Vörheny

2024.02.20. 06:50

Utánajártunk, van-e skarlátjárvány a vármegyében

Korábban felmerült, hogy skarlát megbetegedés történt egy egri intézményben. Nincs skarlátjárvány a vármegyében, közölte a Heves Vármegyei Kormányhivatal kérdésünkre.

Szabadi Martina Laura

– A skarlát (vörheny) világszerte elterjedt, jellemzően gyermekkorban előforduló légúti fertőző megbetegedés, amit a Streptococcus pyogenes nevű baktérium egy fajtája okoz. A „légúti szezonban” (ősztől tavaszig) gyakrabban fordul elő. A kórokozó ellen hatásos védőoltás nincs, azonban a megbetegedés gyógyszeresen jól kezelhető, amely mellett a szövődményes vagy súlyos lefolyás extrém ritka. Magyarországon közel 50 éve nem történt halállal végződő skarlát megbetegedés – közölte érdeklődésünkre a Heves Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Mint írják, elsősorban cseppfertőzéssel, de a légúti váladékkal szennyezett felületek, kéz útján is terjed. A hivatalnál azért érdeklődtünk, mert korábban egy oktatási intézmény esetében merült föl a megbetegedés és a skarlátjárvány.

– A lázzal, torokfájással, a garatban, a torokmandulákon, majd az arcon, nyakon, hónaljban, ágyéki részen, a comb belső felszínén megjelenő kiütésekkel járó tünetek átlagosan 5 nap lappangás után kezdődnek. Sajátos tünetei az arc kipirosodása a száj körüli terület sápadtságával, illetve az úgynevezett „málnanyelv”. A kezdetben lepedékkel borított nyelv a lepedék letisztulása után vörössé, „göröngyössé” válik. A fertőzőképesség a gyógyszeres kezelés mellett 1-2 napon belül megszűnik. A beteget 6 napig el kell különíteni otthonában és a környezetét fertőtleníteni kell. Fertőzőforrás-kutatás, a kontaktok felderítése azonban nem szükséges– ismertették.

Iskolai, óvodai megbetegedés esetén fertőtlenítőszeres takarítást kell az intézményben végezni a beteg utolsó bent tartózkodásától számítva 8 napig. Javasolt a gyakori szellőztetés és a nem fertőtleníthető textil- és plüss játékok használatának a mellőzése.

– A skarlát előfordulása 3-5 éves ciklusokban hullámzik. A magasabb esetszámú éveket a megbetegedések fokozatos csökkenése, majd újbóli növekedése követi, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal adatai is tükröznek – közölték, s részletezték az éves esetszámokat.

  • 2019: 117
  • 2020: 27
  • 2021: 3
  • 2022: 29
  • 2023: 171

– 2024-ben február 19-ig 35 bejelentett eset fordult elő a vármegye minden járásából. Valamennyi beteg 10 év alatti gyermek. A járási székhelyek közül Eger, Hatvan, Gyöngyös, Füzesabony városokban történtek megbetegedések. Óvodai, iskolai járvány (egymással összefüggő esetek) jelenleg nincs a vármegyében – tették hozzá. Kiemelték, hogy javasolt a légúti fertőző betegségek megelőzése érdekében alkalmazott általános tanácsok betartása a gyakori kézmosásra, tüsszentési (zsebkendőbe vagy könyökhajlatba), orrfújási (zsebkendőbe) etikettre, gyakori szellőztetésre, takarításra vonatkozóan. Légúti tünetekkel a gyermek ne menjen közösségbe!

Ballagó Zoltán, az egri tankerületi központ igazgatója korábbi megkeresésünkre szintén arról tájékoztatott, hogy nem tudnak járványról: „az Egri Tankerületi Központnak nincs tudomása skarlát járványról a fenntartott intézményekben. Az utóbbi két hétben egy iskolából érkezett jelzés egy tanuló megbetegedéséről. Ezt  követően az iskola a Heves Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának előírásai szerint járt el.”

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában