Jubileum

2024.02.22. 19:50

Waldorf iskola 10 éve van Egerben

„A kéz, a szív és a fej iskolájának” idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Az Egri Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola első tanéve 2014. szeptember 1-én indult két összevont osztállyal, az akkori 1-2. és 3-4. osztályokkal.

Hornyák Réka

Oktatás az egri Waldorf iskolában

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Hosszas előkészítő munka után két osztállyal, két waldorf osztálytanítóval, néhány óraadó tanárral és óriási szülői háttér támogatással kezdte meg működését az iskola kereken tíz évvel ezelőtt, Egerben, a Mátyás király út 52-54. szám alatti Vincellérházban, a régi mezőgazdasági iskola egy különálló kisebb épületében. 

– Az iskola életre hívását egri és környékbeli szülői kör kezdeményezte és támogatta hatalmas lelkesedéssel és erőfeszítéssel. Közös álmuk volt, hogy gyermekeik olyan iskolában tanuljanak, ahol élményeken keresztül fedezik fel a világot, ahol önálló gondolkodásra motiválják őket, ahol az elfogadó, közösségi együttműködés mellett támogatást kapnak saját életútjuk felfedezésében is – mesélt az iskola alapításáról az intézményvezető, Zelenszki Andrea. 

A Waldorf sulit először szülői alapítvány indította el

Fenntartó alapítványa hosszú időn keresztül a szülői tagokból álló Kreatív Élet Alapítvány volt. Később átvette az Emberfi Egri Waldorf Alapítvány, melynek tagjai jelenleg is szülők és ott tanító pedagógusok. Az épületet a kezdetektől az Eger önkormányzata biztosítja az iskola működéséhez, melynek felújításában is jelentős szerepet vállal a szülői közösség. Az iskolaépület legutóbbi létfontosságú fejlesztése a tető teljes felújítása volt 2022. nyarán, melyet részben önerőből, részben pedig pályázati és egyéb támogatásokból valósítottak meg. 

– Az első tanévet követően az iskola felmenő rendszerben minden évben egy új 1. osztállyal bővült. Mára már elsőtől nyolcadik osztályig hetven gyermek tanul és tíz pedagógus dolgozik az intézményben. Kis létszámú osztályokban, a Waldorf pedagógiai elvek és módszerek alkalmazásával tanítják a gyermekeket. Öt elballagott osztályunk tanulói remekül megtalálták helyüket a főként helyi középiskolákban, ki-ki a maga érdeklődése szerint. Sok elballagott tanuló a középiskolás évei alatt is aktív kapcsolatban marad a velünk és az iskolával, rendszeresen látogatják a rendezvényeinket, vagy fellépőként támogatják azok sikerét – árulta el portálunknak Zelenszki Andrea. 

A Waldorf tanítási módszerek eltérőek a hagyományos iskolákhoz képest. Definíciók helyett gondolkodni tanítják a gyermekeket, sokszor saját élményeiken keresztül. A Waldorf-iskolákat a kéz, a szív és a fej iskoláiként jellemzik, mert mindhárom terület fejlesztését egyaránt fontosnak tartják. A mindennapokra jellemzőek az életkori sajátosságokat figyelembe vevő tanulási módok, az epochális oktatás, a művészetek alkalmazása az ismeretek megszerzésében és elmélyítésében, a nagyfokú figyelem a társas kapcsolódásokra és az egyéni testi-lelki jólétre. Alsó évfolyamokon sok-sok mozgással, a főoktatás ritmikus részével biztosítják a gyermekek egészséges fejlődését. Szoros szülő és tanár kapcsolat jellemzi az osztályokat. 

– Rudolf Steiner, a módszer atyja szerint a gyermekekhez kell igazítani az oktatást, és nem a gyerekeket betörni egy előre kidolgozott módszertan keretei közé. Csalóka korban élünk, amikor legtöbbünk előtt sok-sok elvárás tornyosul a családunkban, a munkahelyünkön és a legtöbb élethelyzetben is, mik szerint legyünk sikeresek, rugalmasak, lendületesek, kreatívak, hatékonyak, ismerjük fel és azonnal reagáljunk a problémás helyzetekre. Vagyis alapvetően szükséges, hogy reális önképpel, önismerettel, egészséges önbizalommal rendelkezzünk mi is és a gyermekek is – ismertette az iskola oktatási módszereinek legfontosabb pontjait és elérni kívánt eredményeit az intézményvezető. 

Hozzátette, azt senki sem tudja, hogy milyen tudású emberekre lesz szüksége a világnak a jövőben, de az biztos, hogy a gondolkodásra való képességet fel kell ébresztenünk és ápolnunk kell a gyermekben ahhoz, hogy felnőttként egészségesek legyenek testben, lélekben és szellemben egyaránt. Ehhez szükség van arra, hogy a gyermek szükségleteiből induljunk ki akkor is, amikor iskolai nevelésről beszélünk. A Waldorf-módszer követői szerint az elveszített gyermekkor nem ad boldog felnőtt létet. 

– A magyarországi waldorf mozgalom 1990 óta szakadatlanul bővül, egyre többen választják gyermekeiknek ezt az emberközeli pedagógiai módszert. Jelenleg 45 Waldorf-iskola működik hazánkban, többen közülük gimnáziumi osztályokkal is rendelkeznek már. Az iskolákban tanító osztálytanítók az állami iskolákban elfogadott tanári diploma mellett speciális Waldorf tanári képesítéssel is rendelkeznek – vázolta fel a az intézményvezető a Waldorf-iskolák jelenlegi helyzetét hazánkban. 

Végül Zelenszki Andrea elárulta, hogy a 10 éves jubileum kapcsán idén több ünnepi alkalomra is szeretettel várják az iskola jelenlegi családi közösségét, a régi családokat és az iskola iránt érdeklődőket egyaránt. 

  • Február 27-én kedden nyílt nap keretében látogatható tanórákra várják az iskolába az érdeklődő szülőket, ami előzetes regisztrációhoz kötött. 
  • Március 2-án, szombaton délelőtt tíz óra és dél között családi nap lesz az iskolában, ahova az intézmény iránt iránt érdeklődő családokat várják. A gyermekeknek játszóházzal készülnek, a felnőtteket pedig bemutatkozó beszélgetésre hívják az iskola pedagógusaival, illetve közös iskolabejárásra is lesz lehetőség. 
  • Április 28-án, vasárnap egy kiállítás megnyitót szervez az iskola, ahol a „10 éves az egri waldorf iskola” című tárlatot nyitják meg az Agria Park Galériájában. Itt az iskolába járó gyermekek művészi munkái kerülnek bemutatásra, illetve megemlékeznek az elmúlt 10 éves történetünkről is. 
  • Végül, de nem utolsó sorban pedig június 1-én szombat rendezik meg a „10 éves a waldorf iskola” gálát a Civil Közösségek Házában, ahová szintén várnak minden volt iskolást és érdeklődőt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában