Jobb félni

2024.02.16. 10:55

Kiderült az igazság az egri skarlát járvány híréről

A Magyar Nemzet már decemberben arról írt, hogy egyre többen kapják el a betegséget, egy gyermekorvos pedig elmondta, mitől függ a terjedés. Egy egri iskolában is megbetegedett egy tanuló.

Heol.hu

„Skarlát járvány van a Tinódiban” – mondta névtelenséget kérő olvasónk. Elmondása szerint ez az információ az intézményben, azaz az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolájában van kiírva. Portálunk érdeklődött a fenntartó Egri Tankerületi Központnál illetve az intézmény vezetésénél is.

Skarlát járványról szóltak a szülők, de csak egy eset volt az iskolában
Skarlát járványról szóltak a szülők, de csak egy eset volt az iskolában
Fotó: PattyPhoto / Forrás: Shutterstock

„Megdöbbenve tapasztalom, hogy a Heolon megjelent egy cikk a témával kapcsolatban, ami felesleges reakciók kiváltására alkalmas – reagált Kátai Zsolt tagintézmény-igazgató. – Az Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályától 2024. február 15-én érkezett tájékoztatás, mely szerint 1, azaz egy iskolánkba járó tanuló skarlátban megbetegedett a tájékoztatóban részletes útmutatást adtak a szükséges intézkedésekről – írta az igazgató pénteken cikkünk megjelenése után és pontokba szedte az intézkedéseket:

  • azonnali fertőtlenítés (kilincsek, folyosó)
  • textil törölközők használatának mellőzése, azok tisztítása
  • kézfertőtlenítő kihelyezése az emeleti folyosóra (a földszinten eddig is volt)
  • szellőztetés
  • nap végi alaposabb fertőtlenítő takarítás
  • az ajánlott intézkedéseket iskolánk dolgozói elvégezték
  • a szülőket a Kréta rendszeren keresztül tájékoztattam az esetről
  • az iskolában nincs több fertőzött tanuló, és dolgozó sem
  • a beteg gyermek február 9-én volt utoljára az iskolában, az egészségi ügyintéző tájékoztatása alapján a szükséges óvintézkedéseket az utolsó iskolában eltöltött naptól számítva 8 napig kell alkalmazni, ami február 17-én, szombaton lejár, így jövő héten nincs szükség további intézkedésekre

A skarlát járvány a nyakunkon lehet

Egyébként a Magyar Nemzet már decemberben arról cikkezett, hogy nyakunkon az újabb járvány, egyre több a skarlátos. November utolsó hetében 262 új fertőzöttet regisztráltak a cikk szerint A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján az írták, hogy  hogy október óta egyre többen kapják el a súlyosan fertőző betegséget, összesen 7672-an estek át a skarláton tavaly.

Az ez évi, 5. heti jelentés szerint február elején 316 beteget számláltak, ez a szám tavaly ilyenkor csak 140 volt. 2023 első 5 hetében 525 megbetegedés volt, idén az első 5 hétben már 1341.

A Magyar Nemzetnek korábban nyilatkozott egy gyermekorvos, Füzi Zsolt. Szerinte a kór terjedése függ a szervezettől, immunrendszertől, tehát azok veszélyeztetettek leginkább, akik korábban gyakran átestek akut légúti vírusos megbetegedésen, gyomor- vagy bélrendszeri bakteriális fertőzésen.

A skarlát járvány a legyengült immunrendszert támadja

„A szakember szerint a tavalyi évben bőven kijutott a fertőzésekből, a Covid, az influenza és az RSV-vírus sem kímélte a legkisebbeket, a hányás-hasmenéses vírusokról nem is beszélve. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy január óta megsokszorozódott a skarláttal fertőzöttek száma” – írták. A cikk szerint a skarlát néhány évtizede még gyakran súlyos lefolyású betegségként jelentkezett, amit sokszor komoly szövődmények és úgynevezett utóbetegségek kísértek, napjainkban szelídebb kórként jelenik meg. A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, bár a betegség enyhébb kimenetelű, ma is komolyan kell venni, hiszen olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a gennyes középfülgyulladás, a vesegyulladás, a reumás ízületi megbetegedés, a szívizomgyulladás, illetve a szepszis.

–Nem a skarlát gyengült az elmúlt évtizedekben, hanem a gyermekorvosok felkészültsége, a betegség korai észlelése és kezelése teszi lehetővé, hogy a kórt időben megállítsuk – fogalmazott Füzi Zsolt, aki arra is emlékeztetett, Magyarországon a betegség lefolyása azért ilyen enyhe, mert a gyermekorvosok nagyon felkészültek, és korán, a fertőzést követő második-harmadik napon felfedezik. – Ez segít, hogy időben elkezdődhessen a kezelés, és elkerüljük a súlyos szövődményeket – mondta a lapnak az orvos.

A betegség tünetei

A főképp gyermekeket érintő betegség tünetei néhány napos lappangási idő után jelentkeznek, a fejfájás, hidegrázás, émelygés, hasi fájdalom, hányás mellett magas láz, fájdalmas nyelés, torokfájdalom is előfordulhat, míg a gyulladt mandulákon gennyes tüszők is megjelenhetnek. Szintén árulkodó lehet a nyelv is, amelyen fehér lepedék jelenik meg, az ízlelőbimbók pedig vörösen kiemelkednek. A nyaki nyirokcsomók pedig duzzadtak, fájdalmasak lesznek. A skarlát kórokozói a streptococcus baktériumok, amelyek bőrirritá­ciót, kiütést okozó anyagot termelnek: az apró kiütések elsősorban a hajlatokban jelentkeznek. A fertőzés a légutak váladékával, cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel, szájon át is terjed, de a kórokozók a bőr sérülésein keresztül is behatolhatnak a szervezetbe. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy mivel a kór erősen fertőzőképes, ezért a beteget a kezelés során legalább öt napig érdemes elkülöníteni. Gyakran pedig olyanok is továbbadják a fertőzést, akik csak hordozói a kórokozóknak. A skarlátot antibakteriá­lis szerekkel, penicillinnel, antibiotikumokkal kezelik, amelyek néhány nap alatt enyhítik a betegséget, de a szövődmények elkerülése érdekében tíz napig folytatni kell a kezelést.

Időpközben a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya beszámolt róla, mely városokban történtek megbetegedések.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában