Folytatás

2024.03.01. 14:04

A Kúria döntése nyomán ismét működhet Lőrinci határában a REG Kft.

A volt erőműi pernyehányón tevékenykedő cég jogvédelmet kért a Miskolci Törvényszék döntése ellen.

Tari Ottó

Korábban a hatvaniak és a lőrinciek közösen tüntettek a volt pernyehányón

Forrás: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Ez év januárjában írtuk meg, hogy hatvani városházi forrás közlése alapján – idézzük – „a hatvani önkormányzat és a Hatvani Városvédő Egyesület által kezdeményezett jogi eljárások eredményesek voltak. A bíróság olyan mértékű szabálytalanságokat állapított meg, amelyek miatt visszavonta a REG Kft. 10 évre kiadott környezethasználati engedélyét, egyben új eljárás lefolytatására utasította a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalt.”

A hatvani önkormányzat és a Hatvani Városvédő Egyesület jogi úton támadta meg a REG Kft. (régebbi nevén Hunviron) környezethasználati engedélyének szabályosságát. Korábban a Heves Megyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabály megsértése, valamint engedélytől eltérő tevékenység miatt a REG Kft. részére mintegy 141 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki, amelyet később figyelmeztetés szankcióra mérsékeltek.

A továbbiakban új eljáró hatóságot jelöltek ki, így 2021-ben a Nógrád Megyei Kormányhivatal új, tíz évre szóló egységes környezethasználati engedélyt adott a gazdasági társaságnak, amely azóta már több alkalommal is módosítottak. A Miskolci Törvényszék a több éves jogi küzdelem után kimondta, hogy a hatóság nem járt el kellő alapossággal, az engedélyezési eljárást meg kell ismételni.

A Miskolci Törvényszék 2023. november 24. napján meghozott – fellebbezéssel nem támadható – ítéletével a kormányhivatal alperes határozatát hatályon kívül helyezte és azt új eljárásra kötelezte. A hatályvesztés időpontját a bíróság 2023. december 31. napjában határozta meg. A törvényszék szakértői bizonyítás lefolytatását követően ítéletében megállapította, hogy a felperesek keresete részben - a talajszennyezéssel kapcsolatban előadott hivatkozások, a tényállás tisztázási kötelezettség megsértése, valamint az egységes környezethasználati engedély 10 évre történt megadása körében - alapos volt, míg a településrendezési eszközökkel való ütközésre, és ezzel összefüggésben a véderdő sérelmére, a bűzkibocsátás jogsértő jellegére és ekörben az elérhető legjobb technológia sérelmére alaptalanul hivatkoztak felperesek.

A bíróság az elrendelt új eljárásra vonatkozóan előírta alperesnek, hogy a perben megállapított tényállás alapján hozzon döntést az egységes környezethasználati engedély tárgyában.

Az ítélettel szemben az alperes és a REG Kft., mint alperesi érdekelt, felülvizsgálati kérelmet terjesztettek elő, amelyre figyelemmel a törvényszék elrendelte az iratoknak a Kúriára történő felterjesztését.

Érdeklődésünkre Nagy Andor, a REG Kft. telephelyvezetője elmondta: a Kúria befogadta cégük felülvizsgálati kérelmét, s azonnal jogvédelmet adott a kft.-nek, felfüggesztve a Miskolci Törvényszék ítéletét. Vagyis a REG Kft. folytathatja tevékenységét.

 

 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában