Kiss Péter Emléktúra

2024.02.19. 14:28

Mátraderecskei hölgy győzött 20 kilométeren a Kiss Péter Emléktúrán

Viczián-Cseh Lilla mögött a 15 éves gyöngyösi Szmolnik Gerda másodikként végzett ezen a távon a nők mezőnyében.

Szabó István

Összesen 948 induló teljesítette a szintidőn belül a szombaton rendezett 10., jubileumi Kiss Péter Emléktúrát a Mátrában, tájékoztatott a szervező Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület (Hérics TTSE). Mint ismert, tavaly volt 10 éve, hogy Kiss Péter gyöngyösi hegymászó és Erőss Zsolt a Nepál és India határán található 8586 méter magas Kancsendzönga meghódítása után, ereszkedés közben életét vesztette. Az immár hagyományos emléktúra elindításával a tragikusan fiatalon elhunyt Kiss Péter szülei a fiuk emlékét kívánták méltó módon életben tartani. 

A Hérics TTSE tájékoztatása szerint az útvonal idén is a Mátra legszebb részein haladt keresztül, az indulók pedig három táv – 57, 37 vagy 20 kilométer – közül választhattak. Az egyesület beszámolója szerint 57 kilométeren a 244 nevező közül 220 ért célba, közülük 218-an szintidőn belül. Ezen a távon a legjobb idővel a nők közül a kecskeméti dr. B. Tóth Linda, a férfiak mezőnyében pedig a váci Klucsár Marcell ért célba.

A 37 kilométeres távon az előzetesen nevező 273 indulónál – a hosszabb távról való átnevezések okán – többen, 278-an értek célba, közülük 256-an teljesítettek szintidőn belül. Ezen az etapon a budakeszi Prokopp Erzsébet, illetve a pátyi File Balázs voltak a leggyorsabbak.

20 kilométeren 494-en neveztek előzetesen, de végül – szintén az átnevezések miatt – 497-en teljesítették a távot, 474-en a megadott időn belül. Közülük a mátraderecskei Viczián-Cseh Lilla, illetve a jobbágyi Oravecz Szabolcs gyalogolta a legjobb időket. Ezen a távon a hölgyek mezőnyében a mindössze 15 éves Szmolnik Gerda lett az ezüstérmes. A férfiaknál a hatvani Laczkó András állhatott a dobogó második fokára.

A három távon összesen 1011 nevezőből 995-en értek célba, 948-an szintidőn belül. Mindössze 16-an kényszerültek feladni a teljesítménytúrát. Heves vármegyéből a legtöbben – 44-en – gyöngyösi indulók voltak, 14-en álltak rajthoz Egerből, 12-en Hevesről és 10-en Hatvanból. Vármegyénk sok más települése képviseltette magát kisebb létszámú indulóval a 10. Kiss Péter Emléktúrán. A legtöbben  – 252-en – Budapestről érkeztek a teljesítménytúrára, számolt be a Hérics TTSE.

Az emléktúrát a Hérics TTSE Kiss Péter családjával, Szőke Györggyel (Kékes Turista Egyesület), Keresztesi Koppánnyal, Medveczky Györggyel, Prétor Zsolttal (Mátra 115) és Tarnai Mátéval (Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete) karöltve rendezte meg.

képaláírás: Szombaton zajlott a 10. Kiss Péter Emléktúra a Mátrában Forrás: Czímer Tamás


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában