Látványos

2024.02.07. 15:20

Titokzatos U alakú vonalak tűnhetnek fel az égen Eger felett

Többen arra gondolhatnak a látvány kapcsán, hogy egy repülőgép visszafordul a kiindulási helyére, pedig nem erről van szó.

Heol.hu

Olvasónk jelezte, hogy a napokban Egerbakta és Eger felett furcsa görbe vonalat pillantott meg a magasban, olyan volt, mintha egy repülőgép irányt váltana vagy visszafordulna, sajnos fotót nem tudott készíteni az esetről. Azonban portálunkkal megosztotta, február hetedikén is ehhez hasonlót kaptak lencsevégre Heves vármegyétől távolabb, Tiszaújvárosban.

Az U alakú vonal olyan, mintha vissza fordult volna egy gép a kiindulási helyére
Az U alakú vonal olyan, mintha vissza fordult volna egy gép a kiindulási helyére
Forrás: Beküldött fotó

Mint kiderült, pánikra semmi ok, csak vadászgépek gyakorlatoztak a területen. A két gépre többen is felfigyeltek és a furcsaságot tetőzte, hogy a hangjukat egyáltalán nem lehetett hallani és a radaron sem voltak láthatóak.

– Hajdú-Bihar és Békés határán is fordultak különböző magasságban, majd Debrecen felett ismét egy hasonló forduló következett. Aztán indultak nyugati irányba - írták az eset kapcsán a Flightradar24 Hungary nevezetű Facebook-csoportban.

A két vadászgép egész közel repült egymáshoz
A két vadászgép egész közel repült egymáshoz
Forrás: Beküldött

A Magyar Honvédség felhívja a figyelmet, hogy a következő napokban is délutáni és esti repüléseket hajtanak végre a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Gripen pilótái, méghozzá február 12-15. között.

Mint írják, a kiképzési repülések miatt naponta délután 14 és 22 óra között előfordulhat a megszokottól eltérő nagyobb zaj- és hanghatás Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros, Orosháza, Békéscsaba, Szigetvár, Nagyatád, Kadarkút, valamint Kaposvár térségében.

Kiemelték, a repülés az éves kiképzési repülési tervnek megfelelően, a pilóták képzettségének fenntartása, illetőleg a légtérvédelem folyamatos biztosítása érdekében történik. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában