Segítségnyújtás

2024.02.21. 11:00

Tűzoltókat oktattak a traumás sérülések ellátásáról

A foglalkozáson tizenkilenc hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt. Az oktatás célja az, hogy a jövőben hatékonyabban tudjanak segítséget nyújtani a tűzoltók a balesetek, tűzesetek sérültjeinek.

Hornyák Réka

Egészségügyi oktatást szervezett az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tanácstermében, a tűzoltók számára – tájékoztatta portálunkat Nagy Csaba, vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő

A tűzoltók egymáson gyakorolták az ellátási módszereket
A tűzoltók egymáson gyakorolták az ellátási módszereket
Forrás:  Beküldött fotó

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összefoglalójában olvasható, hogy február 16-án, pénteken hivatásos és önkéntes tűzoltók tanultak traumás sérülések ellátásáról. A cél az, hogy jelentősen tudják növelni a balesetek és tűzesetek sérültjeinek túlélési és felgyógyulási esélyét. 

Tűzoltók tanultak traumás sérültek ellátásáról

Kezdésként Sas Dániel tűzoltó alezredes megtörtént balesetek és tűzesetek tapasztalatait elemezve bemutatta, hogy a beavatkozó tűzoltók a mentők kiérkezése előtt milyen módszereket alkalmaztak a traumás sérültek stabilizálására. 

A második részben Keskeny Attila tűzoltó zászlós, az egri tűzoltóság katasztrófavédelmi kárhelyszíni elsősegélynyújtó képzéssel rendelkező tűzoltója gyakorlati felkészítést tartott. A zászlós bemutatta a traumás sérülések ellátásának szakszerű menetét, részletezte hogyan ismerhetők fel a törések, ficamok illetve a rándulások. Az oktatáson a kötöző szerekkel és rögzítő eszközökkel is megismerkedhettek a részvevők. 

A Disaster Medic iránymutatásait követve végül mindenki kipróbálta, hogyan sikerült elsajátítania a bemutatott módszereket. A felkészítéssekkel jelentősen növelhető a balesetek és tűzesetek traumás sérültjeinek túlélési és felgyógyulási esélye, hiszen a beavatkozási területen a tűzoltók a megszerzett tudásukat alkalmazva tudni fogják hogyan segíthetnek a sérültnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában