Március 15.

2024.03.14. 21:00

A nemzeti ünnep megemlékezései már megkezdődtek

Koszorúzások, szentmisék zajlottak vármegyeszerte március 15. előestéjén. A nemzeti ünnep megemlékezései pénteken folytatódnak.

Szabó István

A nemzeti ünnep abasári megemlékezése a templomkertben zajlott

Forrás: Czímer Tamá / Heves Megyei Hírlap

Heves vármegyében számos településen már csütörtökön, a március 15-i nemzeti ünnep előestéjén megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. 

Nagyrédén már a délelőtt sem volt eseménytelen, hiszen a helyi Gondozási Központ egy rögtönzött Pilvax kávéházzal és a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal várta az érdeklődőket. Az események kora este a Molnár József Közösségi Színtérben folytatódtak. Siposné Fodor Judit polgármester köszöntője után a Szent Imre Általános Iskola 4. osztályos diákjai adtak ünnepi műsort. Fellépett az ikola énekkara és a nagyrédei Férfi Dalárda is.

Vámosgyörkön délelőtti szentmisével kezdődött a program a Mindenszentek-templomban. Ezt követően a templomkertben a Visontai Kovách László Katolikus Általános Iskola negyedikesei adták elő emlékműsorukat a megjelenteknek. Az ünnepség végén a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a kopjafánál.

Gyöngyöshalászon a József Attila Művelődési Házban tisztelegtek a 176 évvel ezelőtti forradalmi események előtt. A Széchenyi István Általános Iskola 6. osztályos tanulói mutatták be a Tihanyiné Szabó Krisztina tanárnő vezetésével készült műsorukat. A gyöngyöshalásziak megkszorúzták gróf Batthyány Lajos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, vértanú szobrát.

Kálban a dr. Artner Péter plébános celebrálta szentmisével kezdődtek az ünnepi események a római katolikus templomban. Ünnepi beszédet Várkonyi Péter, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mesteroktatója mondott, az ünnepi műsort a Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola felső tagozatos diákjai adták elő. Az ünnepi programot koszorúzás zárta a Fő téri emlékműnél.

Kisnánán a községháza előtti emléktáblát koszorúzták meg csütörtökön. Az eseményen közreműködtek a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola tanulói, a Mátragyöngye Népdalkör és a Nánai Sólymos Vitézek. Az emlékezés virágainak elhelyezése után a Tekergő együttes muzsikája csalogatta táncházba a megjelenteket.

Mezőtárkányban a Szent István téren zajlott az ünnepi program. Tóthné Szabó Anita polgármester ünnepi beszédét a helyi általános iskola tanulóinak előadása követte. Ezután koszorúzás zajlott a Nemzeti Összetartozás Emlékművénél.

Gyöngyöstarjánban a Markovits Brigitta Közösségi Színtér adott helyet az ünnepségnek. Kiss Viktor polgármester emlékező beszéde, majd az iskolai ötödikeseinek műsora után a község intézményei, egyesületei és civil szervezetei helyezték el a főhajtás koszorúit a Hősök úti korjafánál.

Karácsondon Puky Miklós 48-as kormánybiztos sírjának, majd emléktáblájának koszorúzásával kezdődött az ünnepség. A művelődési házban Földi Csaba polgármester beszédét követően a Gönczy Pál Katolikus Általános Iskola 7. osztályos diákjainak emlékező műsorát láthatták a karácsondiak.

Markazon az ünnepi szentmise után Tóth Vilmos, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium nyugalmazott történelemtanára beszélt a 176 évvel ezelőtti eseményekről. A csütörtöki program a Domoszlói III. András Általános Iskola Markazi Várvölgye Tagintézményének műsorával zárult, ám a községben az emlékező pénteken folytatódik. Március 15-én kerül sor a hagyományos emléktúrára a várhoz, s előtte a temetőben megkoszorúzzák Szekrényes András 48-as honvéd sírját.

Abasáron Kazsu Attila polgármester köszöntötte a templomkertben az ünneplőket. Szécsényi Orsolya, az egri Bródy Sándor Könyvtár helytörténeti könyvtárosa Abasár az 1848-49-es események időszakában címmel tartott előadást. Az ünnepi műsorban az Abasári Napsugár Óvoda és Mini Bölcsőde nagycsoportosai, valamint az Abasári Aba Sámuel Általános Iskola 7. osztályos tanulói szerepeltek. Fellépett a Tomory Gábor Néptánciskola és Kovács Péter. Az emlékmű megkoszorúzása után szentmise kezdődött a Szent Péter és Pál római katolikus templomban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában