Egernek nyugalom és béke kell

2024.02.23. 17:25

Vágner Ákos azt mondja, szócséplés helyett a kemény munkában hisz

Szakmaiságot, gazdasági, szervezetfejlesztési, közösségépítési tapasztalatot, kevesebb politikát, több valódi munkát ígér a városnak a Fidesz nemrég megnevezett egri polgármesterjelöltje. Vágner Ákos tősgyökeres egriként elkötelezett a város fejlődése iránt. Mint mondta, azt szeretné, ha nem csak gyermekei, de az unokái is ebben a városban találnák meg a jövőjüket.

Szabadi Martina Laura

Vágner Ákos, a Fidesz egri polgármesterjelöltje

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Mindig is gazdasági szakemberként dolgozott. Miért döntött úgy, hogy a politika felé fordul? Felkérés volt?

– Igen, dr. Pajtók Gábor, Eger országgyűlési képviselője keresett meg a lehetőséggel, illetve a feladattal. Azért vállaltam, mert egyrészt azonosulni tudok azzal az értékrenddel, szakmai hozzáállással, amit Pajtók Gábor is vall. Másrészt jó időben is érkezett a lehetőség: 25 évnyi olyan szakmai munka van mögöttem, ami nagyban hasonló egy város irányításához. Az agrárkamarai munkámban egy gazdasági önkormányzatot irányítottam, de vállalkozóként is fontos, hogy stratégiák mentén gondolkozzunk, kell gazdasági apparátus és társadalmi oldal. Mindig új rendszereket kellett szervezni és fejleszteni, a vállalkozásomban ezeket sikerrel megvalósítottam. Ebben a fázisban talált meg a felkérés, amikor éppen megfogalmazódott bennem, hogy talán új kihívásokra van szükségem, valami közérdekűt, valami maradandót szeretnék alkotni. Nem mondom, hogy nem mérlegeltem alaposan, de gyorsan megszületett a döntés. Eger az otthonom. A polgármesternek Eger fejlődéséért kell tennie, és számomra nincs is annál szebb, mint a saját otthonomért dolgozni. Persze magammal szemben is komoly elvárásokat fogalmaztam meg, mert ez a pozíció nem lehet megélhetési kérdés. Természetesen otthon is téma volt a döntés, a lányom most van abban a korban, hogy már egészen mélyen ismerkedik a világ működésével. Rengeteget kérdezett, mert eleinte nem egészen értette, hogy mégis miért lenne jó ez nekem. Neki is azt mondtam: ez egy hivatás, még inkább egy elhivatottság, amiért a város, a közösség fejlődése az igazi fizetség.

Bemutatkozásában azt is mondta, hogy szakemberként vezetné a várost. Milyen szakértelemre gondol, mit és hol tanult, amit polgármesterként tudna hasznosítani?

– Vállalatszervezést, közgazdaságtant tanultam. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen és jogelődeinél több felsőfokú agrár- és gazdasági végzettséget szereztem. Legutóbb tavaly fejeztem be egy képzést. De még egyszer hangsúlyozom, hogy a tanulmányok, az egyetemeken szerzett tudás mellett az a negyed százados gyakorlati tapasztalat is fontos, amit közigazgatási, területi államigazgatási, gazdasági, jogi, szervezetfejlesztési és informatikai területen megszereztem. Ezt a tudást és tapasztalatot szeretném Eger hasznára fordítani.

– Szintén külön hangsúlyozta erős kötődését Egerhez. Családi örökség ez a város iránti szeretet?

– Egerben születtem, azóta is itt élek, csak az egyetemi tanulmányaim alatt hagytam el a várost. Még amikor az Agrárkamara országos központjában dolgoztam, akkor is inkább hazajártam, csak hogy itthon aludhassak, itt tölthessem a munkán kívüli időmet. Születésemkor ott laktunk, ahol aztán a Neumann gimnázium épült, akkor költöztük el, amikor a főutat bővítették. Belvárosi gyerek lettem, a Katona téren laktunk 26 évig. Később visszatértem ehhez a gyökeremhez, hiszen a Lenkey után a Neumannban tanultam. Egyébként édesapám erdőmérnök volt, az egri és a felsőtárkányi erdészet vezetőjeként is dolgozott, édesanyám pedig matematika és informatika szakos tanárnő, a Pásztorvölgyiben tanított, ahová most a gyermekeink is járnak. A feleségemmel és a két kamasz gyermekünkkel jelenleg Felnémeten lakunk. Miattuk költözünk ki, úgy éreztük, hogy a belváros helyett zöldebb környezetet szeretnénk a gyermekneveléshez. Azt szeretném, ha ők is kötődnének a városhoz, ahogy azt is, hogy majd az unokáim is itt szülessenek. Vagyis igen, Eger jövője a családom miatt is fontos, de még sok száz család miatt, akik szintén egy hagyományait ápoló, de modern, dinamikus, fejlődő városban szeretnének élni.

Az egri szervezet szavazta meg Vágner Ákos jelöltségét
Az egri szervezet szavazta meg Vágner Ákos jelöltségét
Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A munka is mindig ide kötötte?

– Ahogy mondtam, két évig a kamara országos szervezetében végeztem vezetői feladatokat, de előtte közel 20 évig a Heves Megyei Agrárkamaránál dolgoztam, éveken át irányítottam a kamara gazdasági önkormányzati operatív munkáját. Innen van a gazdasági, jogi, szervezetfejlesztési és informatikai tapasztalat, illetve az államigazgatás és közigazgatás működéséről. Saját tanácsadó cégemben a közbeszerzések, építési beruházások hatékony lebonyolításában ez a tapasztalat rengeteget segített. Nagyon jó volt látni, hogy a mi munkánknak is köszönhetően egy-egy cég mekkora fejlődésem ment keresztül, milyen sikeressé tudott válni. Ez a közösségépítés, ami számomra nagyon vonzó az önkormányzatiságban is.

– Már polgármesterjelöltként Eger fejlődésének stagnálásáról beszélt. Alakul már a saját programja? Sok problémát lát?

– A szakmai alapokon nyugvó, teljesíthető és reális program kidolgozása jelenleg zajlik. Minden területen szeretnék szakértőkkel konzultálni és természetesen minél több egri polgárt megkérdezni különböző fórumokon, hogy ők hogyan látják, nekik mi a fontos. Úgy tapasztalom, nagyon aktívak az itt élők, lesz miről beszélni. Ahogy elkészülünk, azonnal a közvélemény elé tárom a programomat.

– Mi lehet a garancia egy város jó működésére?

– Elsősorban a nyugalom és a béke. A városban, de főként a városházán. Emellett pedig a tudatos, kemény szakmai munka, a döntések előkészítésében, azok vitájában és a megvalósításban is, az üres szócséplések és parttalan politikai viták helyett. Ne fordulhasson elő olyan, hogy építő, a városnak hasznos ötletek elsikkadnak, csak mert a másik oldalról érkezetek. Az egyéni érdekek helyett a közösség érdeke legyen a fontos. A tanácsadó cégemmel az elmúlt négy évben több mint 20 milliárd forintnyi beruházási támogatáshoz juttattuk a térség vállalkozásait. Ezt a munkát csak profi csapattal, sok munkával, szakmai alapokon lehetett megvalósítani, ahogy várost vezetni sem lehet másként. Nem is tudnám politikai oldalról megközelíteni a problémákat, a megoldandó feladatokat. Ahogy annak sem nagyon látom értelmét, hogy nyilvános politikai, közéleti vitába kezdjek például a közösségi oldalakon, mert az nem vezet sehova, legalábbis a város fejlődéséhez biztosan nem. Több városban jártam mostanában, többek közt Balatonfüreden, Veszprémben, Nyíregyházán, Debrecenben, és ezeken a helyeken azt láttam, hogy béke van, együttműködés és fejlődés. Ez kell Egernek is. Ha pedig ez megvan, akkor jöhet a sok munka, ami a valódi garancia a jó működésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában