyíltan elmondtam, hogy a lakóparkkal nem tudok együtt élni – tette hozzá, majd felolvasta Maczák József levelét, amiben a tulajdonos azt mondta, hogy ő az önkormányzat minden kérdését teljesítette. Elsődleges célja pedig a lakópark építése, a rég óta húzódó átminősítés miatt kezdett el gazdasági funkcióban gondolkodni. 

– Szerintem az, hogy egyáltalán a munkásszáló ötlet felmerül, az a hivatal késlekedése miatt van. Eger lakossága vészesen csökken, fiatalokra van szükség. A szomszédságból senki nem mondta nekem, hogy a társasház se legyen. Lakásokra van szükség ahhoz, hogy fiatalok maradjanak a városban vagy ide költözzenek. Nyilván, hogy mindenki azt szereti, ha nincs szomszédja, de ilyen szemlélettel akkor semmi ne épüljön – mondta Oroján Sándor. 

– Az első perctől nem támogatom ezt a lakóparkot, mert a kevés gazdasági övezetből vesz el és megterhelő lenne a helyieknek –válaszolta Minczér Gábor. 

– Most komolyan azt akarja megmagyarázni, hogy a lakók inkább egy betonüzemet szeretnének, mixereket meg kamionokat mint társasházat? Ha nem támogatják a lakóparkot akkor miért írnak elő újabb meg újabb szabályokat és módosításokat a tulajdonosnak? – kérdezte. 

Dr. Pápai Ákos azt monda, neki is azt mondták a helyiek, hogy nem akarják, hogy lakópark legyen. 

– A fiatalok helyben tartását normális lakáspolitikával lehetne megoldani, mert van egy csomó üres lakás. Azt nem kéne engedni, hogy idegen beruházók jöjjenek ide, a fél várost apartmanná meg panzióvá alakítsa a turizmus miatt. Tavaly 200 ilyenből beszámoló sem érkezet, mert papíron nem volt bevételük. A gondolkodást kéne rendbe tenni a fejekben – mondta. 

– Jelenleg a kormányhivatal sem tudja megmondani, hogy jelenleg a gazdasági szabályozásra lehet-e munkásszállót építeni. Most akkor hogyan szavazzunk? – kérdezte Farkas Attila. 

– Ha egy új lakópark oda épül akkor új embereknek új igényei is problémái lesznek. Ettől tartanak a környéken lévők. Tudom, hogy nem lehet mindenkivel jó tenni, és tudom, hogy olyanok az emberek, hogy legyen az utcában lámpa, de ne az én házam előtt, legyen forgalomcsillapító de az is inkább a szomszéd előtt – magyarázta Minczér Gábor. 

Kovács Csatlós Tamás kifejtette, ha ott lakások is lesznek, akkor aki megveszi, az látja, hogy mi van körülötte, ha mégis oda költözik, akkor ezt elfogadja. Kérte, hogy a munkásszálló tiltására vonatkozó módosító javaslatát fogadják el. Mint fogalmazott, nonszensz kissé, hogy a most ott élők attól tartanak, hogy kik költöznének a lakóparkba. A Helyi Építési Szabályzatból és a szabályozási tervekből kivették a Galagonyás utcai terület átminősítését. Kovács Cs. Tamás módosító indítványát, amely a munkásszállók létesítését zárja ki megszavazták. 

14.40

A szünet után szavaztak a módosító indítványokról, amelyeket a polgármester nem fogadott be a költségvetésbe. Keresztes Zoltán felsővárosi útszélesítési projektjét megszavazták a képviselők. Szintén megszavazták, hogy a Kepes Intézet kapjon plusz forrást. Megszavazták ifj. Sós Tamás lajosvárosi képviselő javaslatát is. Császár Zoltán javaslatáról is külön szavaztak, a 100 millió forintos körzeti fejlesztési keretet 12 részre osztaná, ezt viszont nem szavazták meg a képviselők.

Oroján Sándor 18 millió forintos felosztását is megszavazták.

– Most akkor, ha jól értem akkor azt szavaztuk meg, hogy a körzeti fejlesztési keretből az én körzetem egy forintot nem kapott? – kérdezte Cászár Zolán. Miután elmondták neki, hogy tulajdonképpen igen, megszavazták a költségvetést.

A képviselők a költségvetési rendelet után szavaztak többek között meningococcus B baktérium okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás támogatásáról: a születések éves adatait figyelembe véve 400-430 gyermek részesülhet az oltásban évente. Az oltás felvétele önkéntes, amelyről a szülőknek nyilatkozniuk kell. Ha minden gyermek részére kérik a védőoltást, 800-860 adag oltóanyag szükséges, amelyre a 2024. évi költségvetésben betervezett kötelezettségvállalás fedezetet nyújt. A program április 1. napjával indul, azonban a lakosság tájékoztatása a rendelet közgyűlési elfogadását követően megkezdődik, az igényléshez szükséges nyilatkozat nyomtatvány a Polgármesteri Hivatalban, az önkormányzat honlapján és az egri házi gyermekorvosoknál lesz elérhető.

A Helyi Építési Szabályzat és a Településsszerkezeti Terv módosítása egyedi kérelmek alapján következett. Itt került szóba a Lajosvárosi Galagonyás utcai építkezés terve. Minczér Gábor alpolgármester hosszasan ecsetelte, hogy a törvény is ködösen fogalmaz, de úgy tűnik, hogy gazdasági területre munkásszállót nem építhet, lakőövezetbe szállásként igen. Kiemelte, hogy szerinte a társasházak épülése egy sor infrastuktúrális – közmű- és úthálózat – illeve együttélési problémát indítana el, hiszen a gazdasági szereplők, akik a környéken vannak működési problémákba üköznének a lakóövezet miatt.  

Kovács Cs. Tamás jelezte, hogy benyújtja a módosító indítványát a munkásszállók ellen, illetve közölte, hogy Maczák József a terület tulajdonosa küldött egy üzenetet neki és Kacsó János főépítésznek hogy olvassa fel a főépítész. 

12.37

– A Top pályázatok soron van 580 millió forint, miközben meg a pályázatokat decemberig le kellett zárni. Azt a választ kaptuk, hogy a saját finanszírozást meg fogjuk kapni és ezt a pénzt fel lehet használni. A Kertész utcára van több mint 200 millió forint ráemelési kérelem. Ez is önerő volt és most várjuk? A Sas út 70-80 százalékban lett kész, ebben is van 170 millió forint önerő, de nem sikerült befejezni. Akkor ennek a pénznek mi lesz a sorsa? A Vitkovics projekt pénzéből mennyit kellet visszautalni? A Kossuth utca 700 millió forintja nem szerepel a költségvetésben, hiszen az eredetileg a napelemes projekt pénze volt. Ezt elbuktuk, de ki van írva rá egy közbeszerzés – sorolta a kérdéseit Mirkóczki Zita.

Kovács Cs. Tamás kiemelte, hogy a tavaly Kutyabarát Városi Programra elkülönített összegekből a projektek nem valósultak meg. Szeretné, ha a volt Émász épület mellé a Sas útra megvalósulna a közösségi tér és kutyafuttató, illetve érdeklődik, hogy a tervezett futtatókkal mi a helyzet. Azt is jelezte, hogy nincs elég ürülékgyűjtő edény.

A Pozsonyi és a Malomárok utcán épül kutyafuttató, egy beruházó valósítja meg akinek eladták a telket. Juhász Tamás gazdasági irodavezető elmondta, hogy a kutyafuttatókra költötek szerződéseket a tavalyi 10 millió forintból, ürülékgyűjőket szereztek be illetve a kutyabarát napra költöttek belőle. Minczér Gábor arról érdeklődött, hogy miért költöttek abból a futtatókra hiszen emlékei szerint a vállalkozó telkekért cserébe válallta a kialakítást.

– Hajtsuk be rajta amit ígért – mondta. Oroján Sándor szerint nem támogatja az önkormányzat eléggé a Kepes Intézete. Minczér Gábor erre azt mondta, hogy miközben a szociális intézmények „lerohadnak” addig a Kepes „csilli-villi”.

Portálunk infromációi szerint Punyi Imre építészt akarják a sürgősségi indítvánnyal eltávolítani a Városi Urbanisztikai, Klíma- és Környezetvédelmi Bizottságból. Ezt zárt ülésen tárgyalják majd. Mint ahogy arról már beszámoltunk, Punyi Imre fogalmazott meg aggályokat a bizottság februári ülésén természetkárosítással kapcsolatban például.  

 

SZÜNET.

12.11

– A Top pályázatok soron van 580 millió forint, miközben meg a pályázatokat decemberig le kellett zárni. Azt a választ kaptuk, hogy a saját finanszírozást meg fogjuk kapni és ezt a pénzt fel lehet használni. A Kertész utcára van több mint 200 millió forint ráemelési kérelem. Ez is önerő volt és most várjuk? A Sas út 70-80 százalékban lett kész, ebben is van 170 millió forint önerő, de nem sikerült befejezni. Akkor ennek a pénznek mi lesz a sorsa? A Vitkovics projekt pénzéből mennyit kellet visszautalni? A Kossuth utca 700 millió forintja nem szerepel a költségvetésben, hiszen az eredetileg a napelemes projekt pénze volt. Ezt elbuktuk, de ki van írva rá egy közbeszerzés – sorolta a kérdéseit Mirkóczki Zita.

Kovács Cs. Tamás kiemelte, hogy a tavaly Kutyabarát Városi Programra elkülönített összegekből a projektek nem valósultak meg. Szeretné, ha a volt Émász épület mellé a Sas útra megvalósulna a közösségi tér és kutyafuttató, illetve érdeklődik, hogy a tervezett futtatókkal mi a helyzet. Azt is jelezte, hogy nincs elég ürülékgyűjtő edény.

A Pozsonyi és a Malomárok utcán épül kutyafuttató, egy beruházó valósítja meg akinek eladták a telket. Juhász Tamás gazdasági irodavezető elmondta, hogy a kutyafuttatókra költötek szerződéseket a tavalyi 10 millió forintból, ürülékgyűjőket szereztek be illetve a kutyabarát napra költöttek belőle. Minczér Gábor arról érdeklődött, hogy miért költöttek abból a futtatókra hiszen emlékei szerint a vállalkozó telkekért cserébe válallta a kialakítást.

– Hajtsuk be rajta amit ígért – mondta. 

11.38

Ifj. Sós Tamás javasolta, hogy a körzeteikben járda és útfelújításra különítsenek el külön címszámra forrást.

Kovács Cs. Tamás elmondta, a TAO összegek évek óta nem nőnek, bérfejlesztésre nincs pénz. A TAO beruházásokból viszont sok projekt valósult meg a sportlétesítményekben, például A Bitskey lefedése, uv-fertőtlenítő rendszer is. Jelezte, hogy az Eger Termál Kft nem kapta meg az Arnaut Pasa fürdőjének 15 millió forintos működési támogatását.

– A strand az életéért küzd minden nap, semmilyen újdonsággal nem tud szolgálni. Erre egy koncepciót kell kidolgozni – mondta. Javasolta, hogy 67 millió forintos vízfelülethasználati támogatást 11 millió forinttal növeljék inflációkövető módon, illetve időarányosan utalják ki, ne csak a második évben. A Biosziget Rehabilitációs Központnak 1,5 millió forintos támogatás emelést javasolt

Minczér Gábor elmondta, TOP Plusz programban rehabilitációra fordíthatnak 1,2 milliárd forintot, illetve további 600 millió forintot strandfejlesztésre lehet fordítani.

Orosz Ibolya is módosító javaslatokat nyújtott be. A Szépasszonyvölgyi tehermentesítő útra szánt összeget sok címszámról, kis összegenként átemelve javasolja elkülöníteni. Ez több mint 70 millió forint.

Keresztes Zoltán (Momentum) a Cifrakapu úti projekt és A 84 parkoló tervéről beszélt, szeretné ha a fejlesztési célú hitelekből 140 millió forintot címkéznének erre a célra. Az Olasz utcai parkoló rendezését pedig képviselői keretéből valósítaná meg az Evaton keresztül. Minczér Gábor elmondta, hogy 100 millió forint hitelt terveztek be, az első két ütem ebből meg tudna valósulni. A projektben egyébként buszöböl, párhuzamos parkolók valósulnának meg.

– Ezt a 140 millió forintot ne kössük már le erre a projektre, mert városszerte sok fejleszteni való van. Az Olasz utcai parkoló nem parkoló. Ez a biomassza erőmű helye lenne. Tudom, hogy most oda vannak engedve a lakók, de nem hivatalosan parkoló – hangsúlyozta.

Bódi Zsolt képviselő is módosító indítványt nyújtott be: az EKVI dologi kiadásaiból venne el 100 millió forintot az Evat működésének utófinanszírozására, a maradványokból pedig májusban majd 200 millió forintot szánna erre. Hangsúlyozta, hogy bérlakások felújítására is nagy szükség van, gondolják át, hogy van-e erre forrás.

Oroján Sándor 18 millió forintot körzeti keretét osztaná fel az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány számára 3, kóbormacskák ivartalanítására 1 millió forintot, kábítószer ellenes küzdelemre 2 millió forintot, Eger csillaga emléktáblára 2 millió forintot, tavaly elmaradt rágcsálóirtásra 2 millió forint, polgárvédelemre 1, kutyabarát város programra szintén 2 millió forintot szánna. 

10.55

Mirkóczki Zita napirend előtt arról beszélt, hogy a kulturális bizottságban nagy vitát kavart a költségvetés tervezete. Nem tartják elfogadhatónak, hogy idén csak 60 millió forintot szánnak kulturális rendezvényekre, tavaly 210 millió volt erre a célra elkülönítve.

– Érdeklődöm, hogy a Görpark projekt egy pályázat-e? Ha igen, akkor pályáztunk-e már rá és az a 100 millió forint, ami fel van tüntetve, az önerő-e? 420 millió forintot szánunk sportra, ez iszonyatos összeg. TAO sport a vízilabda a kézilabda és a foci is, szóval kapnak még egyéb ilyen támogatásokat is, 200 millió forintos összegeket kapnak. Egy sportkoncepcióval ki kellet volna dolgozni, hogy inkább az utánpótlást és a tömegsportot támogassuk, ne a versenysportot, de ez az én véleményem. Módosítót nyújtanék be: javaslom, hogy a kamatbevételeket emeljük meg 100 millió forinttal. Kiadások között a Gárdonyi Napokra tennék 29 milliót, a kulturális rendezvényekre további 59 millió forintot. Az Egri Szimfonikus Zenekarnak 20 millió forintot szánnék. Emelni kellen az Egri Turisztikai Kft. támogatását is, 3 millió forint kellene még működési célra. Turisztikai marketingre pedig 5 millió forintot javasolnék – sorolta.

 

Arra is kitért, hogy az Eger Termál Kft. gondokkal küzd, kevés nekik a 100 millió forintos támogatás.

– 76 millió forint vízfelület használatot fizetnek ki a különböző egyesületek a cégnek miközben az Eger Termálnak ez 230 millió forintba kerül. Támogassuk ezt a céget, mert ha bezár az uszoda akkor hiába támogatjuk a vízilabdát – fogalmazott. Közölte, hogy az Eger Termál Kft-nél vizsgálatot folytat az Evat 2019-és 2024 közötti időszakról.

Mirkóczki Ádám polgármester megköszönte a szakirodák munkáját a költségvetésben, illetve azoknak a képviselőknek is, akik tájékozódtak a költségvetéssel kapcsolatban és egyeztettek módosító javaslataikról.

– A Megyei Jogú Városok önkormányzatában érdeklődtem az Egerhez hasonló városoktól, hogy mennyi támogatást adnak: Nyíregyháza 600, Szolnok 500, Érd 400, Tata 400, Kaposvár 500 millió forint környéki összeget szán erre, szintén TAO sportokra. A TAO egyébként infrastrukturális fejlesztésekre fordítható – fogalmazott. Hozzátette, szerinte a turisztikai cég működése eleve felesleges, szerinte marketing célra kéne inkább fordítani az összes pénzt és egy külsős, profi véget megbízni. Az Evat vizsgálatról azt mondta, egyébként is az a dolga az Evatnak, hogy a cégcsoportban vizsgálódjon. 

Dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) javasolta dr. Pócs Alfréd kérésére, hogy a Szer nevű rendezvényre 400 ezer forintot adjon az önkormányzat, ez az Imókő dűlőben egy magyarságtudatot erősítő program lenne. 

 

10.10

Földvári Győző intézményekért felelős tanácsnok elmondta, hogy tegnap a Galagonyás utcába tervezett munkásszálló ellen 150 helyi fejezte ki tiltakozását. Kiemelte, hogy szerinte nagyon nagy lenne a környezeti terhelés a lakópark megépülése esetén, szerinte meg kell hallgatni a lakosságot.

– Szociális bérlakások is épülhetnének a területre. Megkereshetne minket a tulajdonos ezzel kapcsolatban. Javaslom, hogy ez a területet minősítse át a város családiházas övezetté – mondta.

– Én úgy gondolom, hogy nem csak ezt a területet kellene módosítani kisvárosisas lakóövezetté – mondta Mirkóczki Zita tanácsnok (A Városért).

Mirkóczki Ádám kiemelte, hogy mostanában már a klasszikus munkásszállók iránt nincs érdeklődés, apartmanos, lakás jellegű bérleményeket keresik, így nehezen tudná az önkormányzat ezeket szabályozni.

Ifj. Sós Tamás arról beszélt, hogy alírást is gyűjtöttek a helyiek, akik rendkívül feldúltak a szálló terve miatt.

Kovács Cs. Tamás javasolta, hogy a Helyi Építési Szabályzatot úgy módosítsák, hogy csak olyan helyen lehessen munkásszállót létesíteni, ahol a közgyűlés jóváhagyja.

Komlósi Csaba elmondta, úgy látja, hogy a közgyűlés nem akarja, hogy munkásszálló épüljön a területre. Kiemelte, hogy a lakótelep sokszor volt téma bizottsági ülésen és lehetősége lett volna a képviselőknek, hogy a lakóparkról véleményt alkossanak.

– Én nem hiszem, hogy egyébként az ott élők a szociális bérlakások ötletéért rajonganának az ott élők. Most kérdés, hogy ha a lakópark építést is meg akarjuk akadályozni, akkor hogyan módosítsuk az övezeti besorolást, hiszen nem tartom valósszínűleg, hogy családi házak épülnének egy vasipari üzem mellé, a terület egyik részén ugyanis az működik – mondta Komlósi Csaba. Földvári Győző intézményekért felelős tanácsnok elmondta, hogy tegnap a Galagonyás utcába tervezett munkásszálló ellen 150 helyi fejezte ki tiltakozását. Kiemelte, hogy szerinte nagyon nagy lenne a környezeti terhelés a lakópark megépülése esetén, szerinte meg kell hallgatni a lakosságot. 

– Szociális bérlakások is épülhetnének a területre. Megkereshetne minket a tulajdonos ezzel kapcsolatban. Javaslom, hogy ez a területet minősítse át a város családiházas övezetté – mondta. 

– Én úgy gondolom, hogy nem csak ezt a területet kellene módosítani kisvárosisas lakóövezetté – mondta Mirkóczki Zita tanácsnok (A Városért). 

Mirkóczki Ádám kiemelte, hogy mostanában már a klasszikus munkásszállók iránt nincs érdeklődés, apartmanos, lakás jellegű bérleményeket keresik, így nehezen tudná az önkormányzat ezeket szabályozni. 

Ifj. Sós Tamás arról beszélt, hogy alírást is gyűjtöttek a helyiek, akik rendkívül feldúltak a szálló terve miatt. 

Kovács Cs. Tamás javasolta, hogy a Helyi Építési Szabályzatot úgy módosítsák, hogy csak olyan helyen lehessen munkásszállót létesíteni, ahol a közgyűlés jóváhagyja. 

Komlósi Csaba elmondta, úgy látja, hogy a közgyűlés nem akarja, hogy munkásszálló épüljön a területre. Kiemelte, hogy a lakótelep sokszor volt téma bizottsági ülésen és lehetősége lett volna a képviselőknek, hogy a lakóparkról véleményt alkossanak. 

– Én nem hiszem, hogy egyébként az ott élők a szociális bérlakások ötletéért rajonganának az ott élők. Most kérdés, hogy ha a lakópark építést is meg akarjuk akadályozni, akkor hogyan módosítsuk az övezeti besorolást, hiszen nem tartom valósszínűleg, hogy családi házak épülnének egy vasipari üzem mellé, a terület egyik részén ugyanis az működik – mondta Komlósi Csaba. 

Minczér Gábor felidézte, hogy 2021-ben kezdődött a lakópark ügye. A lakópark szerinte súlyosan megterhelné ezt a területet. 

– Sok kikötést fogalmazott meg a főépítészi iroda, például infrastruktúra bővítéshez. Így adott a bizottság elvi hozzájárulást a lakóparkhoz. Mikor a munkássszálló ötlete felmerült, a főépítészi csoport akkor sem támogatta, a lakópark ötletét sem. Az átsorolás tavaly júniusban is téma volt, nemmel szavazott például Oroján Sándor is – mondta. Komlósi Csaba elmondta, ő már korábban jelezte, hogy ebből az ötletből komoly lakossági tiltakozás lesz.  Minczér Gábor hangsúlyozta, egy önkormányzat nem tilthatja meg egy épület tulajdonosának, hogy annak adja ki, akinek csak akarja. 

Oroján Sándor azt hangsúlyozta, hogy szerinte a lakások építését nem kellene megtiltani hiszen a fiatalokat Egerbe vissza kell csábítani, ehhez pedig új lakásokra van szükség, s egyébként is családi házak állnak a szóban forgó területen. 

9.48

Ottmár Lajos az Egri Civil Kerekasztal soros elnöke napirend előtt elmondta, a XXV. Egri Civil Fórum április 14-én lesz. Meghívta a képviselőket az ülésre, kiemelte, hogy az önkormányzat és a civil szektor együttműködésé fontos folytatni.

Komlósi Csaba (A Városért) érdeklődött, hogy az egyik sürgősségi indítványról, melyben egy bizottság tagjának leváltását indítványozták. A napirend a közgyűlési anyagok között nem szerepelt. Kérte, hogy vegyék le napirendről mert semmit nem tudnak az előterjesztésről, de a képviselők megszavazták, hogy tárgyalják az előterjesztést, zárt ülésen tárgyalják majd.

Orosz Ibolya Fidesz- KDNP frakcióvezető javasolta, hogy a költségvetést időkorlát nélkül tárgyalják.

Kovács József egri rendőrkapitánytól dr. Pápai Ákos érdeklődött a felnémeti közbiztonságról, a Felvégi út környékén  

– A vagyonbiztonság kezd hézagos lenni. Most már ott tartunk, hogy elkeseredett hangvételű leveleket kapok, a Felvégi útról írt nekem egy polgár névtelenül – mondta.

Bódi Zsolt (Fidesz- KDNP) a körzet képviselője elmondta, látta a levelet.

– A képviselő sajnos nem hatóság, bár sokszor tudjuk ki az elkövető, s a rendőrség is tudja, de a törvényi keretek miatt nem tudják rács mögött tartani az elkövetőket. Drasztikus lépést várnék, amennyiben lehet – mondta.

Kovács-Csatlós Tamás Fidesz- KDNP képviselő a városi graffitizésről beszélt.  

– A jó minőségű graffitinek van helye. Javaslom, hogy határozzunk meg területeket, ahová lehet minőségi graffitit készíteni. Február közepén ugyanis a Homok-Károlyi utcákat összekötő, frissen felújított hídra került egy felirat a Csákóban.  

Minczér Gábor a viaduktnál lévő borász parkot ajánlotta tematikus graffiti helyszínként, ezt a borászok is javasolták. Komlósi Csaba felhívta a figyelmet, hogy nem ugyanaz a tematikus leheőség kijelölése mint a szabadon használható, mindig megújuló falak.

Orosz Ibolya a Hajdúhegy közlekedése miatt szólalt föl. A Csokonai utcában nagyon gyorsan közlekednek.

– Négy óra után elszabadul a pokol, de reggel is van egy kritikus időszak. Zebra nincs, így a gyalogosoknak nem biztonságos ilyenkor az átkelés – hangsúlyozta.

Minczér Gábor alpolgármester és Mirkóczki Ádám polgármester elmondta, hogy sajnos az utcába nem lehet forgalomlassítót kihelyezni, de a traffibox kihelyezését megvizsgálhatnák.

A rendőrkapitány elmondta, hogy Felnémeten héten 4 elkövetőt vontak eljárás alá.

– Fiatal felnőttek és fiatalkorúak. Szívesen fogadok mindenféle jelzést., de sajnos azt nem tudjuk befolyásolni, hogy milyen büntetést kapnak végül. A graffitikre is szeretnénk megoldást, örülök, hogy megfogalmazódott önökben ez a megoldási lehetőség. Egyébként a nem megengedett, minősíthetetlen falfirkák büntetőeljárást vonnak maguk után. Várhatóan hamarosan el is indul egy ilyen eljárás egy olyan személy ellen, aki minősíthetetlen firkákkal szórja tele a várost – mondta. Orosz Ibolyának elmondta, hogy igyekeznek jelen lenni az utcában. 

 

Korábban írtuk:

Ülésezik csütörtökön Eger közgyűlése. A februári rendes ülésen kerül sor a költségvetés elfogadására, de szó lesz az új településtervről és annak véleményezéséről, illetve ezzel kapcsolatban döntenek például a Galagonyás utcai telek lakóövezetbe sorolásáról is, amivel kapcsolatban a héten lobbant föl lakossági ellenállás. Munkásszálló is épülne ugyanis ide, a lajosvárosiak pedig ennek nem örülnek, valahogy ugyanis külföldi vendégmunkások híre terjed a közösségben. Ezt a tulajdonos portálunknak egyébként megcáfolta, de a közgyűlési ülés során valószínűleg szóba kerül az ügy.

Vitásnak ígérkezik a közgyűlési ülés
Vitásnak ígérkezik a közgyűlési ülés
Fotó: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a város költségvetése közel 25 milliárd forint lesz idén, ugyanannyi a bevételi oldal mint a kiadásoké. Adókból aránylag nagy bevétele van a városnak: építményadóból 1 milliárd 250 millió forint, iparűzési adóból 6 és fél milliárd, idegenforgalmi adóból viszont csak 300 millió forint bevételre számítanak. Különféle bírságokból és közterület használatból összesen számítanak 106 millió forintra. Tulajdonosi bevételekből összesen 1 milliárd 152 millióra számítanak, ebben szerepel a parkolás lakások és helyiségek bérbeadása is. ÁFA bevételek, vissztérülések nagyjából fél milliárd forint értékben teljesülnek. Telekeladásból 400 millió forintra számítanak, egyéb ingatlan értékesítésből pedig 355 millió forintra.

Korábban már beszámoltunk az új településtervről is. Ezzel kapcsolatban legutóbb a Városi Urbanisztikai, Klíma és Környezetvédelmi Bizottság vitázott természetkárosítástól tartva. 

Szó lesz a minden évben szokásos fejlesztési célú hitelfelvételről, illetve a közvilágítás fejlesztéséről is. Az előterjesztés szerint több ajánlat is érkezett és hatalmas különbség van közöttük: A DML Hungary Kft. 1 milliárd 675 millió forintos ajánlatot tett, a Grep ESG Korlátolt Felelősségű Társaság viszont 7 milliárd 448 millió forintosat. A harmadik és negyedik ajánlat logikusan a második ajánlatnál is magasabb volt. Csakhogy a Mirkóczki Ádám polgármester nevével feltöltött előterjesztésben azt írják, a DML Hungary Kft. ajánlattevő – feltételezhetően egyébként aránytalanul alacsony - ajánlata a a közbeszerzési törvény alapján érvénytelen, mivel nem támasztották alá, hogy a szakember rendelkezik közvilágítás kivitelezés során szerzett minimum 12 hónap szakmai tapasztalattal, és a hiányótlási felhívásra nem reagáltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában