Borásztársadalom

2024.02.15. 13:43

Összefogás jelentheti a borágazat sikerét az egri borász szerint + videó

Eger Wine Meetup kétnapos konferencián a szőlő- és bortermelés, a borkereskedelem és a piacépítés hazai és külföldi specialistái, kutatói, valamint olyan nemzetközi borászatokat irányító szakemberek vesznek részt, akik sikertörténetet írtak saját pincészetükkel. Az összefogás lehet a kulcs.

Heol.hu

– Immár 2 évtizedes múltra tekint vissza ez a konferencia sorozat, melyben most egyetemünknek is fontos szerepe van – mondta dr. Pajtókné dr. Tari Ilona az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) rektora csütörtökön a Líceum dísztermében, ahol az Eger Wine Meetup konferenciát nyitották meg. Az egyetem ad otthont február 15. és 16. között az Eger Wine Meetup-nak. A kétnapos konferencián a szőlő- és bortermelés, a borkereskedelem és a piacépítés hazai és külföldi specialistái, kutatói, valamint olyan nemzetközi borászatokat irányító szakemberek vesznek részt, akik sikertörténetet írtak saját pincészetükkel.

Dr. Pajtókné Tari Ilona az Eger Wine Meetup 2024 megnyitóján az összefogásról beszélt
Dr. Pajtókné Tari Ilona az Eger Wine Meetup 2024 megnyitóján az együttműködés és összefogás fontosságát említette
Forrás: Nemes Robert / Heves Megyei Hírlap

– A cél, hogy az egyetem legyen az a hely, ahol az ágazat jeles képviselői találkozhatnak, új ismeretekre, tudásra tehetnek szert. Ez az egyetemnek és az ágazatnak is fejlődési lehetőség. A XXI. század kihívásai mellett nem egyszerű boldogulni, életünk minden területére hatással van például a globális felmelegedés vagy a háborús konfliktusok. Az idei konferencia súlypontja a közösség- és birtoképítés, hiszen fontos, hogy jó szakmai közösséget alkossunk. Ezek az előadások lehetőséget nyújtanak arra, hogy egymástól tanulhassunk – fogalmazott majd megköszönte a szervezők munkáját. Az egyetem szakmai partnere volt a Pannon Bormíves Céh, az Eger Borműhely Egyesület és a GrapePRODIGI.

Dr. Lőrincz György borász, az egyetem oktatója és a céh tagja elmondta, igyekeznek a helyi, egyedi borokra koncentrálni.

– Miközben részesei vagyunk a korszakos szőlő- és borágazatnak korszakos kérdésekre keressük a választ. Az összefogás sikerre viheti az ágazat jövőjét – fogalmazott.

Lőrincz György az Eger Wine Meetup 2024 megnyitóján
Dr. Lőrincz György az Eger Wine Meetup 2024 megnyitóján
Forrás: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap 

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a résztvevőknek elmondta, munkájukat nehéz időszakban kezdték, de a borászok bizalma segíti őket.

– Össze kell fognunk, szövetkeznünk kell borvidéken belül, országon belül és Európában is. Nem csak a borászoknak, termelőknek, de a borszakíróknak, a gasztronómiának és a turizmusnak is. Nem azért mert kicsik vagyunk, hanem mert tudjuk, hogy szükség van egymásra – fogalmazott. Hozzátette, fontos az alázatos hozzáállás.

– Néha úgy ártunk egymásnak, hogy észre sem vesszük. Összefogással komoly erő és tartalékok vannak a magyar borászatban – emelte ki. 

Eger Wine Meetup 2024 megnyitóján
Eger Wine Meetup 2024 megnyitóján
Forrás: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap 

A konferencia első napján Győrffy Zoltán az Olaszrizlingről, Matteo Bellotto a friuli borászatok közösségi marketingjéről, Heimann Zoltán a kékfrankosról, Hollósi Dávid pedig a 21. századi borászat, 21. századi üzlet és pénzügyi stratégia a világpiaci versenyhez témájában tartott előadást. Délután Antoine Roland-Billecart a Billecart-Salmon Champagne-ház örökségéről beszél majd dr. Fiáth Attila a versenyképesség nemzetközi kritérium rendszerét ismerteti. Antonella Bronca és Piero Balcon pedig a kényszerű generációváltás eredményeként létrejött borászat történetéről beszélnek: az apákról lányokra szállt a birtok fenntartásának terhe egy olyan korszakban, amikor az iparágat még teljes mértékben férfiak uralták. A Bronca nővérek felismerték a csúcsminőségű prosecco előállításában rejlő üzleti lehetőséget. Végül Bukolyi Marcell beszél a birtoképítésről termelői szemmel illetve kerekasztal beszélgetés és borkóstolások is lesznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában